Тони Застраховката от Бандата на чуковете разследван за пране на пари

26.11.2020 21:15 Кирил Борисов

Осъденият на 3 г. затвор като член на Бандата на чуковете Антон Калчев е разследван за пране на пари, научи “24 часа”.

Делото е на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Освен това две негови фирми са със запорирани банкови сметки, по които са постъпили съмнителни половин милион лева за кратко време през април т.г. Трансакциите са прехванати от финансовото разузнаване в ДАНС, които работят по мерките срещу прането на пари.

Точно преди месец специализираният съд

приключи делото

срещу Бандата

на чуковете

за разпространение на дрога с лидер изчезналия Христо Вартерян-Ицо Исуса и застреляния през 2015 г. Борис Борисов-Боби Белята.

Един от участниците на високо ниво в групата според прокуратура е и Антон Калчев-Тони Застраховката. Той е бивш шеф на “София Запад” преди Любо Младежа и настоящ член на управителния съвет на Националния клуб на привържениците на “Левски”.

Наказанието му на първа инстанция по това дело за дрога е 3 г. затвор. Арестуваха го през 2012 г. след 2 г. издирване заедно с Камен Куката и други двама.

По новото разследване срещу Антон Калчев и запорираните сметки на фирмите му е приложена и справка на ДАНС.

В нея пишело, че името на Калчев се свързва с трафик на наркотици. Тя е цитирана и в спецсъда, където две от фирмите му обжалват запорите на банковите сметки.

На 13 март Калчев лично регистрирал една от фирмите със запорирани пари - “Фин Инжинеринг Инкъм”. Три седмици по-късно я прехвърлил на Радка Радева.

Веднага след това тя подала заявление като управител и собственик за откриване на банкова сметка. Посочва, че ще се занимава с реклама и маркетинг. Това се случва на 9 април.

Още същия ден по сметката на фирмата влизат пари. До 28-и същия месец тя набъбва до 342 хил. лв. Основанието за преводите е “захранване на инвестиционна сметка”, което няма нищо общо с маркетинг и реклама. Преводите са прехванати от ДАНС и докладвани на спецпрокуратурата. Така банковите сметки на фирмата са запорирани и се търси откъде са дошли парите.

При обжалването на запорите адвокат на новия собственик Радка Радева представя договори с физически лица, за да докаже, че парите са чисти. Така например Орлин Иванов превел 180 хил. лв., Дилеян Данов - 1000 лв. без основание, а фирма на Йордан Моллов, който през 2014 г. беше един от четиримата арестувани от ДАНС за създаване на паника около стабилността на банковата система. От 6 ноември името на фирмата със запорираната сметка е сменено и е прехвърлена на трети човек - Лъчезар Борисов.

Съдът е отхвърлил

искането

на старата собственичка Радка Радева да падне запорът на банковата сметка.

Същото е положението и с друга фирма, регистрирана от Калчев през февруари - “Гранд Рисърч”. Месец и половина по-късно той прехвърля фирмата на Марио Иванов и в сметката ѝ започват да влизат пари с неясен произход, които също са запорирани. “Гранд Рисърч”, и “Фин Инжинеринг Инкъм” нямат служители и дейност.

Разследването продължава от дирекция “Финансова сигурност” в ДАНС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>