Борис Джонсън: Поставянето на COVID ваксината ще е доброволно

02.12.2020 17:21
Британският премиер Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън предупреди днес хората в страната да не разчитат на скоростно разпространение на ваксината на "Пфайзер"- Бионтех, като изтъкна, че трябва да бъдат преодолени логистични проблеми, предаде Ройтерс.

Джонсън каза пред парламента, че до края на годината трябва да бъдат получени няколко милиона дози от ваксината, които след това ще бъдат разпределени възможно най-бързо, предава БТА.

Премиерът подчерта, че всички ваксини срещу COVID-19 трябва да бъдат поставяни само доброволно, макар че силно препоръчва на хората да се ваксинират.

Главният търговски представител на Бионтех Шон Марет каза днес на брифинг, че компанията ще изпрати с ферибот или със самолет във Великобритания ваксината, която е разработила съвместно с "Пфайзер". През следващите няколко дни ваксината ще бъде транспортирана в контейнери с контролирана температура.

Марет уточни, че ваксината може да бъде транспортирана в рамките на 6 часа при температура от 2 до 8 градуса по Целзий от складове до крайни получатели, като след това може да бъде съхранявана до пет дни в обикновен хладилник.

Казаното от Марет разсейва загрижеността, че ваксините трябва да се съхраняват при минус 70 градуса по Целзий, което е равносилно на арктическа зима. А това ще е трудно изпълнимо за старчески домове и други обекти, където ваксината ще бъде доставена приоритетно.

Световната здравна организация каза днес, че е получила данни от "Пфайзер" и Бионтех за ваксината им срещу COVID-19 и преценява дали препаратът е годен за употреба при спешни случаи - показател за отделните държави, че могат да разрешат употреба на национално ниво.

СЗО съобщи още, че е в контакт с британския здравен регулатор и иска да получи част от информацията от неговото становище за одобрение, което би ускорило вписването на ваксината в списъка на продуктите за употреба по спешност.

Други от От страната и света

В Германия нараства производството на заместители на месото на растителна основа

Наденички от тофу вместо от месо, соеви питки вместо пържоли, вегетариански бургери вместо кюфтета - за много германски домакинства вегетарианските или веганските заместители на месото вече са

"Газпром" отчете официално загуба

За 2023 г. "Газпром" отчита според международните счетоводно-финансови стандарти загуба от 6.7 милиарда долара. Година преди това руският газов монополист отчете печалба от 13.4 милиарда долара

"Радио Китай": Проф. Иво Христов: Китай се превръща в доминираща икономическа сила в света

„Отношенията между  Китай и Европа  са от голямо значение и за двете страни”  - с тези думи започва коментара си за КМГ известният български  юрист и социолог  проф. Иво Христов, съобщава Радио Китай

Петър Стоянович: Традицията в България е лишена от религиозна същност, но е силна

„На такъв ден като Велика събота не може само за козунаци и яйца да си говорим. Дълбоко в себе нашенецът е практичен традиционалист, отколкото увлечен религиозно човек“

С 6% е по-евтина Великденската трапеза заради срив в цената на краставиците

Български агнета ще останат непродадени С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137 лв. е стойността ѝ тази година при закупуването на единица

>