Противоепидемично хвърлят кръста в казани и шадравани

06.01.2021 06:00

Хоро в Калофер ще има, кметът се моли хората да не ходят

До необичайни практики на Богоявление за хвърляне на кръста в студена вода ще прибегнат свещеници в Пиринско, за да спазят противоепидемичните мерки.

В Благоевград свещеникът ще потопи кръста в казан с вода, вместо да го хвърля в реката. В Сандански пък напълно се отказаха от литийното шествие от църквата до езерото. В Банско кръстът ще бъде хвърлен в шадравана пред общината. Забрана за шествия и ритуали с хвърляне на кръста наложиха кметът на Симитли и тези на околните населени места. В Кресна, Добърско и Разлог, Кюстендил и Дупница обаче ритуалът ще е както всяка година.

Не се отменя и леденото хоро в река Тунджа в Калофер. “Не мога да забраня ритуала, тъй като се организира от църквата, но отново моля хората да не идват, за да опазим взаимно здравето и живота си”, заяви пред “24 часа” кметът на града Румен Стоянов. Апелира дошлите за хвърлянето на кръста да са с маски и да пазят дистанция.

В Пловдив владиката Николай ще хвърли кръста в Марица на обяд. Всички ритуали ще бъдат спазени и в Пазарджик, където също кръстът ще бъде хвърлен в Марица след литийно шествие. Във Велинград в църквите и на трите квартала на града ще отслужват отделни литургии и церемониите. Хвърляне на кръста ще има на три места.

За пръв път от години във Велико Търново няма да има ритуал по спасяване на кръста на Йордановден. Вместо да хвърли разпятието в Янтра от прочутия Владишки мост, Търновският владика ще служи на Богоявление в храма на Военния университет "Васил Левски". Няма да скачат за кръста и в Горна Оряховица. В прочутото с британската си общност търновско село Хотница обаче не са стреснати от пандемията. Те ще вадят кръста от ледените води на национална туристическа забележителност - Хотнишкия водопад.

Други от Регион

Лекари от Пловдив се борят за живота на блъснато в Сопот момиче: Рискът не е отминал

В клиниката по анестезиология и интензивно лечение е момичето, което беше блъснато тази сутрин от 18-годишна шофьорка в Сопот, съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Спират временно мотрисите до Хисаря, возят с автобуси от Калояново до курорта

Категорично жп линията по това направление няма да се закрива, категорични са от БДЖ С влак от Пловдив до Хисаря няма да може да се стига директно, а ще има прехвърляне в автобуси от Калояново до

Млада жена пострада при верижна катастрофа в Иганово

Верижна катастрофа е станала около 15,40 ч. вчера в карловското село Иганово. По първоначални данни лек автомобил „Мерцедес" настига и блъска спрял автомобил „Киа"

Разследват 40-годишен за палеж на кола в Хисаря

Сигнал за пожар на лек автомобил разследват служители от районното управление в Хисаря, съобщиха от полицията. Около 12,10 ч. в петък на телефон 112 постъпила информация за горящ автомобил

Мъж с прободна рана след бой между петима в пловдивското село Динк

Четирима мъже се озоваха в полицейския арест след сбиване в пловдивското село Динк. Незабавна намеса се наложила към 18,50 ч. вчера от екипи на РУ-Труд след получен на телефон 112 сигнал за скандал

>