Георги Гергов - оцеляващият червен милионер, се удари в твърд противник: Корнелия Нинова

07.01.2021 12:15
Георги Гергов

Пловдивският шеф на социалистите ще даде сериозен отпор, градската организация, ръководена от него, вече е във война с “Позитано”

Георги Гергов влезе в директен сблъсък с Корнелия Нинова. Червеният бизнесмен, който винаги оцелява в партията, сега обаче срещна твърд противник в лицето на партийната лидерка.

Червените във втория български град анализират рисковете милионераът да бъда изключен от партията. Дебатът там е от “време му е да се маха” до “царят на премислените ходове и схемите няма да се предададе”. Според кръга на вторите неслучайно Гергов сам се отказал от Националния съвет на БСП и при евентуална загуба на изборите напролет ще излезе победител.

Изпълнителното бюро на БСП поиска Гергов да бъде изключен заради грубо нарушение на устава и уронване престижа на партията.

Градската организация на БСП в Пловдив, на която той е лидер, обаче дава лют отпор. Нина Чавдарова, заместничка на Гергов, се опъна и установи, че на “Позитано” 20 не познават устава. Според нея шефът ѝ може да бъде изключен само от организацията, в която той членува - сиреч пловдивската. А тя е плътно зад него.

“Аз съм партиен човек повече от 40 години и си оставам такъв”, отсече Гергов през 2017 г.,

когато беше махнат

от Изпълнителното

бюро заради

“ЦУМ гейт”

Тогава бизнесменът, който е собственик на знаковия магазин, залепен за Министерски съвет в София, събра газовия бос Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. От цялата история се разбра, че Дончев е поискал някаква услуга, услужливият Гергов е поканил своя съгражданин Цацаров, който очевидно не е свършил работа на бизнесмена, и издателят на бутиковия вестник “Сега”. После записът не без любезното съдействие на Сашо Дончев се появи в публичното пространство и направи него положителен герой, а пловдивчаните Гергов и Цацаров - отрицателни.

След намесата на Инспектората към Висшия съдебен съвет Цацаров беше оневинен за присъствието си сред необичайната тройка, но червеният бизнесмен се прости с Изпълнителното бюро на БСП.

“Това е добре подготвен сценарий”, анализира Гергов удара по себе си и се скара на БСП, че вместо да се стегне за избори, устройва лов на вещици за свои хора.

През ноември партийната Контролна комисия касира избора на новия областен лидер на БСП в Пловдив Атанас Петков, заподозрян в опасна близост до Гергов.

“Истината винаги

побеждава, другари,

но сама. Само

лъжата се нуждае

от съучастници

Аз отказвам да съм съучастник на Корнелия Нинова в Национален съвет, който води партията към изчезване”, отсече той.

И досега част от червената аристокрация в Пловдив не може да преглътне, че Гергов е партиен лидер. Част от нея вече се готви за властта и вижда, че по-прекият път минава през Нинова. Ако Гергов остане, то може да се окаже, че новите депутатски листи ще бъдат подредени в София. Възможно било например, на “Позитано” 20 да използват липсата на легитимен областен председател след касираното заседание, за да сложат свой ред на бъдещите депутати.

Чува се дори, че в

София подготвят

тайно заседание на

Областния съвет, което да избере ръководство. Градската конференция на БСП под Тепетата е насрочена за 6 февруари. На нея социалистите ще гласуват номинации за Изпълнителното бюро и Националния съвет.

Пловдивските социалисти не могат да преценят дали и този път собственикът на Панаира ще оцелее. Припомнят партийната му биография, която започва още преди промените в село Маноле, където Гергов е партиен секретар на най-големия свинекомплекс в България. Демокрацията го заварва като директор, но първата синя метла го застига. По-късно е възстановен, участва в приватизацията на предприятието и се впуска в частния бизнес. Прави го успешно, следват първи, втори милион... Прави колбасарски цехове, изнася месо, но в този бранш настъпва криза и Гергов поглежда към туризма. През 1998 г. купува “Стария Пловдив” АД, в което влизат знаковите ресторанти “Пълдин”, “Ритора” и хотел “България”. Това става при управлението на Иван Костов. Пак тогава се сдобива със знаковия за Пловдив хотел “Санкт Петербург”, както и с бившите бази на ЦК на БКП “Слънчев ден” край Варна и хотел “Хисар”. Всичко това се случва пак по времето на Иван Костов, а днес изпълнителен директор при Гергов е Богомил Бонев, бившия вътрешен министър, който влезе в битка с Командира.

Гергов очевидно е голям късметлия и знае как да действа в правилния момент, защото успя да излезе навреме от туризма в “Слънчев ден” малко преди голямата коронакриза, разменяйки “дупка” в центъра на морската столица и своите хотели край морето...

Ако се върнем пак към отношенията му с властта - по времето на Костов той се афишира като привърженик на демокрацията. Умело се сближава и с юпитата на Симеон Сакскобургготски. Купува ЦУМ от частен собственик. През 2005 г. се връща по-близо до левите идеи и подновява членството си в БСП в низовата организация на пловдивския район “Северен”. На власт вече е правителството на Сергей Станишев. През юни 2006 г. прави в съдружие с пловдивската община “Пълдинтуринвест” и в края на същата година влиза в управлението на Пловдивския панаир, както и в неговата собственост чрез смесената фирма.

Когато Гергов придобива Международния изложбен център, председател на съвета на директорите на панаира е Корнелия Нинова, а Румен Овчаров - министър на икономиката. Някои казват, че са му го “подарили”. Впоследствие Станишев ги освободи.

Гергов ще оцелее и този път, ако изключването му от БСП зависи от пловдивската организация. Той обаче се е прицелил по-високо и Корнелия Нинова знае това. Така че и двамата се готвят за по-голяма битка.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>