Първите ваксини в Англия ще са за медици и хора в старчески домове (инфографика)

02.12.2020 20:55 Павлина Трифонова
Една доза от ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек”

ЕС обаче ще одобри ваксините след Коледа, не иска да прибързва

Великобритания първа одобри ваксината срещу коронавирус на “Пфайзер” и “Байонтек”, която има 95% ефективност, и още следващата седмица ще започне да я поставя. Лондон е купил 40 млн. дози, които ще стигнат за 20 млн. души, но до края на годината може да разчита на 1/4 от тях, тъй като търсенето е голямо.

Обединеното кралство се възползва от излизането си от ЕС, за да избърза с разрешаването ѝ за спешна употреба, а не да чака общо одобрение на ваксината от европейските регулаторни органи, чиято процедура е по-дълга и тромава. Така още следващата седмица ще разчита на 800 000 дози.

Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно по специален график. Първоначалните планове бяха да започне от старческите домове, но заради естеството на ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” ще стартира от медиците на първа линия. Причината е, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса и срокът ѝ на годност в обикновен хладилник е само 5 дни. Освен това е установено, че ако бъде местена повече от четири пъти, може да се намали нейната ефективност. 

Около 50 болници на Острова са поставени в режим на готовност и създават центрове за ваксиниране, като част от тях ще бъдат в конгресни центрове и стадиони, за да става инжектирането по-бързо. Британското здравеопазване NHS набира 30 000 доброволци, които да помагат, като част от тях ще бъдат обучени да поставят ваксината заедно с медицинския персонал. Негови представители увериха, че имат опит в толкова мащабни кампании, тъй като през последните два месеца трябваше да ваксинират 30 млн. души срещу грип.

Здравният министър Мат Ханкок обяви, че плановете са да бъдат ваксинирани всички жители на Обединеното кралство над 50-годишна възраст и по-млади със заболявания, за които коронавирусът е особено опасен. Това ще отнеме време, тъй като няма произведени достатъчно ваксини. Той призова хората да изчакат съобщение от NHS кога ще им бъде поставена ваксина. Според огласения график след обитателите и персонала на старческите домове ще дойде ред на хората над 80 г. и всички здравни работници. След това ще са тези над 75 г. и по-младите, страдащи от други заболявания. Последни са здравите над 50 г., чието инжектиране се очаква да се случи до една година, ако и други ваксини бъдат одобрени.

В същото време Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) и евродепутати предупредиха за рискове от прибързаното одобрение на ваксини срещу коронавируса.

ЕМА, която отговаря за одобряването на ваксини срещу COVID-19 за използване в ЕС, каза, че нейната по-дълга процедура на издаване на разрешение е по-уместна, тъй като се основава на повече данни и изисква повече проверки, отколкото спешната процедура, избрана от Великобритания.

Агенцията съобщи, че съгласно тази процедура ще реши до 29 декември дали да одобри ваксината на “Пфайзер”.

Съгласно разпоредбите на ЕС ваксината на “Пфайзер” трябва да бъде одобрена от ЕМА, но страните от съюза могат да използват предвидена за спешни ситуации процедура, която им позволява да разпространят на вътрешния си пазар ваксина за временна употреба.

Новината, че разработката на "Пфайзер" и „Байонтек“ получава зелена светлина във Великобритания, дойде само няколко часа, след като страната излезе от втората си национална блокада заради коронавируса. Това стана в полунощ срещу сряда и доста хора се отдадоха на нощни тренировки във фитнесите и пазаруване онлайн заради намаления от над 70% от вериги, които фалират като Дебенамс, чиито сайт се срина от посещения.

55 млн. жители на Англия обаче остават при сериозни ограничения със забрана да се смесват с други домакинства на закрито. Обявено бе, че британската кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип за първи път ще празнуват сами Коледа от 1949 г.

Роднините на хора в старчески домове пък ще могат да ги посетят за празниците след отрицателен бърз тест за коронавирус.

Други от От страната и света

Мъж простреля куче във Великотърновско

25-годишен мъж простреля куче във Великотърновско, съобщиха от полицията. Сигналът за случая е подаден на 2 май в Районно управление-Стражица. След разследване е установено

Пускат 4G мрежа за телефони на Луната до края на годината

Астронавтите вече ще могат да чатят. Това е първа стъпка към колонизацията на земния спътник Да си чатиш на Луната и да стриймваш от Марс, може съвсем скоро да е напълно постижимо

Православна литургия за Великден в Рим

Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици" в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо посрещнаха Възкресение Христово в древния храм „Санта Мария ин Монтичели" в италианската

Български събор ще се проведе в Кънектикът на 11 май

Българският културен център „Роден край" в Кънектикът отправя покана в своята страница във Фейбсук за „Традиционния събор – BG и приятели", който се организира по случай 6 май - Гергьовден

Агресивният щъркел от Луковит може да научи и децата си да тормозят града

Спешно се търси инкубатор за яйцата, които мъти женската на „луковитския тенекиджия" – щъркелът, който атакува автомобили и тормози хора в града. Тази година агресивният щъркел се завърна в града

>