Финансиране! 1 млрд. лева за борба с пандемията разпредели за ден правителството

02.12.2020 21:06 Виктор Иванов

300 000 дози от дефицитно лекарство за бременни и COVID пристигнаха, купуват още ремдесивир за 14 млн.

Точно 1 млрд. лв. за борба с пандемията до края на тази и през следващата година разпредели правителството на заседанието си в сряда, което продължи около час.

Най-голямата част от парите са предвидени за следващата година и са по инструмента REACT-EU на ЕС, при който

неусвоени досега

средства от

еврофондовете се

насочват за борба

с пандемията

За България са предвидени 804 млн. лв., похвалил се е на заседанието на министрите вицепремиерът Томислав Дончев според разпространено от правителствената пресслужба видео.

До този момент допълнително европейски финансиране за справяне с последиците от здравната и икономическата криза не е постъпвало, подчертава Дончев.

“Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП “Развитие на човешките ресурси” и “Иновации и конкурентоспособност”, изяснява вицепремиерът.

Подкрепата по REACT-EU се разпределя в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г., като средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

През 2021 г. за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица.

Предвидени са и средства, с които

ще бъде продължен

проектът “Топъл обяд”

по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Правителството разпредели още 182 млн. лв. от еврофондовете за борба с пандемията.

Тези пари са от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и ще бъдат насочени за плащане на допълнителните 1000 лв. месечно на медиците на първа линия в борбата със заразата.

Само за януари за

стимулите на медиците

на първа линия ще са

нужни 100 млн. лв.,

обясни здравният министър Костадин Ангелов. Отпуснатата сума трябва да стигне за плащането на COVID бонуси на 23 000 медици.

От допълнителните пари по оперативната програма ще бъдат финансирани и общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица. Има предвидени средства и за фирми, в които дейността временно е преустановена, обясниха от МС.

Пристигането на 300 000 дози

ниско-

молекулярен хепарин

пък обяви премиерът Бойко Борисов. Медикаментите, които са дефицитни в България от месец насам, се ползват както при лечението на COVID-19, така и за бременни жени със специфични заболявания и изобщо за всички лежащо болни.

Според Борисов новите 300 000 дози са достатъчни както за бременните, така и за пациентите с коронавирус.

“Създадена е логистика за цялата страна. Осигурен е и денонощен режим за доставка на медикаментите с държавни автомобили”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов при приемането на доставката. До аптеките за граждани ще се правят доставки всеки понеделник, като ще се получават по 2000 опаковки, обясни още той.

Правителството отпусна и допълнителни 14 млн. лв. на здравното министерство, за да закупи още дози от лекарството ремдесивир, което се прилага на пациентите с усложнения от коронавирус в болниците.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>