Родители заместват болни учители в Бургас

16.11.2020 21:33 Димчо Райков
МАРИЯНА СТЕФАНОВА

Получили разрешение от инспектората да преподават

Основното училище “Васил Априлов” в Бургас пусна родители в класните стаи да заместват карантинирани или болни учители, за да не изостават учениците в усвояването на материала. Новият почин за справяне с кризата с отсъстващи заради пандемията преподаватели въвела директорката Марияна Стефанова, а от регионалното управление на образование дали съгласието си.

“Министерството на образованието си има банка кадри и реших от нея да осигуря заместници на липсващите учители. Оказа се, че един от първите отзовали се е родител на наш ученик, и тогава чрез електронния дневник отправих молба и към останалите майки и бащи с нужната квалификация, ако имат възможност, да ми пишат. Идеята ми е да видим как съвместно можем да си бъдем полезни - и училището да не спира, и децата им да усвояват знания присъствено в клас”, каза пред “24 часа” Стефанова.

11 са отсъстващите заради COVID-19 преподаватели в ОУ “Васил Априлов” от 58 на щат, или близо 1/5.

На призива досега се отзовали 6-има родители. Трима вече влизат като начални учители до 4-и клас, докато титулярите оздравеят или им свърши карантината. Другите трима с диплома по икономика и география се преквалифицирали временно като преподаватели - първо на големите, преди да ги разпуснат, а сега и на първолаци. Всички отзовали се родители са жени. Те практикували друга професия, но обяснили, че не им пречи да помогнат със знанията си.

“По собствено желание се включват, но няма как да ги таксуваме като доброволци. Плащаме им като на заместници според Кодекса на труда”, заяви директорката. Под “нужна квалификация” се разбира да имат педагогически ценз като начални учители или по даден предмет.

“Три седмици замествах по география, а сега преподавам в 1-и клас. Дъщеря ми също учи във “Васил Априлов” и знам колко трудно ѝ беше онлайн през пролетта”, коментира Таня Петрова - един от преподаващите родители.

“Децата се държат добре и са подготвени за ситуацията”, сподели Катерина Христова, която в понеделник влезе на първи урок с третокласници. Останалите родители са доволни, че децата не губят часове.

“Приветствам това решение на директорката и призовавам и другите училища да потърсят такова решение на проблема с кадрите в пандемията, още повече че Наредбата за педагогическа правоспособност им го позволява. А МОН разполага с богата банка кадри от преподаватели, които могат да са полезни в този труден момент. Училищата трябва да се възползват и от студентите след 3-и курс, на които ще им върви и стаж като заместници”, коментира шефката на просветния инспекторат Виолета Илиева.

Графици за редуване в клас и у дома до Коледа, как точно - решават днес

Просветният министър Красимир Вълчев и социалните партньори в образованието ще обсъждат днес на отраслов съвет как ще продължи обучението на учениците след 27 ноември. Дотогава гимназистите са на училище дистанционно. Има предложение маските да станат задължителни и в клас за учениците от прогимназията и гимназията.

Предложени са различни графици за редуване на учениците в клас, така че да няма голямо струпване в училище, но и да не остават едни и същи групи ученици твърде дълго пред компютрите у дома.

Половината клас да е вкъщи и

да се включва в час онлайн,

а останалата половина да е в училище. Този хибриден метод предлага Асен Александров, директор на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна” и председател на Сдружението на директортите в средното образование. Според него това бил добър опит на училищата в Белград.

“Продължителното преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, пък било то и само за учениците от един клас или етап, води до десоциализация, снижена когнитивна ангажираност,

повишена психическа тревожност

и влошена двигателна активност

Това прави трайното преминаване на едни и същи ученици към обучение онлайн нежелана и невъзможна алтернатива и предполага динамичен и гъвкав подход при вземането на решения за дистанционно обучение”, се казва в писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до началниците на регионалните управления на образованието.

Всички ученици в Смолянска област пък от вчера се върнаха в училище. Въпреки увеличената заболяемост в областта преценката на щаба е за присъствено обучение, тъй като няма позитвни деца и учители. В 7 общини в Добричка област учениците също са в класните ста, сред тях Каварна, Шабла, Добрич, Балчик.

Други от От страната и света

Петима тийнейджъри пребиха двама при масов бой в центъра на Габрово

Снощи  около 20:30 е получен сигнал за сбиване в района на улица „Скобелевска" и градинката с мечката в Габрово. На място екипите на полицията са открили двама пострадали мъже с телесни повреди

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

Войната удари "Газпром", върна го в 1999 г. с $ 6,8 млрд. загуба

“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г

Външно с предупреждение към българите в Грузия: Избягвайтедемонстрациите

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси се препоръчва на

Главчев отиде в детската болница, купуват нов рентген и скенер за нея

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение

>