2021-а: Обявяват на търг 20 имота в бургаската промишлена зона “Юг”

06.12.2020 17:05 Димчо Райков
Част от производствата в промишления парк вече работят.

Парцелите вече са с подробен устройствен план, ще се предлагат с ток, вода, газ и интернет

Бургас ударно добавя още производствени мощности към икономиката си. Парцелите в промишлена зона “Юг” вече са регулирани с изготвен подробен устройствен план и след Нова година ще се предлагат на потенциални инвеститори, съобщи Златина Георгиева, представител на общината в “Индустриален и логистичен парк Бургас” АД.

Наскоро държавата, която има преобладаващ дял в дружеството, вече ги апортирала, което бе важна крачка към задвижване на процедурата.

Става дума за над 20 имота на площ от 20 до 130 дка. Те ще бъдат извадени на търг при

начална цена

минимум 50 лв.

за квадратен

метър,

тъй като на толкова са апортирани от държавата.

“Очаквам интересът към тях да се повиши, както и цената им, тъй като в съседство на зоната с частни имоти има сключени сделки за 50 евро”, коментира Георгиева.

Предлагането на парцелите идва две години след като през 2018 г. държавната компания с общинско участие “Национален логистичен парк Бургас” взе решение да изгради от една гола поляна нова промишлена зона на площ от 600 дка, намираща се между 80-хилядния кв. “Меден рудник” и града.

Тя се явява втората фаза от съвместния проект на държавната компания за опасване на Бургас с индустриални зони, след като северната промишлена зона вече бе разпродадена на инвеститори.
Заради по-големите парцели южната е разчетена за по-крупни предприятия за разлика от северния индустриален парк, отреден предимно за лека промишленост.

Голямото предимство на южната зона е и излазът към възловия бул. “Захари Стоянов”, пристанището е само на 4,5 километра от нея, а товарна гара - на 6 километра.

“Водили сме разговори с 3 големи компании вече, които желаят да инвестират в Бургас”, казва кметът Димитър Николов.

Според Златина Георгиева отсега интересът към зоната е много голям, имало запитвания от много наши и чужди фирми за условията да инвестират в новата промишлена зона.

Плюс за тях е, че ще влязат във владение на имотите си с напълно осигурени ток, вода, газ, интернет, а като бонус общината ще им направи довеждащата инфраструктура.

Позволеното

застрояване

там е с 60%

плътност,

максимална

височина

до 15 метра
при кинт 3.0. ЕVN вече е преместила подземната си структура, очаква се това да направи и ВиК.

Междувременно северната промишлена зона вече е почти 100% запълнена и дружеството оператор изгради поредната нова улица, която осигурява пряк достъп до производствените и складовите мощности в обособените квартали 41 и 46. Тя е с дължина 600 метра и е успоредна на ул. “Крайезерна”.

Отсечката е кръстена “Бургаско езеро” заради близостта до Вая и чрез нея се дава възможност за усвояване на последните свободни парцели, разположени във вътрешността на промишлената територия.

В момента вървят и благоустрояване и озеленяване на околните площи, изграждат се LED осветление, електропреносната и ВиК мрежата, газопроводите и трасетата за оптичния интернет.

Близо 40 са

инвеститорите

в зоната,
която е на площ 240 дка. В нея досега са инвестирани 100 млн. лв. в парцели от 2 до 20 дка и се очаква да бъдат открити над 800 работни места.

В северния индустриален парк има производствени бази за хлебни изделия, пропан-бутан, за хидравлична техника, части за автомобилостроенето и жп индустрията, сервизи, някои от които вече работят с пълен капацитет.

Напредва изграждането на довеждаща инфраструктура до закупените от инвеститори терени в индустриалната зона Българово на 20 км от Бургас, където 7 инвеститори са закупили вече терени. Те са с осигурено захранване на ток и вода, като вече се изграждат и пътните улици.

От миналата година в зоната до Българово работи складово-производствената база на международна фирма за селскостопанска техника, а до месец се очаква да бъде готов завод за производство на детайли за работни обувки на италианска компания. От догодина италианска паста в Българово ще прави и голям белгийски производител.

Други от От страната и света

Мистерия на 28 г.: кой надруса със супа 80 души от екипа на филма “Титаник”

Лео ди Каприо и Кейт Уинслет се отървали невредими, защото не били по това време на снимачната площадка “Всички се лутаха наоколо. Някои се смееха, други плачеха, трети повръщаха

Всеки плаж с лекар - няма достатъчно, за да ги назначат, търсят и спасители

Реанимобил с екип на всяка ивица е неизпълнимо изискване, търсят начин как да прецизират текстове в наредба Към традиционните трудности в навечерието на лятото и липсата на достатъчно спасители за

Врачанският митрополит Григорий отслужи богослужението за Второ Възкресение Христово в храма "Св. Неделя"

Православната църква отбеляза днес най-светлия от всички празници - Възкресение Христово. По традиция в софийския катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужено пасхалното последование - така нареченото

Свещеникът-тиктокър Ириней: Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията

Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията. Това посочи отец Ириней пред NOVA. Той отговаря на въпроси в социалната мрежа Tik Tok. „Иконата на Св. Вмчк. Мина е в манастира в с

Българската армия продължава да намалява

Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят, а моряците – не плават. Това са само част от тревожните констатации в доклада за състоянието на българската армия

>