Може ли Лео Меси да бъде победен от най-добрия си приятел?

06.01.2021 12:00 24 часа Пловдив онлайн

Едва ли някой би оспорил, че през този сезон ставаме свидетели на по-различно испанско първенство. Обичайният антагонизъм между Реал Мадрид и Барселона в спора за първото място е заменен от изцяло столично противопоставяне между настоящия шампион и Атлетико. Кризата при каталунците е факт, за което своята роля играе и спадът в головата форма на Лионел Меси. В първите 15 мача на каталунците гениалният аржентинец се разписа 7 пъти. Или както уточняват по-детайлно анализаторите от , в този период Меси бележи веднъж на всеки 186 минути. Необичайно голям интервал за шесткратния носител на “Златната обувка”.

Възможно ли е друг нападател да спечели приза “Пичичи”, който получава най-добрият нападател в Ла Лига? Суперзвездата на Барселона спечели безапелационно класацията в предишните 5 кампании, като само в последната беше застрашен от Карим Бензема, но все пак Лео отново беше №1 с 25 попадения, 4 повече от нападателя на Реал Мадрид. Двамата са основни претенденти за голмайсторския връх и през този сезон, в който обаче Меси може да бъде победен също така както от познатия си враг, така и от най-добрия си приятел.

Става дума за Луис Суарес, който се оказа ненужен в Барселона и привлечен на мига от Атлетико Мадрид. “Дюшекчиите” завършиха календарната година като лидери за първи път в ерата на Диего Симеоне (не записаха такова постижение дори в шампионския сезон 2013/14), а уругвайският голов хищник се разписа 9 пъти в първите 15 мача на отбора. Ел Пистолери вече е печелил “Пичичи” през 2015/16, когато с екипа на Барса вкара феноменалните 40 гола. Меси не съумя да задмине това постижение в нито един от последвалите 5 поредни триумфа в класацията, но все пак рекордът му от 50 попадения от сезон 2011/22 едва ли скоро ще бъде подобрен.

Време е испанец да стане голмайстор в Ла Лига

В последните 12 години неизменно чуждестранен играч получава “Пичичи” - 7 пъти тази чест заслужи аржентинецът Меси, 3 пъти португалецът Кристиано Роналдо беше над всички в класацията на реализаторите, а по веднъж спечелиха уругвайците Диего Форлан и Луис Суарес. Последният испанец, който завърши като голмайстор №1 в Примера дивисион, беше Дани Гуиса. Нападателят на Майорка реализира 27 попадения през сезон 2007/08. Професионалната лига в Испания създаде и наградата “Телмо Сара”, която се дава на най-резултатния местен играч в Ла Лига. Последните двама носители на този приз участват и в спора за “Пичичи” тази година.

Асът на Виляреал Жерард Морено беше най-резултатният испански играч през сезон 2019/20 с 18 попадения. Силното му представяне в този шампионат дава обещание, че може да задмине този свой рекорд. Яго Аспас от Селта пък 3 пъти вече получи “Телмо Сара”, но няма “Пичич” в колекцията си. Лидерът на Селта поведе в реализаторската класация, но малко след това получи контузия, която го извади от сметките за няколко кръга, а с това намали и шансовете му за краен успех в индивидуалната надпревара. Голмайсторската битка е по-непредвидима дори от спора за шампионската титла или за място в Топ 4. И е напълно възможно този път носителят на приза на “Пичичи” да носи различно име от това на Лионел Меси.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>