До 70% от българите ще получат ваксина, първите - още след Нова година (Обзор)

02.12.2020 22:01 Виктор Иванов
Началникът на ВМА и шеф на националиня оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се включи в брифинга в МС. До него е министър Костадин Ангелов.
Готовност за съдействие заяви и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.
Проф. Красимир Гигов

Имунизациите ще тръгнат в болниците - за медици, учители, пенсионери, после ще ги правят и личните лекари за всички желаещи

Първите 4 фризера за съхранение на ваксината на “Пфайзер” на -70° ще са в София и Бургас. “Пирогов” и ВМА също ще помагат

Този тип - с информационна РНК, издържа в нормален хладилник до 5 дни

 С голяма вероятност до края на месеца, а със сигурност - веднага след Нова година, България ще има първите дози от ваксината на “Пфайзер” и започва имунизацията веднага. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседанието на правителството в сряда.

Още в петък трябва да бъде обявен план за имунизацията, така че да бъдат обхванати 60-70% от населението. Тази седмица Министерството на здравеопазването ще получи и първите 4 фризера, които замразяват до минус 70 градуса, за да бъде съхранявана ваксината. Двата ще са в София -

в РЗИ и в

“Булбио”,

държавната

фирма, която

произвежда БЦЖ

ваксината у нас,

другите ще са в Бургас. Това са 850-литрови фризери, в които ще се съхранява голямо количество дози. Веднъж извадени, те издържат до 5 дни в нормален хладилник.

Свои хладилници имат ВМА и “Пирогов” и те също ще помагат, разясниха шефовете им ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов.

Двете големи болници ще поемат и част от първите ваксинации. ВМА ще отговаря за имунизирането на военните, но ще помага и в изпълнението на правителствения план за гражданите, каза Мутафчийски. “Пирогов” също ще се включи, увери проф. Балтов. 

Ваксинирането ще е

доброволно

и напълно

безплатно,

а всеки гражданин ще може сам да избере коя ваксина да му бъде поставена, заяви министър Ангелов.

Първата вълна ще е за рисковите групи - лекари, учители, полицаи и военни, хронично болни и пенсионери. Тя ще се извършва от болниците. Впоследствие при масовата ваксинация ще се включат и личните лекари, разясни министърът.

Тогава ще е необходимо записване на предварителни часове в кабинетите им, защото

инжекционният

разтвор ще се

приготвя

предварително

на местата, където ще се съхраняват ваксините, и така ще се доставя до тях. Това разясни проф. Ангелов по-късно през деня на заседание на парламентарната здравна комисия.

За поставянето на ваксина се изисква човек да е здрав. Засега няма яснота как ще се установява това - дали например с бързите антигенни тестове. Или ще се проверява за наличие на антитела с кръвните тестове. Първите ваксини на “Пфайзер” няма как да бъдат поставяни извън РЗИ или големите болници заради изискванията да се съхраняват на-70°. Затова и джипитата ще се включат след доставката на ваксината на “АстраЗенека”, която не изисква свръхниски температури, разясниха запознати с правителствения план.

За изпълнението на плана за имунизации ще отговаря специален координационен съвет. Той ще бъде воден от шефа на БЧК проф. Красимир Гигов. Професорът има опит в организацията на логистиката, провел е и няколко големи имунизационни кампании, похвали го ген. Мутафчийски.

(Кой е проф. Красимир Гигов - виж долу.)

Достигането на имунизация на 60% от населението ще означава край на инфекцията. Но и дори само 10% от населението на България бъдат ваксинирани, това ще е огромно облекчение за всички системи, защото лекарите и учителите ще могат да работят спокойно. Да не се страхуват толкова и да не пръскат те зараза.

Но до постигане на нивото от 60% всички мерки като предпазни маски и избягване на физически контакт трябва да продължат да се спазват стриктно. Вероятно целият процес по имунизация

ще продължи

6 месеца

2 млрд. лв. е струвала до момента на държавата пандемията, отчете проф. Ангелов. А 10 месеца след началото ѝ правителството най-сетне прие и актуализиран национален план за действие при пандемия по предложение на здравния министър. Този документ обаче е рамков и описва механизмите на взаимодействие на институциите, а при всяка конкретна заплаха ще бъде разработван отделен план, както има такива за грипа и COVID, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Проф. Ангелов пък припомни, че планът срещу пандемията от коронавирус вече е представен от него пред Народното събрание.

При изготвянето на плана са използвани насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Като основни цели в него са записани ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция, осигуряване на оптимални условия за лечение на заболелите, поддържане на основни сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт и др., осигуряване на постоянна и достоверна информация за населението, посочи Ангелов.

Частичното затваряне вече дава резултати, отчитат здравните власти. Според министъра, ако тенденцията продължи и до 21 декември има ефект, ще започне поетапно отваряне.

Първи ще

бъдат

детските градини

и яслите,

потвърди той.

Виждам как опитват да заобикалят мерките ресторанти, хотели, къщи за гости. Моля, пращайте ми всеки сигнал за нарушение, призова той. Ангелов поиска и съвестните граждани да правят забележки на тези, които не спазват ограниченията.

Внасяме още 3,5 млн. в ЕС, за да продължат разработките

ЙОАНА РУСЕВА

75 млн. лв. ще задели държавата за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващата година, а ако са необходими повече средства, те ще бъдат осигурени чрез трансфери.

Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов пред депутатите от парламентарната здравна комисия в сряда. На извънредно заседание той представи проекта на решението за участие на България в сключените от ЕК споразумения за купуване на ваксина срещу коронавируса.

Единодушно, с 12 гласа “за”, депутатите одобриха страната ни да получи ваксини от 5 от фармацевтичните компании, които разработват такава. Това са “АстраЗенека”, “Санофи”, “Пфайзер”, “Байонтех” и “Янсен”, а самите ваксини са три вида - антигенни, вирусни и с информационна РНК.

Първоначално страната ни е одобрила доставки от първите 4 фирми, но ЕК ни е уведомила, че само България е направила отказ към “Янсен”, затова сега тя също е включена.

Общо 140 млн. лв. ще струват ваксините, които ЕК ще договори за България. В най-скоро време обаче държавата трябва да внесе още 3,529 млн. евро в ЕС, защото две от компаниите се нуждаели от още 750 млн. евро, за да продължат с разработките, а парите на ЕС за това са свършили.

Военен лекар - професор и експерт по медицина на бедствените ситуации, ще организира имунизациите

 е една от основните фигури, изградили военномедицинската служба на съвременен Алжир, член е и на Нюйоркската академия

Ново звено за по-добра организация и контрол при провеждането на имунизациите срещу COVID-19 ще сформира правителството. Ще бъде създаден координационен съвет, който да работи на национално ниво. Начело на съвета застава генералният директор на БЧК и човек с голям опит в управлението на кризи в здравеопазването проф. Красимир Гигов. 

Изборът той да оглави структурата обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. До утре експертите от здравното министерство трябва да изготвят конкретно и самия план за ваксинирането срещу коронавируса.

В момента проф. Красимир Гигов е и главен координатор на експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

“Проф. Гигов е кадър на ВМА и

бивш зам.-началник на болницата

с голям опит в организацията, както във военното, така и в цивилното здравеопазване. В Алжир още помнят неговото име. Той е един от основните организатори на военномедицинската служба на съвременен Алжир”, разказа за него началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийкси.

Има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия, каза още генералът.

Проф. Гигов е активен член на Нюйоркската академия от 1996 г. Почетен член на Американската асоциация за действия при екстремни ситуации, член на световното и европейско дружество по медицина на катастрофите и др.

Красимир Гигов е роден през 1943 г. в Русе. Завършил е медицина през 1969 г. в Медицинския университет - София, а през 2002 г. стопанско управление и здравен мениджмънт в Университета “Асен Златаров” в Бургас.

Има специалности “Медицина

на катастрофите” и

“Военна токсикология”

Професор е от 2016 г. Автор на около 160 научни публикации, от които 4 учебника в съавторство. Консултант в различни периоди към Министерството на здравеопазването, към правителствената комисия по бедствия и аварии, към МВнР, към Министерство на екологията и други. Признат експерт е по въпроси на организацията на медицинското осигуряване, при екстремни ситуации, токсикология, радиология и др.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>