Шефът на Охранителна полиция в Пловдив: Глобихме над 150 000 джигити

16.12.2020 18:00 Анелия Перчева
Комисар Виктор Празов

- 19-годишна кара със 184 км/ч в града, 500 пияни шофьори останаха без книжки

- Сложихме жени полицаи да охраняват протестите през лятото - имаше голям ефект

Точно преди година комисар Виктор Празов оглави Охранителна полиция в Пловдив. 37-годишният служител на МВР  е минал през всички нива на йерархията. Под негово ръководство в града и областта бяха осъществени множество акции срещу престъпността. За свършената работа и новите предизвикателства той разказа пред 24plovdiv.bg.

- Комисар Празов, гонките с коли в Пловдив сякаш намаляха или това е заблуда? Смятате ли, че се справихте с тях?

- Ако кажем, че сме се справили, ще прозвучи нескромно. Има ги навсякъде по света. Нашата работа е да ги държим в разумни граници. Към констатираните нарушители не проявяваме никаква толерантност. Постоянно спираме от движение автомобили, които не отговарят на изискванията - издават шум, имат променена конструкция или затъмнени стъкла. Има затегнат контрол при пускането им в движение. Следим за заплащане на наложените глоби. Това е правилния път.

- Измина година, откакто ръководите Охранителна полиция. Кои бяха най-тежките ви моменти?

- В началото на пандемията беше наистина трудно. Наложи се изключително бързо да направим нужната организация и да сформираме екипи за пропускателните пунктове. В Пловдив те бяха 13, за сравнение в София имаше по-малко. Нуждаехме се от служители за проверка на лицата, върнали се от чужбина и поставени под карантина. Всеки ден излизаха нови заповеди на министъра на здравеопазването, които ние трябваше веднага да приведем в действие. Наистина беше тежко, но смятам, че с общи усилия се справихме добре. В момента отново сме на първа линия в борбата с Ковид-19 и подпомагаме РЗИ. Оказваме съдействие и в районите на търговските центрове с цел недопускане на струпвания на хора. И всичко това изпълняваме заедно с обичайните ни задачи. В момента Охранителна полиция се доближава до това, което трябва да бъде една образцова структура на реда. Има още какво да се желае, но сме много по-добре от началото.

- Сега  поне няма протести в Пловдив, каквито имаше през лятото. Имахте ли критични моменти при провеждането им?

- Не бих казал.  Благодарение на създадената организация всичко мина добре. Имаше моменти на голямо напрежение заради провокатори, които бяха със задачи да създават напрежение. Затова използвахме иновативен подход - протестите бяха охранявани от жени полицаи. Тогава наблюдавахме как гражданите, изразяващи по мирен начин несъгласието си, възпираха провокаторите и ги предаваха на колегите. Нямаше пострадали пловдивчани или служители на МВР, не бяха допуснати и хулигански действия.

- По улиците виждаме повече полицаи отпреди. Нови хора ли назначихте?

   - Когато се направи добра организация, се оказва, че хора има. На служителите вече им стана ясно, че времената, в които те си караха спокойно службата, са изтекли. Обществото изисква от нас да бъдем активни и аз ще държа на това. Вярвам, че щом едни могат, и другите трябва да могат. И настоявам всекидневно за това.

   - Какви са най-често нарушенията, които установявате при полицейските акции?

   - Операции по различни линии се провеждат непрекъснато в различни части на Пловдивска област. Екипи на Специализираните полицейски сили и Пътна полиция работят и в малките населени места. Оказа се, че има такива, където не бяха виждали полицай. В някои села буквално не е нямало никакъв контрол. Всяка седмица установяваме водачи, седнали зад волана след сериозни количества алкохол, както и такива, които са употребили наркотици. И в двата случая ги задържаме. Този процес няма да спре, колкото и да им се иска на някои хора.

- Колко почерпени водачи са хванати т.г.?

    - Ще ги обявим през януари, когато традиционно анализираме дейността на полицията за предходната година, но вече имаме над 200 досъдебни производства за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Повече от 500 са отнетите книжки на пияни водачи. Значително е нараснал броят на констатираните нарушения за превишена скорост. Издали сме над 150 000 електронни фиша.

  - Кой е най-фрапиращият случай за превишена скорост?

- 19-годишна бе засечена да кара в Пловдив със 184 км/ч на 13 октомври т.г. Наказанието й беше 1450 лв. глоба, 3 месеца лишаване от свидетелство за управление, както и отнемане на 12 точки.

  - Какви мерки прилагате срещу футболното хулиганство?

  -  Въведохме т.г. една нова практика, която, както очаквахме, се оказа успешна. Футболните срещи се охраняват само от „Специализираните полицейски сили“ и „Жандармерия“. Считаме, че те са обучени точно за такива мероприятия и са по-добре оборудвани. По време на мероприятия, за които има информация за евентуално напрежение, се командироват колеги от други дирекции, както и наши служители са били изпращани на спортни прояви в страната. Тази практика беше възприета и се прилага на национално ниво. През годината имахме мач – между „Левски“ и „Ботев“, в който избухна напрежение между отделни групи от феновете на отбора гост. Тогава доказахме, че институциите са в състояние да си свършат работата докрай. Задържахме повече от 40 души, извършващи хулигански действия.38 от тях са вече с осъдителни присъди. Така ще бъде и занапред. Няма да позволим една малка група да създават проблеми и да помрачават спортните мероприятия.

- Какви са задачите пред Охранителна полиция през следващите месеци?

  - Продължаваме по същия начин - изискваме от служителите си да бъдат активни, а от гражданите да спазват правилата. През зимния сезон се очаква засилен трафик. Вече сме увеличили екипите по магистралата и главните пътища. Не изпускаме контрола и в малките населени места. Напролет ще работим активно с децата и юношите, защото те са бъдещите участници в движението.

  - Какво ще пожелаете на подчинените си в навечерието на Коледа и Нова година?

   - Искам да им благодаря за добрата работа през годината, да им пожелая най-вече здраве, както и да имат вяра в това, което правят.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>