Община Русе си връща стадион „Локомотив“ след 15 години концесия

16.01.2021 10:55 Росен Моллов

Община Русе смята да си върне стадион „Локомотив“ след отдаването му за 15 години концесия на фирма „Аристон“. Това гласи докладна за предстоящата общинска сесия на 28 януари.

Фирмата е изявила желание да удължи концесията с още 5 години, но без да се мотивира за това. Договорът бе сключен на 16.02. 2006 година, с намерение от бившия нападател на „Дунав“ Николай Синабов да създаде там спортна академия, както и да развива детски, юношески и мъжки отбор, който да намери място в елита на България. Той изтича на 15 февруари. Концесионният обект бе предоставен на „Аристон“ за осъществяване на тренировъчна и състезателна дейност, културни мероприятия и организиране на съпътстваща инфраструктурата дейност.

При подписване на договора концесионерът е заплатил еднократно концесионно възнаграждение в размер на 3 000 лева. Съгласно чл. 7, ал. 1 и ал. 2 от договора, за предоставеното концесионно право концесионерът дължи годишно концесионно възнаграждение не по-малко от 2 000 лева, което ежегодно се коригира с положителната стойност на индекса на инфлацията за предходната година, обявен от Националния статистически институт. За 2020 г. годишното концесионно възнаграждение, заплатено от концесионера е в размер на 3 150,68 лв.

Към настоящият момент, Община Русе е получила концесионно възнаграждение общо в размер на 43 746,17 лева за концесионното право на ползване на стадион „Локомотив“. В началото Николай Синабов наистина започна да развива юношеска школа, а мъжкият тим на „Аристон“ стигна до „В“ група. Постепенно обаче започна отлив на средства, школата мъждука, а мъжкият отбор бе ликвидиран. Съгласно концесионният договор, концесионерът „Аристон-С“ ООД има задължение да извърши за срока на концесия минимум инвестиции на обща стойност 250 000 лева, като за първите пет години да извърши минимум инвестиции за 144 600 лева, определени по вид и размер в план-програмата и графика за изпълнение на инвестиционните си ангажименти.

През първите пет години концесионерът е реализирал инвестиции в размер на 298 720,27 лева. Зеленият терен на стадиона е поддържан добре, но не бяха направени инвестиции по седалките на съоръжението, които са напълно разбити. Бе ликвидиран и мъжкият отбор на „Локомотив“, клуб със славна история в българския футбол.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>