Как да изберем подаръци за Коледа

29.11.2020 17:30

8 забавни и научно доказани съвета, за

да поднесете нещо запомнящо се

Идва Коледа и освен надежда най-светлият празник обикновено носи и подаръци за любимите ни хора. Не си ги спестявайте заради пандемията от коронавирус, тъй като положителните емоции не само радват, но и действат здравословно.

Ето 8 забавни, лесни и научно доказани съвета как да изберете подарък, който ще се гордеете да поднесете, а късметлията, който го получи, наистина ще го цени.

1. Поднесете нещо, което решава проблем.

Една от най-големите грешки, когато купуваме подаръци, е убеждението, че получавайки повече неща, хората стават по-щастливи. Щастието обаче не идва с добавянето на позитиви, а с премахването на лошото.

Ако хората, за които е подаръкът, са ви по-близки, може да разберете какъв проблем имат и да се опитате да го решите.

Например: наострете ножовете им, платете на майстор, който да оправи дреболиите вкъщи - течащи чешми, изгорели крушки. Ако човекът има болки във врата или кръста, купете му час при масажист. Или му дайте ваучер за доставка на храна за вкъщи - особено подходящо в това време.

В никакъв случай обаче не разрешавайте проблем, за който хората не подозират, че имат. Не върви да купите ментови бонбонки за човек с лош дъх или да връчите план за отслабване на жена си, която е качила няколко килца отгоре. Английско проучване преди време показва, че в анкета сред 100 души как възприемат подаръците 8 от тях са отговорили, че отношенията с човека, поднесъл им дар, са охладнели, а двама директно са прекратили връзката си.

2. Не поднасяйте нещо, което би създало проблем.

Хората не обичат да вземат решения, така че не им подарявайте нещо, което ги кара да правят точно това.

Например не купувайте подаръчна карта. Тя натоварва човека да решава какво точно да си купи от конкретния магазин. По-добре му дайте пари.

Н

е подарявайте вид преживяване, за което няма срок. Например масаж или готварски уроци. Ако няма конкретна дата, човек ще поглежда отвреме навреме ваучера и ще си казва:“О, това трябва да го използвам по някое време”, без да предприеме нищо. Същевременно, ако е договорено, дори и да смени датата, ще го направи, защото е принуден, а не защото му се налага да взема решение.

3. Бъдете практични, а не честолюбиви.

Човек често не усеща, че избира и поднася подаръци от чисто егоистични подбуди - да блесне с избора си. Затова се подлъгва да купува впечатляващи подаръци - например огромни букети. Проблемът е, че блясъкът бързо изчезва и получателят трябва да се справи с това, което остава след него. Така че е по-добре да се правят практични подаръци, които траят дълго.

Например вместо букет вземете цвете в саксия. Или швейцарско ножче вместо бижута. Практично е да вземете и тънко яке, което, сгънато, се събира в торбичка, вместо някоя модна дрешка за един сезон.

4. Не му мислете толкова много.

Ако някой познава по-добре от вас получателя на подаръка, това е самият получател. Затова, когато ви каже какво иска, не се опитвайте да остроумничите и да измисляте нещо по-добро. Просто му го дайте! На вас може да ви изглежда като нещо, за което не сте помислили достатъчно. Но не и за човека, получил подаръка. Изследване изненадващо показва, че според получателите най-смислените подаръци са именно онези, които те сами са си поискали.

5. Какво да правите, когато чуете “Имам всичко, от което се нуждая”.

Майките особено често казват точно това: “Имам всичко. Достатъчно ми е да бъдеш с мен на празника!” Децата обикновено интерпретират думите другояче: “Бъди щедър и измисли подарък, който да покаже колко ме обичаш”.

Истината обаче не е такава. Не ѝ купувайте най-новия айпад, който дори няма да успее да включи, за да играе бридж. Ако наистина искате да бъдете щедри, дайте ѝ това, което е поискала - вас.

Например прекарайте време заедно дали на вечеря в хубав ресторант, или на кратко пътуване. Може и просто да ѝ купите билет, за да ви дойде на гости, ако живеете в друг град или страна.

6. Подарете нещо, което остава завинаги.

П

одаръкът, който ще означава много за получателя, обикновено е този, в който има и щипка сантименталност.

Например поднесете нещо полезно. Хората ценят много повече нужната им вещ, ако е подарена от приятел вместо купена от тях самите. Новата вещ се износва, но сантиментът от получаването ѝ - не. Такива неща са примерно чорапки с Дядо Коледа, ръчно направена колекция от любими рецепти, картина или ваза за дома.

А

ко подарявате преживяване, също може да го персонализирате, като направите фотоалбум от пътуването примерно. Впрочем за лични празници предметите имат по-голяма стойност от преживяванията - при сватби и годишнини те просто остават завинаги.

Още по-запомнящи се са, ако бъдат персонализирани - достатъчно е да оставите инициалите си и датата върху това, което подарявате. Така подаръкът става уникален.

7. Опаковката има значение.

Дори и да не е най-забележителният подарък, може да го направите специален и чрез начина, по който го поднасяте. И опаковката, и жестът добавят допълнителна стойност към подаръка, тъй като оставят хубави спомени - точно те са ценните при подаръците.

Например може да напишете писмо на получателя, с което да обясните защо той е важен за вас. Подобни сантиментални думи звучат странно във всекидневието, но са особено подходящи при специални поводи.

Забавната опаковка също оставя спомени. Може да сложите малкия подарък в огромен пакет, или да нарисувате схема за търсенето му, или да завиете в празнична хартия нещо непотребно, а чак после да дадете истинския подарък.

8. Винаги купувайте най-доброто.

Ако решите да подарявате някаква вещ, винаги избирайте най-доброто. Ако не можете да си го позволите, обединете се с някого, който също трябва да поднесе подарък - така хем ще дадете нещо качествено, хем ще спестите на другия човек време и мислене какво да подари.

Може да се спрете и на по-малки размери. Така получателят всъщност ще получи повече от малък, но изключителен подарък, отколкото от голям, но средна хубост.

Например може да поднесете най-ароматното масло от трюфели или най-качествената нокторезачка, или най-добрия кухненски нож, или най-търсените мъжки гащета. Когато са “най”, предметите винаги са харесвани.

Тези 8 съвета са достатъчни, за да ви помогнат да измислите поне две неща, подходящи за подарък. А Коледа вероятно е най-добрият повод да поднесете нещо хубаво на хората, които обичате.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>