Д-р Иван Димитров, застрелял Плъха, пак пред съда

16.01.2021 19:00 24 часа Пловдив онлайн

Съдебната сага с пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров, който застреля крадец в имота си, продължава следващата седмица. За 21 януари е насрочено поредното заседание, на което предстои да се разпитат свидетели. В предишното показание даде калекото на лекаря - Димо Тодоров. Неговата съпруга обаче не се яви заради заболяване. Тя е призована да присъства в залата в четвъртък.

Делото срещу д-р Димитров се води отново, тъй като през февруари м.г. апелативният съд в Пловдив отмени оправдателната му присъда за умъртвяването на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, влязъл в имота му, за да краде.

Рентгенологът е с 2 обвинения - за умишлено убийство на Джевизов при превишаване на пределите за неизбежна отбрана и за незаконно притежание на 17 патрона.

На разпоредителното заседание през юли м.г.  съдът отхвърли исковете на родителите на Плъха за 300 000 лева обезщетение с аргумента, че това ще затрудни процеса.

Жертвата е Жоро Джевизов по прякор Плъха, който на 1 срещу 2 март 2018 г. влязъл в имота на доктора на краде. Версията на рентгенолога е, че е бил нападнат от него с рекламна табела и нож и бил ранен в крака. По тази причина стрелял. Куршум е попаднал в гърдите на рецидивиста Жоро Джевизов. Той тръгнал да бяга и издъхнал върху капака на автомобила до областната управа. По ножа, намерен край убития, няма следи от кръв и ДНК от доктора.

Показания в съда днес даде калекото на д-р Димитров - Димо Тодоров. Семействата им живеят в една и съща кооперация. Той обясни, че във фаталната нощ се събудил от шум. Чул 2 или 3 изстрела, както и виковете на лекаря: "Стой, стой!". Някой друг извикал "ау!". Тодоров излязъл на вратата на терасата, но нямал видимост към двора, където се е разиграл екшънът между доктора и крадеца.

Лелята на д-р Иван Димитров - Цветана, също се пробудила и изскочила на балкона. Тодоров я чул да говори с племенника си. Рентгенологът казал, че е гонил крадец и той е избягал. Цветана пък го попитала защо не е извикал полиция.

Калекото посочи, че на три пъти преди този случай апаши са прониквали в имота им.

"Веднъж дори влязоха в дома ни, упоиха ни и взеха чанта", твърди Димо Тодоров. Той обясни, че въпросната рекламна табела, хвърлена от Плъха по лекаря, видял същата нощ на улицата, килната на една страна. На следващата сутрин била в същото положение.

Показания днес дадоха и родителите на Джевизов. Майка му Златка призна, че синът й неведнъж е лежал в затвора, но по думите й не било за кражба, а за сбивания. Според досието на Плъха той многократно е осъждан точно за обири.

В залата стана ясно, че Джевизов има 3 деца от три различни жени. Златка посочи, че познавала само едната, от която било най-малкото дете на Плъха и в момента го отглеждала.

Процесът продължава с разпити и на останалите свидетели. Самият д-р Иван Димитров заяви, че ще дава обяснения накрая на делото.

На заседанието днес се разбра, че освен незаконен пистолет, с който е прострелял Плъха, докторът е имал и нерегистрирана въздушна пушка.

Пред полицията лелята на д-р Димитров е заявила, че той стрелял с нея по котки. Тя бе призована за разпит пред съда, но не се яви заради тежко заболяване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>