Топсиноптик от ВВС: Дъждът спира довечера, иде студ и мраз в Пловдивско (снимки)

12.01.2021 10:50 Анелия Перчева Радко Паунов
Междублокови пространства в Пловдив плуват във вода. Снимки: Радко Паунов
Хората газят вода до глезените, за да стигнат до колите си.
Наводненият надлез "Скобелева майка" в Пловдив. Снимка: Тодор Делчев в групата I see you КАТ Пловдив
Така изглежда ул. "Хан Кубрат" в центъра на Пловдив до Имарет джамия. Снимка: Анелия Перчева
Дъждовете в Пловдив и региона спират довечера, категорични са синоптиците на ВВС.
В 10,30 часа площадът около Гроздовия пазар в Пловдив е пуст.
Жива душа няма по главната заради дъжда.
Около елхата в хубаво време винаги има хора, сега е празно.
Цялата централна улица на Пловдив е пуста.
Народът се изпокри в мокрото време.

- Наводнение на "Скобелева майка", спряха движението

- Пешеходният подлез в Садово под вода, Чая се вдигна с метър в Катуница

- В 10,30 часа главната улица на Пловдив е празна

Участък около надлез "Скобелева майка" в Пловдив е под вода, движението е спряно. В Садово пък е наводнен пешеходният подлез на НКЖИ. Река Чая в района на Катуница се е вдигнала с метър.
Това е резултатът от обилните дъждове, които не са спрели от нощта и продължават. Около 17-19 л са паднали, но земята е прекалено суха и може да го поеме, каза пред 24plovdiv.bg синоптикът от ВВС кап. Мартин Милков.
Той прогнозира, че валежите в региона спират довечера и постепенно вятърът ще обърне от север, северозапад.
"Следващите 3-4 дни ще е студено в Пловдив и региона с ниски температури. В събота и неделя те ще достигнат до минус 5 - минус 8 градуса", каза метеорологът. В Северна България може да стигнат до минус 12.
Наводненията, които споходиха Северозападна и Югозападна България, не се очакват в нашия регион. "Земята е доста суха и за два дни няма как да се случи. Дъждът при нас е спокоен, обложен, не е като пролетен да се изсипят за 15 минути 50 литра на определено място. Язовирите бяха празни, имаше къде да се посъбере тази вода. Не е толкова притеснително. Но това не означава, че не трябва да се наблюдават реките и водоемите", съветва кап. Милков.
Той допълни, че довечера валежите ще се изнесат от територията на страната. Студеният фронт още от утре постепенно ще почне да нахлува. "Петък, събота и неделя ще е най-студено. Тогава се очаква да има и условия за поледици заради студа и влагата. Сняг се очаква по планините, но слаб.
"Пловдивчани и хората от областта да очакват студ и вятър в четвъртък, петък, събота и неделя. Време му беше. Ако този валеж бе от сняг, щеше да е още по-хубаво. Сега границата е над 1300 метра - на хижа Здравец и Рожен снегът е мокър и тежък.
Дъждът, който не спира, опразни главната улица на Пловдив. В 10,30 часа по нея почти не се виждат хора. Пусто е и на Гроздовия пазар, където в сухо време винаги има движение.
Временно е преустановено движението в района на „Скобелева майка“ (в кръговото движение) заради наводнен участък от пътя, съобщиха от пловдивската полиция. В момента на място са 3 екипа от ОД на МВР и насочват трафика.
Съвместно с общината започва отводняване на дъждоприемните шахти в участъка и подсигуряване на безпрепятственото преминаване. Създадена е организация за контрол, наблюдение и взаимодействие с общините Куклен и Родопи, на чиято територия се намират микроязовири и водоеми. Обстановката непрекъснато се следи, като към момента няма опасност от преливане или скъсване на диги. Движението по „Кукленско шосе“ се извърша в нормален ритъм.
От полицията съветват водачите в Пловдив да избират алтернативни маршрути, ако им се налага да преминават през подлеза на улица „Гладстон“, бул. „Марица“- в зоната под жп моста, както и през „Коматевски възел“, където също има наводнени участъци.

Пешеходният подлез в Садово е под вода, тъй като помпата на НКЖИ не работи. Образувало се е езеро с дълбочина 40 см. Няма връзка между двете части на града и хората трябва да заобикалят, алармира кметът Димитър Здравков. По думите му заради обилните валежи нивото на Чая се е вдигнало с близо метър. Пожарната и общинската охрана нонстоп наблюдават реката в района на Катуница. Там преди 3 г. високата вода проби дигата и заля стотици декари. Местните жители се молят да не се повтори бедствието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>