“Нещастен случай” е смъртта на двамата мъже на стълбите, вярва шефът на клиниката (Обзор)

19.11.2020 22:00 Радко Паунов Руслан Йорданов
Скандалните клипове с проснатите на стълбите пациенти в Пловдив

Разпоредени са 2 проверки - от здравния министър и от прокуратурата. Директорът на болницата отказва да говори за вина, преди да са приключили

Областната управителка Дани Каназирева: Компромис няма да има

“Кислородът ми свършва, целият съм в токсини”, казвал на съпругата си 61-годишният Господин Господинов от с. Брестник. Тя безпомощно молела да приемат мъжа й. Извадила телефон и заснела как той и още един болен - Любчо Лалев, са проснати на стълбите.

Двамата мъже издъхнаха, чакайки лекарска помощ 2 часа на стълбите в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. Според роднините тя им е оказана твърде късно.

Господин Господинов е с хронична бъбречна недостатъчност и се е нуждаел спешно от диализа. Бил 100% инвалид. Имал 6 инфаркта и 7 стенда, с три байпаса. Умира на 16 ноември, 20 минути след като е настанен в отделението за долекуване от коронавирус. “Можеха да му помогнат”, плаче Мария Господинова, която
погреба мъжа
си навръх
рождения му ден
65-годишният Любчо Лалев от Пловдив също е стоял на стълбите пред трансформираната за лечение на COVID клиника по токсикология. Починал призори на следващия ден, след като бил приет. Синът му отказва да говори. 

И двамата пациенти са били много увредени, твърди директорът на УМБАЛ “Св. Георги” проф. Карен Джамбазов. Той отказва да говори за вина, докато прокуратурата не я установи. “В болницата е война”, твърди Джамбазов.

А проф. Янко Илиев, шефът на Клиниката по токсикология, където мъжете починаха, смята, че това е нещастен случай. Не може да умират хора по стълбите и да чакат с часове да бъдат приети, изригнаха стотици в социалните мрежи.

“Въпрос на вътрешноболнична организация. Още в сряда вечерта разпоредих проверка. Никакъв компромис. Недопустимо е да има такива случаи”, коментира областният управител Дани Каназирева, която е и шеф на кризисния щаб.

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна
проверка, която
трябва да
приключи
до 15 дни
“Да се носи вина за смъртни случаи, е сложно”, каза още директорът Джамбазов.

Снемат се обяснения от всички по веригата. “Когато приключи, мога да предприема само дисциплинарни наказания”, допълни той.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че следи случая от самото начало и също е разпоредил проверка. Това е нечовешко, неприемливо, заяви той. 

Много ми е мъчно за това, което се случи. Не трябва да го допускаме, коментира и премиерът Бойко Борисов снощи.

“Мъжът ми си отиде за 20 минути, след като го приеха”, разказа Мария Господинова. Той постъпил на 14 ноември в Инфекциозна клиника. “Тогава чакахме 2-3 часа да го приемат. Беше пак голямо разкарване.”

На фаталния 16-и се обадил на жена си.
“Още не съм
включен на
диализа.
Токсините ми
са много”,
оплакал се Господин. Час по-късно отново се обадил да каже, че ще го карат в друго отделение.

Мария взела такси и отишла. Заварила го пред входа на токсикологията, седнал на земята с кислородна бутилка. От отделението обяснили, че нямат носилка, нито количка.

“Кислородът в апарата беше свършил, а той лежеше вече на стълбите. Нямаше въздух. Изтичах до отделението. “Докторе, дайте му кислород”. Обясниха ми, че нямали такива апарати, техните били по-големи”, разказа Мария. Категорична е, че иска виновните да бъдат наказани.

“За нас обстановката е военновременна”, твърди проф. Карен Джамбазов. Сградата на токсикологията е стара, няма асансьор. На първия етаж били тежките случаи, а на третия - най-тежките. Била оборудвана с 35 легла, а в цялата болница местата за COVID били 141 плюс 20 интензивни.

“Всички пациенти, които приемаме, са в много тежко състояние. А лекари и сестри напускат. Основен проблем е липсата на кадри. Една от лекарките е на 71 г. Хората на смяна са работили за други болни в този момент. Доколкото разбрах, д-р Белев е
пренесъл
пациента на
гръб”
допълни шефът на токсилогията проф. Илиев.

Според директора Джамбазов персоналът е бил уведомен от инфекционистите, че двамата пациенти ще пристигнат за настаняване. “И това са по-леките случаи. Представете си какво е в Инфекциозна клиника. Не връщаме пациенти”, категоричен е той. Казва, че медиците вече са изтощени до краен предел и прегрели.

Проф. Марияна Стойчева: Пандемията ще продължи още поне година. И ние сме хора, не издържаме

“Не очаквайте 5-звезден лукс в Инфекциозната клиника в Пловдив - борим се за човешки животи. Няма випове, въпросът е да оживее пациентът. Не очакваме да бъдем по-добре. Нужни са мобилизация и военно положение.” Това заяви шефката на Катедрата по инфекциозни болести в Медицински университет в Пловдив проф. Марияна Стойчева. По думите ѝ пандемията ще продължи още година - година и половина.  

“Не издържаме - и физически, и психически, и емоционално. Ние също сме хора”, допълни тя. Двамата починали били високорискови пациенти. “Приемаме болни според протокола на здравното министерство. Това са хора с пневмонии и дихателна недостатъчност”, каза още проф. Стойчева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>