Кой ще ремонтира с гаранция електромобилите? Бургаска гимназия подготвя техниците

24.11.2020 18:28 Димчо Райков
В училището има специализирани кабинети, в които се провеждат практически занятия - на снимката момчета работят с вулканизатор.
Ученици от гимназията участват в международната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме” за безопасност на пътя.
Директорката Ирина Пенкова награждава авторката на новото лого Кристияна Минева (вдясно).

Паралелките са пълни, казва директорката на училището по транспорт Ирина Пенкова

То има партньори от автомобилната индустрия

Иновативните и креативни училища ще променят системата, е позиция, която просветният министър Красимир Вълчев споделя често публично.

Министерството на образованието стимулира този тип училища чрез Националната програма “Иновации в действие”. Тя стартира миналата година с участието на 720 общински, държавни, частни училища.

По-интересни уроци, мотивирани ученици, креативни учители - това е кауза, която “24 часа” подкрепя от години. Българското училище се промени само за два месеца чрез дистанционното обучение.  

Какво следва по-нататък? Като медиен партньор на Националния форум за иновации в образованието “24 часа” ще ви покаже училища, учители и уроци, които си заслужават да бъдат следвани.

Когато на място демонстрират иновациите си, училищата ще могат да канят и други училища в града, общината или да правят форуми по теми, които предлагат. Чрез програмата “Иновации в действие” бе въведен модул, който позволява организирането на подобни форуми.

За да е в крак с времето, преди 2 г. гимназията по транспорт в Бургас, откри специална паралелка за електромобили.

Училището е със статут на иновативно.

В “Електрически превозни средства” се изучава всичко от А до Я, което се отнася до контрола, диагностиката и ремонта на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване. Училището реши да я открие, след като електрическите автомобили станаха център на общественото внимание.

“Има голям

интерес към

тази специалност

Двете ни паралелки са напълно заети. С изучаването на електрическите превозни средства осигуряваме най-съвременното професионално образование на нашите възпитаници в съответствие с актуалните потребности на пазара на труда и с най-новите тенденции за развитие на сектора.

Електрическият автомобил е конвенционален, в който вместо двигател с вътрешно горене (ДВГ) и резервоар за гориво се използва електромотор и батерия.

В последните години утвърдени автопроизводители включват такива модели в гамата си - електромобили, електромобили с удължен пробег и зареждащи хибриди. Затова решихме да отговорим на тази тенденция и да подготвяме необходимите кадри”, казва директорката на гимназията Ирина Пенкова.  

Тя е преподавател по двигатели с вътрешно горене (ДВГ) от 1983 г. и знае всички детайли по автомобилите и новите трендове в тази индустрия. За да мотивира учениците в новата спецалност, успяла да им издейства

стипендия

независимо

от успеха

“С постановление на МС тази специалност се води като такава с очакван недостиг на кадри, което я прави защитена и устойчива за развитие. Затова очаквам като пионери в подготовката на кадри да се впишем достойно в подсигуряване на нуждите на пазара откъм техници и поддръжка на новите автомобили”, казва Пенкова.

От всички профилирани училища по транспорт в областта специалност “Електромобили” се изучава единствено в Бургас, а в България има още 2, които я въвели в приема си. Бургаската гимназия обаче е единствена, която е

одобрена в

националната

СТЕМ програма

за насърчаване на учениците чрез обучение в среда и методи, близки до реалния живот. По нея училището е спечелило 50 хил. лв., с които е оборудвало специален кабинет с двигатели на различен тип превозни средства, по които учениците се обучават нагледно.

Докато се обучават по “Електромобили”, те ще придобият професионални компетенции, включващи познаване и работа със специфични инструменти и специализиран софтуер за контрол, диагностика и ремонт на автомобили с автономно електрическо или хибридно задвижване, извършване на демонтаж, монтаж, центровки и регулировки, контролно-диагностични операции, техническо обслужване, ремонт и безопасна експлоатация на електрически автомобили и автомобили с хибридна технология - термичен и електрически двигател.

Идеята е от бургаското училище да излязат

подготвени кадри

за пълното

обслужване

на новите автомобили, които все повечеще виждаме по пътищата.

Учениците в новата специалност изучават усилено английски език, без който няма как да работиш с най-новите технологии в сектора и да ползваш специализирана литература.  

Чуждият език е залегнал в обучението и на други две открити наскоро иновативни специалности - “Спедиция” и “Автотранспортна техника”.

Всички учители, преподаващи по “Електромобили”, са минали през курсове за повишаване на квалификацията си чрез обучение от Индустриален клъстер електромобили - ИКЕМ. В него училището членува наред с утвърдени компании. Чрез Секторния съвет за електрическа мобилност към министерството на образованието ИКЕМ ще подпомага процеса по интегриране на образователни програми по електрическа мобилност, енергийна и киберсигурност. Това ще става с разработка на учебно съдържание и модели.

Учениците, успешно завършили пълния курс, получават свидетелство за професионална квалификация и свидетелство за управление на МПС категория В и умения за придобиване на С категория.

Освен добре подготвените преподаватели

гимназията

разполага и с

модерна база,

Благодарение на партньорите от автомобилната индустрия кабинетите бяха оборудвани с ново поколение дизелов и бензинов двигател, турбокомпресори, горивни уредби, инжектори, помпи, ходова част, автоматични и ръчни скоростни кутии, предни и задни диференциали, разпределителни кутии, ERG охладители, електронни компоненти, лазерни фарове, дисплеи, спирачни уредби, Air Bag, въздушно окачване (Air spring), хидравлични помпи и др.

Модернизацията в учебния процес се вписва и в цялостното обновяне на училището последните 2 г. Общината почти го изгради наново и разшири, след като държавата ѝ прехвърли безвъзмездно сградите и прилежащия терен.

Ремонтът вървеше и с преоборудване на специализираните кабинети, които се превърнаха в места за разработки. От миналата година

училището има

и ново лого -

стилизирана броня на ретроавтомобил с разгърната книга, символизиращи традициите и надграждането им със съвременно образование.

Училището си партнира с представителите на големи автомобилни компании, с общинския превозвач “Бургасбус” и с университета “Проф. д-р Асен Златаров”. Те споделят полезни практики и ноу-хау.

Сега в условията на коронавируса учебният процес протича онлайн, а кормуването се провежда в индивидуални часове със съгласието на учениците и родителите им.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>