Паста от хума, зехтин и карамфил не само чисти, но и лекува

02.12.2020 03:00

Домашни начини за избелване на зъбите

Повечето хора си мислят, че перфектната бяла усмивка съществува само по рекламите. Колкото и да са рекламирани някои пасти за зъби обаче, че почистват емайла и предпазват от кариеси, те не вършат много добра работа. Някои от продуктите на пазара съдържат и вредни за организма съставки. Затова пък има много начини за домашно почистване на зъбите и постигане на желан ефект като от реклама.

Бързо и лесно усмивката може да стане видимо по-бяла само като жабурите устата си с лимонов сок и вода, смесени в равни части. Това придава свежест, но и белота. Ако към лимоновия сок добавите морска сол и паста за зъби, се получава перфектен скраб за избелване. Тази смес може да се ползва всеки ден, като задържате за минута и отмивате след това.

Лимоновият сок присъства в почти всички начини за почистване на зъбите. Може да забъркате бакпулвер с лимонов сок и за две минути да избелите зъбния емайл. По една чаена лъжица и от двете е достатъчна за сместа.

Друг интересен, а и полезен подход е да сложите сухо мляко в пастата си и да се радвате на здрави и перленобели зъби.

Домашна вода за уста може да направите от половин лъжичка ябълков оцет, разтворен във вода. С тази течност може да изплаквате устата си всеки ден, преди да измиете зъбите си с паста.

Въпреки че не е сезонът на ягодите, те може да се използват за домашна паста срещу жълтите петна по зъбите. Смачканите ягоди вършат чудесна работа за избелване.

За никого не е тайна, че пастите за зъби от магазина съдържат консерванти, вкусови пълнители, повърхностно активни вещества, оцветители и микрогранули, които не са полезни за организма. В домашно приготвените пасти обаче влизат само натурални съставки, които не са вредни. Ето и няколко идеи как да приготвите паста за зъби вкъщи.

Една от най-свежите идеи е домашната паста с мента, която се приготвя от 2 супени лъжици сода за хляб, още толкова кокосово масло, 20 капки ментово масло и една ч.л. морска сол.

За веганите има специална паста, чиито съставки са растителен глицерин, забъркан с 4 с.л. сода за хляб, половин чаена лъжица гуарова гума, 8 с.л. вода и 5 капки масло по избор. Продуктите се слагат в малка тенджера и се варят на бавен огън, като се бърка непрекъснато. След няколко минути сместа се сгъстява до паста. Оставете да се охлади и добавете етеричното масло. Може да съхранявате в тубичка на стайна температура.

В зимните месеци може да си направите “коледна” паста за зъби. Тя се получава от 2 супени лъжици прах от портокалова кора, 1/4 чаша сода за хляб, 2 ч.л. морска сол. Тази суха смес се слага върху мокра четка за зъби.

Както е известно, кокосовото масло има много употреби. Тук то е полезен, евтин и лесен начин за почистване на зъбния емайл. Ползите от кокосовото масло са, че то има антибактериален ефект и убива много от бактериите в устната кухина. Ако смесите кокосово масло със сода, която помага при избелването, няколко капки етерично масло за аромат и естествен подсладител като стевията например, ще получите свежа паста за зъби, която хем избелва, хем убива бактериите.

За да предпазите зъбите си от поява на кариеси, може да приготвите лечебна паста, която се грижи за цялостната устна хигиена. Смесете по 1 ч.л. хума, зехтин и карамфил на прах. Добавете 5 капки етерично масло по избор за аромат и разбъркайте с вода, за да се получи кремообразна консистенция. Тази смес влияе много добре на устната кухина, защото убива бактериите, почиства мръсотията, подхранва и предпазва венците.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>