Вместо кибербандити Явор Колев ще следи кой излъчва Меси и Роналдо незаконно

28.11.2020 23:02 Димитър Мартинов
Явор Колев вече е част от А1.

Агроном дълги години бе най-голямото страшилище за всички кибербандити. Именно това е висшето образование на Явор Колев. Бившият шеф на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП го завършва в Аграрния университет в Пловдив. От 20-ина дни той е в ново амплоа - шеф на “Защита на интелектуалната собственост” в А1.

Именно в Аграрния Явор Колев се запознава със съпругата си Петя. И вече 36 години двамата са заедно.

“Станахме гаджета през 1984 г., когато точно бях излязъл от казармата. Сватбата ни беше на 16 август 1986 г.”, спомня си най-новото попълнение в мениджърския екип на А1.

Явор Колев попада в МВР случайно. Кандидатства и е

приет да следва

аспирантура

по генетика в СССР,

но комунизмът пада, системата се променя и... той почва работа в Икономическа полиция в столичното Първо РПУ. Разследва престъпления, свързани с интелектуалната собственост. “През 90-те това значеше пиратски дискове с музика, които крадяха труда на артистите и продуцентите”, връща се назад Колев.

Качествата му явно са оценени и през 1998 г. той е привлечен в НСБОП. За 2 г. с колегите му затварят редица фабрики за пиратски дискове.

“Тогава обаче се появи интернет и се преместих”, спомня си Колев. В началото получавали сигнали за детска порнография от Интерпол. През 2006 г. е създаден отделът за компютърни престъпления и Колев става негов началник.

“Става дума основно за финансови престъпления, а те са трансатлантични - не са само в една държава”, обяснява той. “Благодарение на наши доказателства в САЩ осъдиха няколко престъпници на по 50-60 г. затвор, и то след споразумение с прокуратурата”, гордее се Колев. Други 63-ма души пък били закопчани при съвместна акция с италианските спецченгета.

“Престъпниците непрекъснато измислят нови методи и неразбиваеми устройства, но ние също ги ползваме и

успяваме да

реагираме

много бързо”,

анализира Колев.

Въпреки естеството на работата си обаче той е категоричен, че онлайн следенето не трябва да се прилага, освен ако не е крайно необходимо, и то само за определени лица: “Просто в България няма опасност от тероризъм, че да трябва да слухтим. А и самото записване е доста скъп процес, защото данните трябва да се съхраняват някъде”.

Макар съдбата да го отдалечава от агрономията, Колев и съпругата му използват образованието си, за да поддържат градината на вилата си в с. Гуцал, която купили през 2001 г. Там отглеждат цветя и овощни дръвчета, докато си почиват през уикендите и отпуските.

При покупката на препарати Колев среща и своя антипод. “Здравейте, комисар Колев”, поздравява го собственикът на магазина. И му разказва как е завършил “Киберсигурност”, но съдбата го е направила агроном.

Макар да е спасил милиарди на фирми и граждани,

Колев е полицаят, за

когото са измислени

най-много вицове

В шеговит сайт присъства с две статии, едната от които го представя като супергероя КиберЯвор, а другата- като лошото ченге, погнало торентите. Описан е така: “В годината на най-страшното мракобесие, когато отчаяние обзе и най-твърдите във вярата си защитници на лицензирания софтуер, когато DVD-та с уреден Copyright бяха по-редки и от кокоши зъби, на пустия небосвод светна нова звезда - КиберЯвор. Това всъщност беше добре познатият ни Явор Колев.”

Последният виц за Колев се роди в деня, когато фейсбук спря за 30 минути. Според шегата, разбирайки за липсата на социалната мрежа, той погледнал лошо и казал: “Ей, така не може да се работи.”

Колев признава, че се радва на вицовете: “Приемам ги с чувство за хумор. Щом някой е седнал да измисли виц за мен, значи явно си върша работата, и то добре.”

Бившият полицай дори ги разказва на децата си. Има две - Христина и Явор. Дъщеря му е родена през 1987 г., а синът му през 1996 г. И добавя през смях:

“Децата ми са

от една и съща

жена, въпреки

че имат 9-годишна

разлика”

Със съпругата му вече се радват и на внучка.

“Технологиите са много напреднали и очаквахме да е момиченце, както и стана”, разказва младият дядо.

Именно той заедно с жена си карат Христина в “Майчин дом” на 4 април 2014 г. “Закарахме я в родилното, защото мъжът ѝ беше на работа. Той също е в системата на МВР и караше нощно дежурство, а беше преди 7 сутринта”, обяснява Колев, който обаче също имал служебни задължения и трябвало да тръгва. След няколко часа получил обаждане, че вече има внучка.

Киберполицаят не си спомня кой е първият подарък, който е купил на внучката си. Предполага, че е някаква рокличка.

Към внучката си

Колев подхожда

много

по-внимателно,

отколкото към

дъщеря си,

когато била бебе:

“Тогава бях 21-годишен и съвсем не ме беше страх. Хвърлях я във въздуха и какво ли още не. Разбира се, караха ми се за тези неща. Сега обаче съм доста по-зрял и внимавам много повече”.

Той често води малката Катя на разходки в Южния парк. “Изведох я малко след раждането ѝ. Не сме спазвали традицията да се чака до 40-ия ден, преди да излезе детето”, казва полицаят.

Едно нещо обаче прекъсва идилията в Южния парк - работата му. Редовно се случвало колегите на Колев да му се обаждат извън работно време. В такива случаи оставя внучката на грижите на съпругата си, пали колата и тръгва.

А в А1 ще му се случва същото. Все пак мачовете, чиито права телекомът държи, се излъчват извън работно време. Сред тях са Серия А, в чийто шампион “Ювентус” играе мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо, и Ла Лига, където в “Барселона” блести конкурентът му Лео Меси. А след дни те ще се срещнат в мач от Шампионската лига, също част от портфолиото на каналите на А1. Работата му ще е да следи кой предава първенствата, без да има лиценз за тях.

Колев обаче е подготвен и знае как да реагира и избегне шпагата, ако Меси и Роналдо му влязат извън работно време.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>