Старши комисар Йордан Рогачев: 5 заведения в Пловдив са пускали тайно с парола

07.12.2020 13:30 Анелия Перчева
Старши комисар Йордан Рогачев

- До 2 януари пред хипермаркетите ще има полицейско присъствие

- 23 акта са съставени на две нелегални кръчми в "Столипиново"

- Купонджиите са били толкова нагли, че качвали снимки и клипове във фейсбук

Шефът на областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е твърдо решен да приложи здрав контрол по спазването на мерките на територията на града и региона. След съботното стълпотворение пред хипермаркетите вече има присъствие на униформени. Така ще е и на Коледа и Нова година. Как полицията ще осъществява реда по време на празниците, отговаря той пред 24plovdiv.bg

- Старши комисар Рогачев, защо се стигна до това стълпотворение в "Джъмбо" в събота?

- Действително до събота в големите магазини не се спазваха абсолютно никакви отстояния и явно никой не чуваше това, което се казва всеки ден - да се носят маски и да има дистанция. Хората все още не приемат насериозно вируса, редят се на касите един върху друг.

Сигналите, които ни подадоха медиите в събота, бяха точно и ясно послание към институциите, за да вземем мерки. Веднага, още на следващия ден, взехме решение заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева да бъдат предприети незабавни и спешни действия за спазване на ограниченията, въведени от щаба и правителството. Това, което направихме в неделя - пред всеки голям магазин изпратихме по двама полицаи, които се включваха в осъществяване на пропускателния режим, когато се налагаше. И това не е само за вчера.

До 2 януари включително - от понеделник до петък, от 17 до 21 часа ще има униформено присъствие пред хипермаркетите. Служителите ни ще подпомагат частните охранителни фирми, тъй като там са хора, не искам да ги обиждам, но малка част от тях правят това, което е необходимо. А и много от пловдивчаните не се съобразяват с тях - блъскат ги, обиждат ги.

В почивните дни полиция ще има през целия ден пред големите магазини. Така ще е и по Коледа и Нова година. Тези мерки се въведоха спешно и смятам, че ще доведат до необходимия резултат. 

Призовавам и гражданите към отговорност, защото тенденцията за заразените в Пловдив е тревожна. Новодиагностицираните през работните дни от седмицата не падат под 350 души за съжаление. Хората трябва да си дадат сметка, че това е изключително голям проблем, да пазят не само себе си, а и другите. Да взимат мерки незабавно, когато усетят първите симптоми. Не съм лекар, но си позволявам да го кажа - както вирусът брутално влиза в нас, така и ние трябва да му се противопоставим с медикаменти, изписани от лекар.

- Ще имате ли достатъчно служители, за да осигурявате едновременно дежурства пред търговските обекти и охрана на обществения ред?

- Служителите специално в пловдивската дирекция са достатъчно подготвени, за да посрещнат всички трудности и да справят с тях. Към момента разполагаме с достатъчно полицейски състав, за да обезпечим спазването на противоепидемичните мерки, мероприятията около празници и да следим за обществения ред.

- Има ли заведения, които въпреки забраната продължават да работят тайно?

- Миналата седмица установихме пет такива, в които се провеждаха тържества. Някои си имаха специална парола за влизане. Последният най-пресен случай е в "Столипиново". Там попаднахме на две т.нар. "заведения", защото не са такива - не притежаваха разрешително да осъществяват каквато и да било дейност. Тъй като липсваха и фискални устройства, сигнализирахме НАП. На въпросните 2 нелегални обекта в "Столипиново" съставихме общо 23 акта по Закона за здравето. Да не говорим, че имаше и деца, взето е и отношение спрямо тях.

- А къде се намират останалите 3 заведения, където са се вихрили купони?

- Те са в други райони на Пловдив, но няма да споменавам имена. Имали са пуснати щори и пердета, за да замаскира присъствието на хора вътре. Но с цялата си наглост са си качвали снимки и клипове във фейсбук. Оттам ги установихме, че празнуват, и извършихме незабавна проверка съвместно с РЗИ.

- Утре е студентският празник, каква е организацията на полицията за него. Сигурно ще има шумни домашни партита с голям брой купонджии заедно?

- Планирали сме проверки. Там, където има нарушения на противоепидемичните мерки, ще санкционираме. С предупреждения и протоколи проблемът няма да се реши, затова ще бъдат съставяни актове. Санкциите ще са по Закона за здравето.

Ще има и акции за пияни шофьори.

- В събота почерпен водач от Куклен потроши 4 паркирани коли в "Тракия". Има ли той предишни нарушения на закона за движение по пътищата?

- Това му е шестото. Трийсетгодишният водач има 3 г. стаж зад волана. В събота алкохолната му проба е била 1, 85 промила. Буквално е смачкал колите.

- На каква стойност са щетите?

- Все още не може да се каже. Назначена е оценъчна експертиза.

- Оказа се, че шофьорът не е имал гражданска застраховка. Как тогава собствениците на помлените автомобили ще бъдат обезщетени?

- Ще могат да заведат искове в съда по граждански ред.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>