Путин праща за първи път жена за посланик в България (Обзор)

15.01.2021 20:16

Елеонора Митрофанова определя страната ни като прекрасна и интересна

Бившата ръководителка на агенция “Россотрудничество” Елеонора Митрофанова е първата жена - посланик на Русия в България. Тя бе определена за поста в петък с указ на президента Владимир Путин. Сменя досегашния първи дипломат на Москва в София Анатолий Макаров, който заемаше длъжността от 2016 г. Митрофанова ще започне работа през февруари.

“България е прекрасна и интересна страна. Познавам там много хора, с удоволствие приемам назначението”, коментира новия си пост дипломатката пред РИА Новости.

Смяната става в деликатен момент в отношенията между Русия и България, тъй като през последната година София изгони няколко руски дипломати по обвинения в шпионаж, а Москва отвърна с огледални мерки.

Руски медии обясняват назначаването на родената през 1953 г. Митрофанова за посланик в България не само с високата квалификация, но и с обширни лични връзки. Тя е състудентка на бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, като двете са учили в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). Заедно с Бокова са работили в ЮНЕСКО в продължение на 7 години. (Виж карето долу).

“Елеонора ще бъде изключително ефективна в България, защото познава всички там”, каза източник преди време пред руското издание “Дейли Сторм”.

Митрофанова напусна поста шеф на “Россотрудничество” на 11 юни 2020 г. Тя ръководи 3 години правителствената агенция, която се занимава с програми като курсове по руски език, подбор на стипендианти за обучение в Русия и организиране на разнообразни мероприятия като шествия, беседи и лекции на руска тематика. По-късно стана известно, че е назначена за пълномощен посланик на руското външно министерство. Има близо 20 години дипломатически опит. Била е и заместник на двама външни министри - Игор Иванов и Сергей Лавров. В руското МВнР отговоря за въпросите, свързани със защитата на правата на сънародниците в чужбина, културното сътрудничество.

През периода 2009-2016 г. е постоянен представител на Русия към ЮНЕСКО, а от 2010 до 2011 г. е председател на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Била е и зам. генерален директор на ЮНЕСКО по времето на предшественика на Бокова - японеца Коичиро Мацура.

Новата посланичка е родена във Волгоград - бившият Сталинград

Тя завършва МГИМО със специалност международна икономика и е доктор на икономическите науки, доктор по икономика и управление.

В началото на кариерата си Елеонора Митрофанова е аспирантка, а след това асистент в Държавния институт за проектиране, проучване и изследване на морския транспорт “Союзморнийпроект”.

Заемала е длъжността генерален директор на Адвокатско дружество “Еколекс” (Москва) и одитор на Сметната палата на Русия, където ръководи въпроси на контрола върху публичния дълг и банковата система.

Автор е на редица научни публикации по проблемите на международните транспортни връзки. Владее английски, френски и испански език.

Омъжена е, с 3 деца.

Брат ѝ Алексей Митрофанов е руски политик и член на Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски.

Ирина Бокова: Тя умее да преговаря и да обединява

“Елеонора Митрофанова беше много ужаважан посланик в ЮНЕСКО, тя е много консенсусен човек, който умее да преговаря и да обединява.” Това каза за “24 часа” бившата генерална директорка на организацията Ирина Бокова. Когато през 2009 г. българката печели изборите за шеф на ЮНЕСКО, Митрофанова става председател на Изпълнителния съвет - много ключова позиция с двугодишен мандат.

“Работила съм с четирима председатели на съвета, Митрофанова беше първата от тях”, спомня си Бокова. Според нея е важно да се припомни също, че руската дипломатка е била начело и на Комитета за културно наследство, който през 2012 г. заседава в Санкт Петербург и чества 40-годишнината на Конвенцията за културното и природното наследство.

“Това беше много важно заседание, защото за първи път бяха взети решения за опазването на културното наследство от екстремистите. Митрофанова бе сред инициаторите на много силно решение срещу рушенето на паметниците от екстремистите”, подчерта още Бокова. Заседанието се провежда малко след като въоръжени ислямисти унищожават гробниците в Тимбукту, Мали. Опазването на световната история от този тип вандализъм бе един от приоритетите на Ирина Бокова по време и на двата ѝ мандата като шеф на ЮНЕСКО, затова и тя си спомня с признателност за активността на Митрофанова в онзи момент.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>