Само в "24 часа": Бюджетите на федерациите за 2021 г.

16.01.2021 08:00
Шефът на борбата Христо Маринов награждава Едмонд Назарян. Заради успехите тази федерация продължава да е най-добре финансираната.

27,459 милиона лева е бюджетът на федерациите, които получават държавно финансиране от ММС.

Спрямо миналата година почти няма промени.

В списъка попадат две нови - по колоездене и триатлон, които заради различни скандали бяха със спрени пари. Всъщност става въпрос за съвсем нови структури, които бяха създадени на мястото на старите. Така централите, които получават средства от държавата, станаха 46.

Повече пари ще вземат в биатлона, а има минимално увеличение в няколко други бюджета.

Всъщност така екипът на министерството запазва рамката на олимпийската 2020 година, която се обърка тотално заради пандемията. Отложени бяха и игрите в Токио, като някои квалификации за тях все още не са започнати.

Продължава и тенденцията вече всички договори за финансиране
да са подписани, за да могат федерациите спокойно да вършат работата си.

Единствено се довършват контрактите със съюза по спортна стрелба и федерацията по кънки, но процедурата ще бъде завършена до няколко дни, увериха от министерството.

Заради успехите си и през 2020 година, когато все пак се проведе европейско първенство, борбата продължава да е с най-големия бюджет - 3 милиона лева.

Още три централи получават над 2 милиона лева - лека атлетика, художествена гимнастика и бокс.

Над 1 милион вземат боксът, щангите, ските и плуването. Особено
в плуването правим невероятен пробив по време на пандемията, като вече имаме три квоти за олимпиадата, а Йосиф Миладинов постигна световно постижение.

Най-малките бюджети в спорта в България са на ръгбито, ловната стрелба и триатлона, които получават по 40 000 лева.

Амбицията ни е в Токио да имаме делегация от над 50 състезатели, ако въобще игрите се състоят.

В момента положението с пандемията в Япония е доста сложно.
Министърът на административната и регулаторната реформа Таро Коно вече хвърли доста съмнения, като обяви, че към момента решението за потвърждаване на олимпиадата е невъзможно.

“Може да има, може и да няма”, категоричен бе той.

“Всичко е възможно в тази ситуация. Токио е в много тежко положение, но не трябва да се предаваме. За съжаление обаче, не можем да дадем категоричен отговор дали ще ги приемем, или не. Олимпийският комитет трябва да има няколко резервни варианта, защото не е ясно какво ще се случи”, допълни той.

В последното допитване до общественото мнение в Япония 80% от жителите бяха против провеждането на олимпийските игри през юли, и то категорично.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>