Дани Каназирева: Вървим по ръба, мислим следващи мерки в Пловдив и областта

18.11.2020 09:50 Радко Паунов
Дани Каназирева

- Това, което се случва сега, го очаквах

- Имаме доста "чисти" болници, не е проблем да обособим такава в града

- Закономерно е да сме след столицата по заболели

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ръководи и кризисния щаб за борба с коронавируса. Казва, че 24 часа е на линия и не приема критиките, че липсва план за справяне със ситуацията.
Днес Пловдив отбеляза рекорд от 525 заразени и по този повод я потърсихме, за да й зададем въпроси.

- Г-жо Каназирева, Пловдив буквално е в огъня на вируса, а днес отбелязва рекорд с 525 заразени. Ще издържи ли системата?

- (Въздъхва - б.а.). Засега имаме легла. Мислим за следващ етап по разкриване на още. Сега са общо 952. От тях 84 са интензивни. Всеки ден имаме резерв от 100-140. Всички са реално обезпечени с персонал.

- Няма ли да ви обвинят, че като ръководител на областният кризисен щаб положението се изпуска?

- Защо мен да обвиняват? Очаквах, че това, което сега се случва, ще дойде. Организацията на всичките ни болници приключи на 1 септември. Не приемам критиките, че нямаме план. Юли и август не сме спрели нито за ден да работим.

- Но картината се влошава. Обмисляте ли затягане на мерките в Пловдивска област?

- Като затегнахме мерките и децата стояха вкъщи, да не би да намаля заболеваемостта? Всяка среда по принцип са високи стойностите за Пловдив и региона. Пробите са повече. Все пак има и общински щабове, които също съблюдават мерките.

- Казвали сте, че винаги мислите две стъпки напред. Какви са следващите ви ходове?

- Обмисля се следващ етап с разкриване на нови легла, но обезпечени с персонал, за да не нарушат спешността и за останалите пациенти.

- Министърът на здравеопазването нареди на областните управители да обособят по една "чиста" и една COVID болница. За "Св. Мина" вече се знае, че ще приема само пациенти с коронавирус. Коя ще е "чистата"?

- Имаме такива. Повечето ни болници са с по две сгради, където едната е "чиста", а другата е с COVID. С по две сгради са "Св. Каридад", "Иван Рилски", "Свети Георги". Нямам притеснения.

- С лекарите как ще се справите, те са на предела?

- Изключително трудно е. Тези, които се връщат от карантина, поемат отново. Към настоящия момент нямаме спиране на работата.

- Защо Пловдив твърдо държи второто място по заболеваемост след София?

- Нормално е, като се има предвид броя на населението. Пловдивска област е жива, нямаме обезлюдени населени места. Закономерно е да сме след столицата по заболели. Но не сме имали ден без свободни легла. Те са три вида - едните са за положителни, които са обозначени в системата включително за мъже и жени. Вторите са най-ценни - за непотвърдените случаи, за да не бъде връщан никой. И третите са интензивните. Вече работи много добре системата за наличие на свободни легла в реално време, комуникацията между Щаба, Спешна помощ и съответната болница е много добра.

- Твърдите, че линейките не разкарват пациенти из целия град?

- Винаги има риск, ситуацията е напрегната. Много е важно болниците да подават коректна информация към Спешна помощ.

- Как се процедира с хронично болните, които са и с COVID?

- Всеки, който се усложнява, се хоспитализира. Имаме правила кои болници в Пловдив поемат тежките случаи.

- Какви заплати получават лекарите на първа линия?

- Това не мога да знам. Единствено мога да кажа, че всички болници дават допълнително на своите медици над тези 1000 лева, които държавата отпуска.

- Някои сравняват ситуацията в Пловдив с война, тъй като броят на заразените е шокиращ?

- Не искам да създавам паника. Вървим по ръба.

-  Как стои въпросът с доброволците?

- Имам срещи със специализанти, работя много добре с ректора на МУ проф. Марияна Мурджева. Осигурихме двама стажанти за карловската болница, които започват работа от утре, 19 ноември. Винаги съм на разположение. Обади ми се в 5,03 ч сутринта д-р Анета Милушева от Карлово за жена, която се влошава. Веднага осъществих връзка с УМБАЛ "Св. Георги" да бъде прехвърлена. Съдействам, 24 часа съм на линия.

- Ако ситуацията се утежни, какви са следващите ви стъпки?

- Винаги гледам два хода напред. Затова в плана на областния щаб заложихме малките болници, които са нисконатоварени, да поемат по-леките случаи. Защото ако утре, недай боже, стане тежко ПТП, няма да закараме пострадалите в "Св. Мина", а ще отидат в УМБАЛ "Св. Георги".

- Спазват ли се според вас мерките и колко са реално санкционирани?

- Проверките не спират. Имаме затворени заведения от миналата събота в Белозем и Пловдив. Най-много съм притеснена от публичните събития. Въпреки, че са на открито, рядко може да се спазва дистанция от метър и половина. И там задължително трябва да се носят маски. Няма как да поставим до всеки полицай. Призивът ми е общините да се включат в проверките.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>