Вълчев: Учениците ще се върнат в клас през февруари чрез редуване

16.01.2021 19:38
Красимир Вълчев Кадър: Nova News

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. До пролетта ще редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред NOVA NEWS.

"Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Следим ситуацията седмица за седмица. Голямата опасност според мен е новият щам от Англия", допълни той.

"Няма да се отложи завършването на срока. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компенсаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

"Засега не смятаме да се изместят датите за матурите. Имаме създадена организация за провеждането им", информира министърът.

"Учениците по-малко заразяват, особено при малките деца, проблемът е класната стая, където има много взаимодействие, което допринася за разпространението на заразата. Ако се носят маски, вероятността за предаване на вирус е много по-малка", смята министърът на образованието.

"Кандидатстудентската кампания няма да се отлага. Семестрите ще приключат с оценяване в електронна среда, а където има практически изпити, ще се проведат присъствено", добави още той.

"19 000 учители са заявили желание да се ваксинират, но продължават да се записват, без да включваме и непедагогическия персона, където също има много желаещи", заяви образователния министър.

"Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат", заключи Красимир Вълчев.

Относно обявената от президента Румен Радев дата за изборите 4 април министър Вълчев не вярва, че това решение ще стимулира избирателната активност.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>