Григор остана в топ 20 по спечелени пари и този сезон

24.11.2020 23:00
Григор Димитров Снимка: Ройтерс

Замесиха го в проклятие на шампионите от Лондон

Григор Димитров остана в топ 20 по спечелени пари и този сезон. В класацията влизат само сумите от награден фонд и не се броят приходите от рекламни договори. Най-добрият български тенисист е лице на Nike, Wilson, Rolex и други фирми.

Според данните на АТП от награден фонд в кариерата си Димитров е изкарал 19 059 827 долара.

Прави впечатление разликата в спечелените пари в сравнение с миналата година (виж графиката). Причината е пандемията от коронавируса, заради която сезонът бе прекъснат и много от турнирите изобщо не се състояха. Само за полуфинала си на US Open през 2019 г. Григор взе премия от 960 000 долара.

Димитров присъства и в друга класация. Той е 7-и по допуснати двойни грешки през годината с общо 124. Води Александър Зверев с 211 пред Денис Шаповалов (189), Феликс Оже-Алиасим (175), Беноа Пер (151), Александър Бублик (142) и водача в ранглистата Новак Джокович.

Нашият тенисист бе замесен от Sports.ru в история с проклятието на шампионите от финалите на АТП в Лондон за последните четири години, които нямат успехи в новия сезон.

През 2016 г. Анди Мъри печели в зала О2 и завършва сезона като №1 в световната ранглиста. После обаче печели само в Дубай и получава контузия. На шотландеца дори му се наложи да смени тазобедрена става. Последва титла в Антверпен, но нещата определено не вървят.

Шампион през 2017 г. в Лондон стана Григор Димитров (това бе четвъртата му титла за сезона) и стана №3 в света. През 2018 г. обаче стигна само един финал - в Ротердам, където загуби от Роджър Федерер. Не можа да се класира за финалите на АТП, а титлата му от Лондон и за момента си остава последна.

Александър Зверев вдигна купата във финалите през 2018 г. Малко по-късно се скара с мениджъра си и това се отрази на формата му. Стана шампион на сравнително малкия турнир в Женева и изпадна от топ 5. Допълнителен проблем са новите обвинения в насилие от бившата му приятелка, която дори замисляла самоубийство.

2019 г. Стефанос Циципас печели в Лондон при дебюта си, като влиза в топ 5 на най-младите шампиони. После се появи коронавирусът и половината сезон пропадна. И без пандемията обаче гръцкият тенисист взе скромна титла в Марсилия, претърпя провал на US Open, загуби финала в Хамбург, а на всичко отгоре получи и контузия.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>