Голф империята на Доналд Тръмп

16.01.2021 20:35 Георги Банов
Доналд Тръмп играе под палмите на Палм Бийч.
Бъдещият президент на САЩ открива проекта си в Търнбери, Шотландия
Президентския хеликоптер излита директо от игрището във Виржиния.
Тайгър Уудс получава медал от Доналд Тръмп. Той проектира новото му игрище в Дубай.
Игрището във Фери Пойнт, Ню Йорк, което се опитват да му отнемат.

Погромът на Капитолия му донесе невероятни загуби

Всички важни дела по време на управлението на Доналд Тръмп бяха вземани на игрището за голф. Както сам признава, там мислел най-добре. А един от най-великите играчи в историята Арнолд Палмър твърди, че има едно нещо, което Доналд обича повече от парите и семейството си - да развърти стика.

Изграждането на империята, която според официални данни му изкарва около 300 милиона долара годишно, стартира през 1999 г. И сега се разпростира в САЩ, Шотландия, Ирландия, Дубай и Индонезия. Голфът върви в пакет с луксозен хотел и всички екстри.

Но щурмът на Капитолия удари Тръмп и по най-милото му. Едно от игрищата му трябваше да е домакин на турнира на Професионалната асоциация в САЩ, част от “Големия шлем” в играта за 2022 г.

Победителят в него прибира точно 1,98 милиона долара от наградния фонд. Но светкавично бе взето решение домакинството да се отнеме, за да се се петни името на организацията.

Сега кметът на Ню Йорк пък се закани да прекрати договора му за едно от най-популярните игрища в града. R&A, организацията, която управлява голфа извън САЩ, официално обяви, че откритото първенство на Великобритания няма да се провежда на игрището в Търнбери, докато е собственост на Тръмп.

В голф империята на Тръмп има доста легендарни трасета. Ето какво влиза в нея към днешна дата според trumpgolf.com:

Trump National Doral, Маями, Флорида

Невероятното игрище със 72 дупки (или четири отделни - Синия гигант, Златната палма, Червения тигър и Сребърната лисица) е построено през 1962 година от бизнесмена Алфред Каскел. Разположено е на 800 акра на брега на океана.

Доналд Тръмп го купува през февруари 2012 г. за 150 милиона долара, за да го спаси от фалит. Веднага прави реновации за още 240 милиона. Реално има и пето трасе - Голямото бяло, което обаче остава извън сделката и е продадено за затворен жилищен комплекс.
През последните години положението не е никак розово, като оперативните разходи се увеличават. Най-скандалното бе делото, което един от голфърите спечели, след като бяха открити дървеници в леглото му.

Trump Golf Links, Фери Пойнт, Ню Йорк

Уникален изглед към Манхатън, точно под моста “Уайтстоун”. Дизайнът е на най-великия в историята на голфа Джак Никлаус. Построено през 2015 година за 127 милиона долара. И е на второ място за най-добрите места за голф в града според всички класации.
Тръмп има почти доживотен договор за това игрище. След щурма на Капитолия обаче кметът на Ню Йорд Бил де Биасо обяви, че ще направи всичко възможно контрактът да бъде прекратен. Освен това се атакуват и договорите за виенско колело и две пързалки, които също са му дадени.

Trump National Golf Club, Лос Анджелис, Калифорния

Едно от най-красивите и проблемни игрища в голфа. Намира се на брега на океана в предградието Ранчо Палос Вердес и заради това една от дупките пропадна в него. Тръмп плати само 27 милиона долара за него, за да го преобрази.

В крайна сметка след инвестиция от 254 милиона долара това е най-скъпото игрище в света. Дизайнът е на Питър Дай-младши.
Разработването на игрището стартира на мястото на стара ферма от бизнесмена Едуард Цукерман през 1999 г.

На това игрище трябваше да се състои “Големият шлем в голфа”, един доста интересен турнир през 2015 г. Заради коментарите на Доналд Тръмп срещу нелегалните емигранти то му бе отнето.

Trump National Golf Club, Бедминстър, Ню Джърси

Любимото място на Доналд Тръмп. Игрището бе купено през бившия шеф на “Дженерал Мотърс” Джон З. де Лореан за по-малко от 35 милиона долара през 2002 година. Дизайнът е на архитекта Том Фацио и сина му който носи неговото име.

По време на президентството на Доналд Тръмп клубът стана известен като “Северният Кейп Дейвид”, защото бе предпочетен от него за срещи и дори почивка. Това докара до истерия охраната му, защото е доста трудно място да бъде покрито цялото.

В Бедминстър Доналд Тръмп получи и разрешение да направи малък гробищен парк, където да построи семейния мавзолей. Той иска да бъде положен точно там, когато умре.

Trump National Golf Club, Шарлът, Северна Каролина

За него бе платена минималната сума от 3 милиона долара, за да се избегне банкрутът. Трасето е проектирано от Грег Норман.
През 2012 г. след близо двучасова битка все пак общинските съветници гласуват за сделката.

Trump National Golf Club, Колтс Нек, Ню Джърси

Разположено е на остров Шадоу, като през 2008 г. едва ли не бе подарено на Доналд Тръмп, след като се оказа, че положението е доста зле. Игрището бе построено само 4 години преди това.

Trump National Golf Club, Хъдсън Вали, Ню Йорк

Бившето игрище в Брантън Уудс е разположено на 400 акра. Тръмп го придобива чрез поемане на дълговете през 2010 г. Към момента е преработено срещу 75 милиона долара и започва да набира служители. В един момент членството в него достига до 10 000 долара годишно.

Trump National Golf Club, Джупитър, Флорида

Клубът отвори врати през 2002 г. като част от веригата “Риц-Карлтън”. 10 години по-късно Доналд Тръмп го взема само за 5 милиона долара и 30 милиона дългове, които трябва да покрие.

Теренът е дизайн отново на Джак Никлаус, като се смята за едно от най-хубавите места за почивка.

След покупката бивши членове съдят Тръмп, като в крайна сметка печелят 5 милиона долара от него през февруари 2017 г.

По същото време точно там Доналд Тръмп прие японския премиер Шинзо Абе.

Тrump International Golf Club, Палм Бийч, Флорида

Частно игрище с 27 дупки (18 плюс 9 на втори терен). Дизайнът е на Джим Фацио, който получи бюджет от 40 милиона долара, за да го направи. Отрито е през 1999 г. Това е първата собственост на Доналд Тръмп в голфа.

Първоначалната такса за членство е в размер на 150 000 долара. Годишната е 25 000 долара. Там се намира и управлението на всички голф имоти на Тръмп, като техен директор е Гари Уирън.

Trump National Golf Club Philadelphia, Пайн Ууд, Ню Джърси

Намира се на най-високата част на южен Ню Джърси. Гледката е към центъра на Филаделфия. Купен бе навръх Коледа през 2009 година.
Игрището е построено на мястото на ски курорт, който е оперирал до 1998 година. Заради това предлага уникални изкачвания за физическо натоварване. Неговата 18-а дупка се намира само на 9,1 метра под нивото на най-високата в голфа, която е връх Аймис в окръг Бърлингтън.

Trump National Golf Club, Вашингтон, окръг Колумбия

Огромен спортен център, който се намира на Ниския остров в река Потомак в столицата на САЩ. Освен голф там се намира и най-големият басейн край Вашингтон, както и комплекс с 16 корта за тенис.
Преди се наричал Lowes Island Club. Купен бе за 13 милиона долара през 2009 г. Отново Том Фацио бе нает, за да го преобрази. Реновирането приключи през юли 2015 г.

За завършването му бяха отсечени 465 дървета, за да не се пречи на изгледа към реката. Разрешението бе дадено по скандален начин, след като бе получена оценка, че става въпрос за слаби растения, които не влияят на екологията. Въпреки че там не е имало нито една битка по време на Гражданската война, Тръмп постави монумента “Река от кръв” на брега на острова, който е посветен точно на нея.

Trump National Golf Club, Уестчестър, Ню Йорк

Частен клуб, който води началото си от 1922 г. Тръм го купува през 1996 г. за скромните 7,5 милиона долара. Следва реновация под ръководството на Том Фацио и отваря отново врати през 2002 г.

Членството в него е 9000 долара на година и 12 000 долара за семейство.

В момента членове са му бившият мениджър на “Ню Йорк Янкис” Джо Торе, актьорите Джак Никълсън и Клинт Ийстууд. През годините там са играли Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и сега адвокат на Тръпм, собственикът на “Янкис” Джон Стайбренън, Хю Грант, Майкъл Блумбърг и много други. Гостувал е дори самият Майкъл Джордън. От май 2003 г. член е и бившият президент Бил Клинтън.

Това е любимото място на сина на Доналд Тръмп - Ерик. Там е снимано и риалитито на Тръмп - “Стажантът”.

Trump Internatinal Scotland, Абърдийн, Шотландия

Парцелът от 1400 акра бе закупен през 2006 г. Идеята бе да се създаде курорт на стойност от 1 милиард долара с петзвезден хотел, две игрища, вили, както и академия по голф.

Проектът бе посрещнат на нож от местните, защото засягаше пясъчни дюни на 4000 г. В крайна сметка битката бе спечелена от Тръмп и работата започва през юли 2010 г. След това дойде скандалът с ВЕИ-тата, които трябваше да бъдат инсталирани в близост до парцела.
В крайна сметка първото игрище бе открито на 10 юли 2012 г. Сега върви строежът на второто, което ще носи името на Мери Ан Маклеъд, майката на Доналд Тръмп. Тя е родена на малкия остров Луис, който се вижда от хотела на курорта.

Trump Turnberry, Търнбери, Шотландия

Едно от най-легендарните игрища в историята на голфа. Намира се на около 80 километра от Глазгоу. Идеята за него е от 1899 г. на Арчибалд Кенеди, трети маркиз на Алиша.

Състои се от две игрища с 18 дупки - “Алиша” и “Кинтайр”, както и малкото с 9 - “Аран”. Първите 13 са построени през 1901 г. Има петзвезден хотел, проектиран от най-известния архитект по онова време Джеймс Милър, чиито сгради красят и центъра на Глазгоу.

През Втората световна война там е било летище за военни пилоти. Полосата съществува и днес, но не се използва.

Trump International Golf Links, Дунсбъри, Ирландия

Най-популярното игрище в Ирландия. Заради рецесията в страната Тръмп го придоби само срещу 14 милиона евро през февруари 2014 година. Дизайнът е на великия Грег Норман - Голямата бяла акула на голфа. 331 седмици през 80-те и 90-те години на миналия век той бе номер 1 в ранглистата. Австралиецът има 20 победи в професионалната верига, но само два пъти е вземал турнир от “Големият шлем”. Избран е в залата на славата през 2001 г., като тогава получи 80% от гласовете, най-голямата подкрепа в историята.

Trump International Golf Club, Дубай, ОАЕ

Намира се в центъра на затворения комплекс DAMAC Hills. Разпожено е се на 500 акра земя. Дизайнът е на Hanse Golf Course Design, който се оглавява от известния архитект Гил Хансе и неговия партньор Джим Вагнер.

Едно от малкото игрища в света, които предлагат да се играе в пустинята. Въпреки това има и водни прегради, които го правят доста трудно за игра.

Заради това игрище Тръмп бе разследван отново за конфликт на интереси.

Trump World Golf Club, Дубай, ОАЕ

Вторият проект, който се строи в момента със съдействието на DAMAC. Част от ексклузивния затворен комплекс AKOYA Oxygen, който ще е на 51,11 милиона квадратни метра. Дизайнът на игрището с 18 дупки е лично на Тайгър Уудс, според всички най-великия играч в историята.

Лидо, Индонезия

Комплексът тепърва ще се разработва, като ще предлага 6-звезден хотел. Намира се на 65 километра на юг от Джакарта. В близост до тропическата гора под върховете на западната част на остров Ява.
Проектант на игрището е Ърни Елтс. Южноафрикенецът е бивш номер 1 в световната ранглиста, като е записал 74 победи при професионалистите, като 4 пъти е бил шампион на такива от “Големият шлем” - откритото първенство на САЩ (1994 и 1997 г.) и на Великобритания (2002 и 2012 г). Член на залата на славата от 2011 година. Спечелил е 49,34 милиона долара от американската верига и 28,89 милиона евро от европейската верига в голфа.

Бали, Индонезия

Последната придобивка на групата “Тръмп”. Само е закупен парцел, който се намира на възвишение над един от най-големите плажове на Острова на боговете. В момента върви проектирането.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>