Шефът на Стария Пловдив отчете 1 г.: Направихме маски с антични мозайки

26.11.2020 11:20 24 часа Пловдив онлайн

Маските с мотиви от мозайките на Голямата и Малката базилика, които направихме, се превърнаха в хит. Това заяви шефът на общинския институт "Старинен Пловдив" Богомил Грозев при отчета на 1 г. от управлението си.

Той призна, че заради пандемията спадът на туристи в обектите е огромен - с 67 процента по-малко от януари до септември т.г. в сравнение със същия период на 2019-а.

При чужденците спадът е чувствителен. За деветте месеца на т.г. те са били 18 234, докато м.г. за този период са 104 890.

Негативен ефект върху туристопотока е имало затварянето на къщите в архитектурния резерват за 3 месеца. По тази причина много събития са били съсредоточени в онлайн средата.

"Когато оглавих ОИ "Старинен Пловдив" през февруари т.г. фейсбукът на института носеше името Иван Иванов, тъй като беше неправилно създаден. Сега това е променено и всеки може да се информира за инициативите ни", посочи Грозев. Проведени са виртуални изложби за къщите в Стария град, онлайн експозиции на Слона и Ди Киро. В конкурса "Старият Пловдив" през детските очи са се включили даровити хлапета от цялата страна. 

Грозев уточни, че бюджетът на общинския институт за т.г. не е позволявал големи събития. Въпреки това с помощта на партньори е бил организиран музикален тур с участието на Графа, Стефан Вълдобрев и други обичани български изпълнители.

Шефът на ОИ "Старинен Пловдив" обяви, че са разработени тематични турове за привличане на посетители в обектите. Един от тях е по алафрангите в Стария град. Подготвени са проекти за ремонти в Синята къща и къщите "Недкович", "Хиндлиян" и "Стамболян".

На въпрос дали е настанен в общинско жилище, Грозев отговори отрицателно. И добави: "това е много лично, нека да престанем да се дебнем и снимаме"

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>