Гласува се и с изтекли лични карти, заявяваме по интернет посещение у дома, ако сме с вируса (Инфографика)

15.01.2021 22:09
За членовете на секционните комисии държавата ще осигури маски и дезинфектанти, а избирателите трябва да са с лични предпазни средства.
Въпреки критиките си към президента за датата, управляващите веднага реагираха с колаж, който сочи, че тя носи знамение за изборен успех на ГЕРБ. Картинката се споделяше във фейсбук от депутати и привърженици на партията.

Преносими урни за избирателите под карантина

COVID секциите само от 3-ма души, може и тези в чужбина

ГЕРБ и патриотите уреждат вота в пандемия със закона за извънредното положение

Болните от коронавирус и карантинираните им близки да гласуват със специални, създадени само за тях подвижни секции. Такъв проект за промяна на закона за извънредното положение внесоха в петък депутати от управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Те спазиха обещанието си да променят само текстове, които да позволят гласуване на карантинираните, но не и да отварят Изборния кодекс и да разглеждат другите искания от консултациите при президента Румен Радев като гласуване по пощата и пр. Временните правила няма да са само за парламентарния вот на 4 април, но и

за всички

останали видове

избори през 2021 г.,

включително

президентските наесен.

Законопроектът е съобразен с практиките в държави, които вече са провели избори в условията на епидемия, като Франция, Румъния, Русия и Южна Корея.

“С тези промени отговаряме на най-голямото предизвикателство пред тези избори - здравното. Смятаме, че това ще гарантира едно активно гражданско участие и легитимност на изборите”, обяви шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

“Гарантираме правото на всеки българин да упражни вота си”, обясни пък съпредседателят на депутатите от “Обединени патриоти” Искрен Веселинов. Сред подписалите законопроекта е и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. По-рано вчера той обясни на българите в чужбина,

ако искат да

гласуват, да

хванат самолета и да се приберат у нас.

Точните правила за разкриване на COVID секциите трябва да бъдат определени от Централната избирателна комисия след публични консултации с Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и обществения съвет към ЦИК. Те ще са част от правилата, които ЦИК приема за всеки вид избори, и трябва да са готови до 50 дни преди датата на вота, или 13 февруари.

Избирателните секции за инфектирани и поставени под карантина ще са различни, а не част от подвижните урни, с които обичайно гласуват хората с увреждания. Пациентите с COVID в болниците също ще гласуват в отделни секции, а не в общите.

Тези секционни комисии ще са само от трима души, предлагат още управляващите. Така ще се намали броят на хората, изложени на риск. Карантинираните и болните, които искат да гласуват с подвижните урни, ще могат да се запишат в интернет сайта на ЦИК, на общината или на безплатен телефон, предвижда още проектът.

В правилата на ЦИК ще са описани подробно и всички противоепидемични мерки, които ще се спазват в секциите в цялата страна - допустим брой хора в стаите, носене на предпазни маски, дезинфекция и пр. Те също трябва да бъдат съгласувани с медицинските щабове.

Осигуряването на дезинфектанти и предпазни средства за членовете на секционните комисии е задача на ЦИК и Министерския съвет.

На избори 2021 г. ще може да се гласува и с изтекли лични карти и паспорти, разписват ГЕРБ и патриотите. Секционните комисии няма да изискват задължителната в предходни години бележка от съответното РУ на МВР, че човекът си сменя документите в момента. Така ще се избегне струпването пред районните управления. Заради пандемията бе позволено хората с изтекли лични документи да не ги подновяват в срок, тяхната валидност бе удължена автоматично.

Гласуването с

изтекли лични

документи ще е

възможно и в

секциите извън

страната

Секционните комисии зад граница също ще могат да са в намален състав, но не по-малко от 3-ма души, обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

ЦИК може да съгласува с медицинските щабове ваксинацията на всички членове на избирателни комисии, обясни още той.

“Към настоящия момент в Изборния кодекс няма забрана за заснемане на броенето на бюлетините и самия протокол”, мотивира Ципов защо управляващите не отговориха на исканията да се разреши видеонаблюдение в секциите.

Освен католиците и арменците, които на 4 април празнуват Великден,

може да не

гласуват и

евреите - пада

се четвъртият

ден на Пасха

и те не извършват никаква физическа дейност, коментира пък депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

За членовете на секционните комисии държавата ще осигури маски и дезинфектанти, а избирателите трябва да са с лични предпазни средства.

Само веднъж априлски вот - предсрочният след Виденов

От 10 парламентарни вота у нас след 1989 г. само един е бил през април - на 19.04.1997 г. Това бяха предсрочните избори за 38-ото НС след оставката на Жан Виденов и връщането от БСП на мандата за нов кабинет.

На 3 април 1990 г. пък Петър Младенов бе избран от парламента за председател (президент) - така се наричаше постът. Подаде оставка 3 месеца по-късно.

Други от От страната и света

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

"Христос воскресе, скъпи сънародници! Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват

Христос воскресе, скъпи читатели!

Христос воскресе, скъпи читатели! Нека никога да не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си.  Нека светлината на Неговото възкресение озари живота ни

Започна празнично пасхално богослужение в катедралния храм "Св. Александър Невски"

В катедралния храм "Св. Александър Невски" започна празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово. Службата ще бъде оглавена от наместник-председателя на българската църква - врачанския

Вярват, че извори и камъни в Източните Родопи добиват целебна сила на 6 май

В Източните Родопи вярват, че извори и камъни добиват лечебна сила на 6 май. Най-популярен е изворът в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. От години хиляди се стичат в подножието на скалист

МВР установи 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици

Полицията установи общо 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици през изминалия ден, съобщиха от МВР на сайта си

>