Мария Бакалова сама се опроверга, че никой не избира в Холивуд българи за главни роли

16.01.2021 15:47 Владислава Вацова
Мария Бакалова става все по-популярна в САЩ. СНИМКА: ИНСТАГРАМ НА АКТРИСАТА

Актрисата е сред най-обсъжданите имена за “Златен глобус” и “Оскар”

Само за няколко дни почти целият свят научи името на българската актриса Мария Бакалова заради ролята ѝ на ексцентричната Тутар, дъщеря на Саша Барън Коен, във филма “Борат 2”. Клише е, че тя е млада, талантлива и амбициозна. Това е вярно, но Бакалова е и много повече.

Преди година и половина, когато едва ли много хора в България знаеха името ѝ, написах статия за участието ѝ във филма “Бащата”. Макар и много млада, тя вече пътуваше от България до САЩ и обратно. Имах телефона ѝ и уж бях сигурна, че е в страната ни. Малко преди обяд реших, че е време да ѝ се обадя. Точно преди да затворя, Бакалова вдигна и със сънен глас ми отговори на английски език. Обясних ѝ защо я търся, а тя ми каза, че е в Америка и там е 3-4 ч през нощта. Вместо да ми затвори грубо телефона, тъй като досега нито ме е виждала, нито чувала, любезно помоли да се обадя пак след няколко часа. Понякога младостта, талантът и амбицията не са достатъчни за успеха, нужни са възпитание и отношение към хората - дори към тези, които не познаваш.

Мария Бакалова ги има, именно затова трябва да се оцени талантът, който е нужен на младата жена да се превърне в Тутар - ексцентрично, на моменти недодялано, наивно и много първично момиче. “Този образ ме научи как да преследвам мечтите си... да гоня това, което искам.

Тя не е толкова

уверена в началото,

също като мен

Идвам от малката България, дори не от столицата на страната. Семейството и близките ми не са част от индустрията - не са музиканти или артисти”, разказва актрисата в свое интервю пред “Ню Йорк Таймс”. “Дали въобще някога ще успея? Трябва ли да преследвам мечтата си?”, питала се младата актриса и сега се надява да е пример за всички момичета, които си задават същия въпрос.

Бакалова е родом от Бургас, където завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство “Панчо Владигеров”. Самата тя има слабост към музиката от дете. “От 6-годишна свиря на флейта и пея, в 7-и клас реших, че искам до края на живота си да се занимавам с тази позволена шизофрения - актьорството”, разказва тя преди време за “24 часа”. От първия път влиза в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев със специалност “Актьорство за драматичен театър”. Докато учи, участва в няколко български филма, сред които “XII а”, “Трансгресия”, “Бащата” и “Като за последно”.

Разбрала от приятел, че се търси главна женска роля в холивудски филм, малко преди да завърши академията. Имала обаче сериозни колебания. “Не смятах, че това е възможно. Ние сме българи. Никой не ни дава главните роли”, смятала тогава Бакалова. Все пак мечтата си е мечта, трябва да се преследва. Записала касета за прослушването. Одобрили я и поискали да я видят на живо в Лондон. “Всичко беше толкова конфиденциално. Чудех се дали въобще е проект.

Бях сигурна, че е

нещо свързано с

трафик на хора

Идея си нямах, че ще се срещна със Саша - беше голяма изненада”, казва актрисата пред “Ню Йорк Таймс”.

Касетата за кастинга е снимана от неин приятел, но на шега. “Стана към 5 ч сутринта. Пиех и пушех, защото тъкмо бях завършила и бях много щастлива, че най-накрая се дипломирах. Импровизирах нещо от сорта на: “Баща ми е най-добрият баща на цялата плоска земя, защото ми дава цигари, позволява ми да пия и всичко е страхотно”, разказва през смях Бакалова във вечерното шоу на Джеймс Кордън.

Именно умението ѝ да импровизира накарало Саша Барън Коен да избере нея от стотиците други момичета. Обрисувал ѝ Тутар като по-луда от самия Борат, много неориентирана относно това кое е добро и кое - лошо, като по време на своето пътуване тя ще се превърне в нормално човешко същество.

Бакалова създава точно такава Тутар, като изпипва образа ѝ в най-малки детайли. Дори спира да бръсне космите по тялото си. “Всеки път, когатотрябваше да нося рокля или изрязана блуза, се виждаха космите по подмишниците и краката ми. Беше малко гадно. Лицевото ми окосмение така и не порасна, макар че дадох най-доброто от себе си”, разказва още актрисата.

Може би най-скандалната сцена е именно с участието на Бакалова - когато кани в хотелската си стая Руди Джулиани, адвокат на Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк. Двамата остават насаме, като през ключалката на вратата се вижда

как Джулиани ляга на

леглото и слага ръка

върху панталоните си

Саша Барън Коен, който се е скрил в предварително изградено за него помещение в килера, веднага изскочил, за да я предпази.

Мечтата на Бакалова вече е реалност. Тя е сред най-обсъжданите имена за “Златен глобус” и “Оскар”. Това се дължи и на начина, по който подхожда към работата си. “Тя е много интелигентен човек и е здраво стъпила на земята. Каквото и да ѝ се случи сега в световен план, тя ще съумее да се съхрани”, казва Весела Казакова пред “24 часа”, създателка на българската лента Women Do Cry. В нея Бакалова ще играе Соня - внучката на Йосиф Сърджаджиев. Казакова допълни, че младата актриса е много дисциплинирана и предполага, че може би това ще е последният ѝ български филм, защото със световната слава идва и световната сцена.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>