Новият монсеньор Румен Станев – запален кулинар и фен на "Ботев"

18.01.2021 19:00 Анелия Перчева
Румен Станев (вляво) вече е дясна ръка на монсеньор Георги Йовчев. Снимка: "24 часа"

В родното му с. Житница и в Раковски тържествуват за издигането му в църквата

Да няма войни с оръжия и с думи, моли се епископът

Заклет привърженик на ФК "Ботев"-Пловдив, и майстор в кухнята - такъв е новият католически епископ монсеньор Румен Станев. Той беше ръкоположен тържествено в столичната катедрала "Св. Йосиф" в неделя. Духовникът признава, че отдавна няма време да посещава мачове на любимия си отбор, нито да майстори ястия с месо и спагети. Кулинарните умения придобил като ученик в Техникума по обществено хранене в града на тепетата. Но те вече са в миналото.
Сега е дясна ръка на монсеньор Георги Йовчев - епископът на Софийско-пловдивската епархия, който посрещна двама свети отци - папа Йоан-Павел Втори през 2002 г. и папа Франциск през 2019 г.

Румен Станев ще има задължението да се грижи за българите и чужденците католици у нас, да осъществява връзките с другите религии и държавните институции. Седалището му вече е в София.
Ръкополагането му за помощен епископ се смята от католиците у нас за историческо. 47-годишният избраник на папа Франциск е дългогодишен свещеник в храма „Св. Михаил Архангел“ в Раковски.
„Назначението е голяма чест, признание и отговорност. Някои смятат, че този пост дава власт да командваш, но за мен е служение за хората“, казва пред 24plovdiv.bg епископ Станев.
Още на 5 септември м.г. го известили от Ватикана, че е предпочетен от папата за помощен епископ измежду общо три кандидатури. Ръкополагането му било насрочено за 22 ноември 2020 г., но се отложило, тъй като Станев се разболял от COVID.
“Развих двойна бронхопневмония, имах главоболие и леко задъхване. Оправих се сравнително бързо. Карал съм и по-тежки грипове“, обяснява той.
В Раковски, където доскоро е бил свещеник в „Св. Михаил Архангел“, всички се радват за издигането му в йерархията на католическата църква. Румен Станев е бил свещеник 21 г., последните петнадесет от тях е служил в храма на квартал „Секирово“ в Раковски.
Вярващите там твърдят, че е добър пастир и човек. Винаги намирал време да изслушва, да дава напътствия. Помагал на всеки, който имал нужда.
„Такъв отзивчив, трудолюбив и достъпен си беше още от дете и не се промени“, казва сестра Елка Станева от манастира „Св. Елисавета“ в Раковски, която е отраснала с него в родното им село Житница. Там живеят сега родителите на новия епископ, неговият брат и семейството му. Те са присъствали на ръкополагането му в „Св. Йосиф“ и са горди с него.
Близките и приятелите споделят, че не са очаквали той да се изкачи толкова високо в църквата, тъй като никога не се е стремял към постове.
Започнал да ходи на църква, когато бил на 15 г. Причината е, че по времето на соца било трудно за вярващите свободно да посещават храма заради атеизма на тогавашната власт. Никой в Житница не предполагал, че от добродушният и весел Румен ще стане ревностен свещеник.
„В Техникума по обществено хранене усвоих тънкостите в кулинарията. Обичам да експериментирам с ястия от месо и спагети. Вече обаче нямам време за това, както и да ходя на мачове на любимия ми отбор „Ботев“, признава епископ Станев.
По думите му Урбанианският университет в Рим, където учил философия и богословие, затвърдил у него желание да се посвети на вярата.
Най-голямото събитие в живота на духовника е визитата на папа Франциск на 6 май 2019 г. в църквата „Св. Михаил Архангел“ в Раковски, където Станев е служил. Тогава той е бил домакин на срещата на светия отец с близо 700 представители на католиците у нас.
„Не мисля, че по тази причина бях избран за помощен епископ. Тогава нямах възможност да разговарям със Светия отец, за да добие той лични впечатления от мен. Само го поздравих от името на католическата общност“, обяснява той.
Според запознати с процедурата папата е предпочел него, след като се е запознал с резултатите от допитването сред католическите свещеници у нас за това, кой е най-подходящ за назначението.
„Като помощен епископ ще продължа да се грижа за паството. Моето най-голямо желание е да има мир както на планетата, така и в душите на хората. Да няма войни с оръжия и с думи. Човек трябва да живее в хармония с Бога“, казва епископ Румен Станев.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>