Народът се втурна за зеле, купува по 50-100 кг и тича да го налага (снимки)
Пазарите в Пловдив са под обсада в неделния ден. Мнозина са окупирали щандовете със зеле и купуват здраво. Сега е моментът да се заредят бидоните.
"Открай време се знае, че крайният срок е 7 ноември, когато се честваше Октомврийската революция. Но вчера не вървеше на Архангелова задушница да слагаме зеле, затова в този слънчев и топъл ден не търпи отлагане", казва 70-годишният бай Петър. Разтворил чувал, той пъхаше здрави и стегнати зелки в него. Кантарът отмери 25 кг.
"Оо, няма да ни стигне. Поне 60 кг са нужни за нашето домакинство", рече пенсионерът и започна да пълни втори чувал. Обяснява, че зарежда 100-литров бидон и разтваря 2,2 кг морска сол.
"Хубаво е на дъното да се наредят едри зелки, а отстрани краищата да се запълват с четвъртинки и половинки. По същия начин се реди догоре. В началото капакът не може да се затвори, но след седмица зелето сляга", описва бай Петър. Всеки ден в продължение на 20 дни той го претакал.
Някои слагат на дъното мамул царевица за по-бърза ферментация. Други пък пускат дюля.
Между 60 и 80 ст. върви килограм "Кьосе", което е най-подходящо. Има и друг сорт - ергенско зеле. Но листата му са по-твърди и не стават за сарми.
"Киселото зеле, освен че е вкусно е и много полезно, тъй като съдържа много витамин С. Това го прави истински боец срещу вируси и простуди", вметва жена на средна възраст, докато си подбираше зелките. Нейната рецепта е на 10 л вода 250 гр сол.
Пазарите в Пловдив са отрупани с есенния зеленчук. Производители от Цалапица и Рогош са натоварили пълни бусове и не смогват да продават.
Народът купува също карфиол, който е 1,50 лв. за кг, а също камби, кервиз и моркови за царска туршия. Тя също не търпи отлагане.