Съд отмени глоба на шофьор, сниман да лети с 239 км/ч, МВР ще плаща 600 лв. (графика)

16.12.2020 08:50 Анелия Перчева

Шофьор, който летял по магистрала “Тракия” с превишена скорост, не само не плати глоба от 1050 лв, но и осъди Пътна полиция да му покрие разноските за адвокат. Това се случи, след като водачът оспори в пловдивския районен съд издадения му електронен фиш.

На 19 август м.г. мъжът карал митцубишито си по аутобана от София към Бургас. В района на Пловдив стоял патрул с камера, която го щракнала със скорост 239 км/ч.

Първоначално му бил издаден фиш за 850 лв., в който пише, че е сниман на 108-ия километър на магистралата. После обаче фишът е анулиран. Написан е нов, но под същия номер. Там вече е посочено, че е заснет на 107, 600 км на АМ “Тракия” с 235 км/ ч. Наложена му е санкция от 1050 лева.

Джигитът атакувал фиша в съда като незаконосъобразен и необоснован. Той твърди, че в него не се съдържало описание на нарушението и на мястото на извършването му. Водачът обяснява, че конструкцията на автомобила му не позволявала да развие подобна скорост. 

Магистратите приемат жалбата като основателна и отменят глобата. Основният им аргумент е, че издаването на нов фиш грубо нарушава правата на жалбоподателя.

“За едно и също лице са издадени два електронни фиша. Макар да не е допуснато едновременното им съществуване, то административно-наказателният орган е надвишил правомощията си”, пише в решението.

Другият мотив за падането на глобата е, че позицията на камерата е сбъркана с 300 метра.

“Противоречиво остава мястото на извършването на нарушението”, посочва съдът. Според него тези неточности правят фиша незаконосъобразен.

Областната дирекция на МВР в Пловдив ще трябва да плати 600 лв. на водача нарушител, колкото е похарчил за хонорар на адвоката си.

“Не са малко случаите, когато електронни фишове се отменят. Най-честата причина е неспазване на процедурата от страна на пътните полицаи. Те трябва да напишат протокол къде се е случило нарушението, а нерядко този документ не се прилага. Допускат се и грешки при самото описание на неправомерното поведение на шофьора, понякога липсват задължителни реквизити в документацията”, коментираха от районния съд в Пловдив.

Магистратите посочват, че анулирането на един електронен фиш и издаването на друг е недопустимо.

“То е все едно да прочетеш присъда, да я отмениш и да постановиш нова, защото наказанието на предишната ти се е сторило малко”, даде пример пловдивски магистрат.

От полицията отказаха коментар за съдебното решение.

Други от От страната и света

В Добринище младите мъже се надбягват с коне на Великден

В Добринище празнуват и т.нар. Конски Великден, на който младите мъже мерят сили в конски състезания. За този обичай пък разказва отец Иван от Добринище

Миряни посрещнаха Възкресение в най-новия храм в Сливен

Стотици миряни в Сливен посрещнаха Възкресение Христово в най-новия храм в града - "Света Петка". Чудото бе възвестено от отец Йоан Петров, който поздрави три пъти с "Христос воскресе!" вярващите

В "Св. Неделя" в София ще отслужат вечерня

На Великден днес, от 11:00 ч. сутринта, ще бъде отслужена вечерня - празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София

Митрополит Григорий Търновски: С Бог трябва да сме в постоянен разговор!

Христос възкръсна и това е най-голямото чудо. Разбира се, дяволът винаги ще се сърди и ще действа срещу църквата, но въпреки всички усилия да бъде изтрита от земята, затворена и унизена

Петрич празнува деня на града с концерт

Празничен концерт по случай деня на Петрич ще събере тази вечер жители и гости на града. Официално южният град отбелязва своя празник на 6 май, в деня на църковния празник на св

>