Решено: Затварят училища, ясли, вузове, молове до 21 декември, църкви и паркове - отворени (на живо)

25.11.2020 09:41 24 часа Пловдив онлайн
Проф. Костадин Ангелов Кадър: БНТ

Няма да се налага вечерен час, обяви здравният министър

Новите противоепидемични мерки влизат в сила от петък вечерта и ще продължат до 21 декември, съобщи решението на правителството здравният министър Костадин Ангелов.

- Преустановяват се присъствените занятия от 1 до12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли.

- Преустановяват се конгреси, семинари, тиймбилдинги, обучения, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на МЗ.

- Всички групови културни мероприятия се преустановяват, изключение правят посещенията на театри с капацитет 30% и с маски.

- Спират всички частни тържества с над 15 души.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални мероприятия тренировки и състезания за лица до 18 години.

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

- Затварят се всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят по домовете и офисите.

- Всички спортни мероприятия и тренировки на лица над 18 г. се провеждат без публика.

- Преустановяват се груповите туристически посещения в страната и чужбина.

- Остават отворени аптеки, хранителни магазини, квартални магазини, банки.

- Църкви, джамии и синагоги остават отворени, както и парковете.

"Няма да въвеждаме вечерен час никъде", посочи проф. Костадин Димитров.

"Това е трудно решение на правителството, но не мога да скрия благодарността си за това навременно решение", каза ген. Венцислав Мутафчийски. Тук не става въпрос за затваряне по домовете, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица и намаляване на смъртността, което се очаква към втората и края на третата седмица", посочи той.

Според него това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи. Имаме достатъчно медицински легла, но с напредването на епидемията намалява броят на медиците, които могат да се грижат за болните", каза още ген. Мутафчийски.

По думите му училищата, моловете, фитнесите, ресторантите и др. са най-рисковите места, където се събират хора. Ограничаването на контактите в тях ще доведе до голям спад в рисковите контакти. Това е мярка, която е с точно определен срок, защото вече видяхме, че в други държави точно този срок даде резултат, посочи генералът.

На брифинга са и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Националния оперативен щаб .

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>