20-ина от БСП в Пловдив пишели доноси срещу Гергов, градският съвет отива на "Позитано"

07.01.2021 13:45 Анелия Перчева Радко Паунов
Изпълнителното бюро на градската организация на БСП в Пловдив застана зад председателя Георги Гергов. В средата е Нина Чавдарова. Снимка: Анелия Перчева

Загубата на парламентарните избори ще е голяма, категорични са те

20-ина местни социалисти, елиминирани от ръководството на БСП в Пловдив поради липса на качества, пишели доноси срещу всички досегашни председатели на градския съвет през годините. Те стояли и зад атаката срещу настоящия соцлидер Георги Гергов, чието изключване поиска ИБ на БСП.

Това заяви оргсекретарят на партията в Пловдив Димитрина Вакрилова. По думите й тези 20-ина души нямали нито един член зад себе си. Заради вътрешнопартийните битки в БСП  мнозина редови социалисти искали да си хвърлят партийните билети.

Цялото изпълнително бюро на БСП в Пловдив изсипа огън и жупел срещу "Позитано" 20 заради искането Гергов да бъде изключен от редиците на партията. Преди пресконференцията над 50 червени дойдоха пред местната централа, за да изразят подкрепата си към градския лидер. Самият той не се появи. Депутатите от БСП Георги Търновалийски и Теодора Халачева също застанаха в подкрепа на Гергов. Отсъстваха колегите им от парламента Георги Йорданов и Манол Генов, сочени за противници и причислени към въпросната групичка.

"Заставаме тук, за да покажем лицемерието на националното ръководство, което взе връх ", заяви в началото зам.-председателката на БСП в Пловдив Нина Чавдарова. И пусна клип, в който Корнелия Нинова след избора й за лидер, казва, че уважава Гергов. Дадена беше думата на шестимата председатели на районни организации.

Пръв се изказа Йордан Василев, който ръководи структурата в район "Източен". Той обясни, че при извършената проверка на пловдивската организация от страна на "Позитано", се чувствал като на разпит.  "Обезглавява се втората по големина в страната партийна организация. Няколко души на местно ниво винаги са работили срещу градската структура, а в същото време са ползвали облагите на партията", посочи Василев.

Колегата му от район "Южен" Костадин Беларев заяви, че в БСП не се толерират различните мнения. "Напротив, мачкат се. В Пловдив не сме нито удобни, нито послушни, затова получаваме вендета. Това, което се случва срещу другаря Гергов е удар срещу всеки, дръзнал да изкаже позиция срещу националното ръководство", каза той. И припомни, че преди 5 г., когато пловдивската делегация подкрепила на конгреса председателката, били добри, а сега - лоши.

"През септември, когато провеждахме прекия избор за председател на БСП, част от тези, които работеха за Нинова, ни предупреждаваха, че с нас ще се случат някои неща. Е, случиха се", завърши Беларев.

Председателят на районната организация в "Централен" Тодор Стоилов каза, че проверката от "Позитано" при него минала гладко, но останал изумен от резултата. "Силните на деня се удрят. Все още не сме заявили дали даваме положителна оценка на нашия президент Румен Радев. Сега два месеца и половина преди изборите пловдивската организация се хвърля в хаос", обобщи Стоилов.

Синът на проф. Илия Баташки - д-р Атанас Баташки, ръководител на структурата в район "Северен", заяви, че се чувства обезоръжен. "От няколко дни редови членове ме питат какво се случва в партията. Аз не мога да им обясня. Как да им кажа, че групата от София, която дойде уж да гради мостове, в нейния доклад се иска изключване на др. Гергов", посочи д-р Баташки.

"Обръща се внимание на шепа хора с болезнени амбиции. Всички работихме за президента, сега нямаме решение дали ще го подкрепим за втори мандат. Укоряваме успешния кмет от БСП на Перник, сега искаме изключване на др. Гергов. С крамоли и битки БСП няма да спечели изборите", намеси се Димитрина Вакрилова.

А шефът на младежката организация д-р Любомир Паунов нарече действията на националното ръководство на БСП арогантни. "Целта е ясна - да може то да си реди листите за предстоящите избори", добави той. И заяви, че "няма да се дадем".

Зам.-председателката Нина Чавдарова съобщи, че утре целият градски съвет на БСП в Пловдив отива на "Позитано" 20, за да депозира позицията си за снемане на политическото доверие от централното ръководство. "Два месеца и половина преди вота нашата партия е в политическа буря. Тя загуби правото да се нарича социалистическа. Ръководството системно нарушава устава", пише в документа. В него се посочва, че атаката срещу Гергов е институционална, но се персонализира, за да скрие истинските мотиви на инициаторите. А те са - подреждане на листа за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни дори в редиците на БСП – Пловдив". В позицията се посочва, че "преднамерените скандали са станали запазена марка на ръководството на партията". Използвал се Командирски Костовистски стил и се репресирали с Гьобелсови методи критично мислещите в БСП.

"Готови сме да хвърлим партийните си билети, но няма да се оставим да ни отстранят с манипулации и натиск", каза пловдивският депутат Георги Търновалийски. Според него в мотивите на Изпълнителното бюро на БСП, с които се предлагало изключване на Георги Гергов от партията, имало 8 откровени лъжи. Най-голямата била, че представителят на "Позитано" Пламен Червеняков не е допуснат на заседанието под тепетата по избора на нов областен лидер.

"Червеняков стоеше извън залата. Лично аз го поканих да влезе", уточни Търновалийски. Той подчерта, че докладът на работната група от "Позитано", която е била в Пловдив, не е представен на местните социалисти. А това било грубо нарушение на уставните норми. По думите на депутата партията е загърбила принципите си и работела като едноличен търговец. 

"Явно целта на Нинова не е да спечелим изборите. Загубата на БСП на парламентарните избори ще бъде голяма и след нея ще чакаме оставката й", каза Търновалийски.

Членовете на изпълнителното бюро на БСП-Пловдив бяха единодушни, че имало разлика в доклада на работната група, изпратена от "Позитано", и решението на Изпълнителното бюро на партията за изключване на Георги Гергов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>