Игра на тронове по американски

31.10.2020 15:35
Битката за Белия дом е ожесточена. СНИМКА: РОЙТЕРС
Джо Байдън говори с мегафон на митинг си във Форт Лодърдейл, Флорида.
Демонстранти подиграват президента пред “Тръмп Тауър” в Ню Йорк

Избирателите са бомбардирани със скандални компромати,

подигравки за старческа немощ и клопки с хубавици, за да решат

на кого да дадат ключовете за Белия дом

Двама старци трябва да убедят американците кой е все още с акъла си, за да ги управлява. Така някои

западни издания определят борбата в президентските избори в САЩ между кандидата на демократите Джо Байдън и републиканеца Доналд Тръмп.

Ако спечели, Байдън ще стане най-възрастният президент в историята на страната със своите 77 години, само 3 повече от съперника си на изборите. И въпреки тази малка разлика екипът на Тръмп се присмива на “Спящия Джо”, че е твърде стар и психически слаб да бъде ефективен президент. 

С ожесточените на моменти нападки между двамата кандидати, яростните битки между екипите им и ударите под кръста се разгръща истинска игра на тронове по американски, подобна на хитовия сериал на НВО. 

В скандалите около сина на демократа Хънтър Байдън някои американски разузнавачи решиха да помогнат на действащия президент точно преди изборите. А в отговор дойде и клопката, която скроиха на адвоката на Тръмп и най-добрия му приятел Руди Джулиани с помощта на красивата българска актриса Мария Бакалова. Така игрите за престола започнаха да напомнят на стар шпионски трилър с Хъмфри Богарт в главната роля. 

Насред всичко това американците ще изберат на 3 ноември следващия си президент, като или ще дадат на Тръмп още четири години, или ще предадат ключовете от Белия дом на Байдън. Над 80 милиона души вече са гласували предварително лично или по пощата, а броят им още ще нарастне до изборния ден. Общата избирателна активност се очаква да надхвърли 150 милиона.

Въпреки престрелките за възрастта бившият вицепрезидент на Барак Обама е убедителен лидер в социологическите проучвания. Последните анкети показват, че

малко над половината от

американците възнамеряват

да подкрепят Байдън,

докато Тръмп изостава със 7-8%.

Анализатори отбелязват, че Доналд Тръмп триумфира през 2016 г., въпреки че загуби националния вот, и тогава експерти погрешно прецениха мащаба на неговата подкрепа. Така че въпреки преднината на Байдън все още е трудно да се предскаже кой ще спечели Белия дом. Именно през 2016 г. Хилари Клинтън получи близо три милиона гласа повече от Тръмп, но все пак загуби - това е така, защото САЩ използват система с избирателна колегия и спечелването на най-много гласове невинаги печели избори.

Последният президент, който имаше проблеми с преизбирането като Тръмп, беше Джими Картър през 1980 г. Тогава той изоставаше с 10% от Роналд Рейгън през цялото време и логично загуби. Важно е да се отбележи, че последните трима президенти преди сегашния - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама, неизменно печелеха втори мандат.

Или иначе казано,

в последните над 20 години

американците

обичат да залагат

на действащия си лидер,

а неговият наследник след това винаги е от другата партия.

Джо Байдън засега е в по-добра позиция, отколкото Хилари Клинтън в несигурните щати - и дори би могъл да спечели състезанието малко след изборната нощ, ако големите му авансови позиции се задържат - но и пътищата към победата на Тръмп остават. 

Най-простият път за демократа да спечели изборите е, като завоюва трите щата, които Тръмп спечели през 2016 г. на ръба на бръснача. Това са Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, известни като Синята стена, тъй като се смята, че имат принадлежност към демократите. Милиардерът взе всеки от тях с по-малко от 1%, или общо с около 80 000 гласа през 2016 г.

Ако Байдън спечели и трите и вземе всеки от щатите, които Хилари Клинтън спечели, той е сигурният следващ президент. Тръмп трябва да си осигури поне един от тези 3 щата - освен ако не направи голяма изненада в друг щат, за да спечели преизбиране.

Голяма част от агитирането си кандидатите съсредоточиха върху

Пенсилвания - щат, който

и двете кампании все

по-често възприемат

като повратна точка,

която може да ги отведе до победа. От трите ключови щата Пенсилвания има най-много избирателни гласове - 20. А досега се смята, че Тръмп печели повечето от тях. 

Наскоро Байдън проведе няколко срещи в Пенсилвания, включително в окръг Лузерне. Там Барак Обама спечели с 5%, но Тръмп през 2016 г. взе цели 19. Президентът републиканец пък проведе кампания в Алентаун, Литиц и Мартинсбърг.

“Синята стена трябва да бъде възстановена”, каза Байдън на митинг.

Крайните резултати в Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган може да са неясни в изборната нощ, тъй като се очаква тези щати да са трите най-бавни за преброяване, защото там гласуването ще се осъществи само в деня на вота.

Целта пред Тръмп е да измъкне по време на битката няколко щата, които гласуват предимно за кандидата на демократите. Екипът му ще опита да обърне мненията в Минесота, Ню Хемпшир и Невада.

Минесота, с 10 делегати точно като съседния Уисконсин, гласува за републикански президент за последно през 1972 г., но Тръмп продължава да изтъква шансовете си там. Кампанията му засили телевизионните си реклами в щата и се нахвърли върху изявленията на Байдън за петролната индустрия.

“Ако Доналд Тръмп спечели всички щати, които взе последния път, с изключение на Уисконсин и Мичиган, но победи в Пенсилвания, Северна Каролина, Аризона и Флорида, той печели”, казва Капри Кафаро, бивш член на Демократическата партия в Сената от щата Охайо.

Пандемията от

коронавируса също

оказа своето влияние на

битката за Белия дом

Тя промени формата на президентската надпревара, като трансформира дебатите и начина, по който избирателите гласуват. Тръмп, който редовно е обвиняван, че не носи маска и неглижира вируса, наскоро дори се зарази с него. Въпреки това президентът заяви, че ваксина за коронавируса ще бъде налична “всеки миг”.  Американският лидер отново настоя, че страната води срещу вируса, въпреки че той бушува в огромната част от САЩ, а в последната седмица беше поставен рекорд от над 500 000 нови случая на COVID-19. Тръмп се прицели в Байдън, твърдейки без доказателства, че ако бившият вицепрезидент бъде избран, в САЩ “няма да има дипломирания, сватби и Ден на благодарността”.

“Ще трябва да ядете през маска”, заяви Тръмп, визирайки кандидата на демократите, който никога не сваля своята защита за лицето.

“Не се заемам с фалшивото обещание, че ще успея да прекратя тази пандемия, като натисна едно копче. Но това, което мога да ви обещая, е следното - ще започнем от ден 1 да правим правилните неща. Ще оставим науката да управлява нашите решения. И никога, никога, никога няма да се откажем”, каза на свой ред Байдън. Именно по-ангажиращото поведение към вируса кара анализатори да са на мнение, че демократът ще успее да надделее над републиканеца.

“Ню Йорк таймс” отбелязва, че Тръмп може да ограничи продължаващите политически щети от управлението му на пандемията, ако спре да омаловажава коронавируса и престане да се представя като доказателство, че болест, която е убила над 220 000 души, не е голяма заплаха. Тогава той може да си върне част от избирателите, особено жените и по-възрастните хора. 

“Той трябва да приеме коронавируса сериозно. Проявете малко съпричастност към хората, чийто живот е загубен. Спри да говориш за себе си”, съветва Стефани Кътър, демократичен консултант и ветеран от президентските кампании.

Популярността на Тръмп сред обществеността пострада зле в хода на коронавирусната пандемия, икономическия спад и общонационалните протести срещу полицейската бруталност и расовата несправедливост.

Една от причините, поради които Тръмп спечели през 2016 г., беше, че

започна да проявява

повече дисциплина през

последните седмици

от кампанията си: по-малко туитове и обиди. Затова и политически анализатори смятат, че ако той повтори тези си действия, може би би могъл да накара уморените от надпреварата американци да му дадат още един шанс.

Но все пак през 2016 г. Доналд Тръмп не се занимаваше с пандемия. Всеки ден той преследваше Хилари Клинтън в предизборната кампания, а тя трябваше да се справя с ежедневен прилив на лоши новини.

“Тръмп трябва да се обърне към дисциплинираното поведение, което използва през последните две седмици на 2016 г. Той трябва да говори само по два въпроса: икономиката и плана на демократите да завземат Върховния съд”, смята Чарли Блек, ветеран от много републикански президентски състезания.

 

Като цяло Тръмп и през тази кампания заложи на нападките и мотото “Америка на първо място”. През последните седмици милиардерът винаги е разчитал, че Байдън ще изпадне в ситуация, която ще подчертае твърденията му, че бившият вицепрезидент има умствени проблеми заради годинките си. Демократът е направил много грешни стъпки, за да насърчи този вид надежда у съперника си.

Но заиграването с възрастта на Байдън може да се окаже нож с две остриета за американския лидер. Според проучване, изследвало дълголетието и здравето на кандидат-президентите, съществува 21% риск средностатистически мъж на възрастта на Байдън да не преживее първия си мандат и 15% риск средностатистически мъж на годините на Тръмп да не преживее втория си. Все пак професорът по обществено здраве С. Джей Олшански смята, че продължителността на живота на Тръмп и Байдън би надхвърлила средното ниво. Въпреки че проучването не е взело предвид тяхната здравна история, Олшански предполага, че Байдън може да е в по-добро здраве от Тръмп, тъй като президентът се води затлъстял, като цяло не се храни добре, не тренира редовно, а баща му е страдал от болестта на Алцхаймер.

Заради напредналата му възраст пък зад океана смятат, че ако спечели, Джо Байдън ще изкара само един мандат и след това ще предаде ключовете за Белия дом на вицето си Камала Харис. Именно

сенаторката от Калифорния

може да е първата жена

- президент на САЩ

Харис се явява и скритият коз на Байдън в битката. Афроамериканката е представител на всичко, в което Тръмп бе обявиняван, че прави погрешно - расизъм и сексизъм.

Сара Лонгуел, социолог от Републиканската партия, смята, че съветниците на президента биха искали Тръмп, известен с пламенната и бомбастична риторика срещу политическите си съперници, да бъде по-предпазлив с атакуването на Камала Харис, освен ако имат причина да смятат, че жените от предградията не ѝ вярват или не я харесват. Тръмп нарече Харис “гадна”, “ужасна” и “непочтителна”, а кампанията му я обрисува като екстремистка, която ще тласне умерения Байдън наляво.

Тръмп поддържа натиск върху опонента си и с атаки срещу бизнес сделките на сина му Хънтър Байдън.

Изборите през 2020 г. изпревариха предишните рекорди и

се превърнаха в

най-скъпата кампания в

американската история,

като окончателният резултат за битката за Белия дом и контрола над Сената и Конгреса се очаква да достигне близо 14 милиарда долара според прогнозите на Центъра за отзивчива политика. Най-големият двигател на разходите е президентската надпревара, която се очаква да струва 6,6 милиарда долара, много повече от 2,4-те милиарда, похарчени по време на последните избори.

Изборите ще бъдат проведени и при максимални мерки за киберсигурност, тъй като на вота през 2016 г. се смята, че руски хакери се намесиха в полза на Доналд Тръмп, разкривайки мейли на демократите. ФБР обяви, че вече е успяло да спре няколко опита на руски хакери да се намесят в изборите в щата Джорджия и няколко други. 

Служител на министерството на националната сигурност, отговорен за безопасността на системата за гласуване, обяви, че се притеснява по-малко от мащабна атака, отколкото от поредица от по-малки атаки, чийто ефект е по-скоро психологически, отколкото реален.

Първите дами

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп е бивш модел от Словения. Тя е родена на 26 април 1970 г. и израства в словенския град Севница. Работи като манекенка в Милано, Париж и се премества в Ню Йорк през 1996 г.

Омъжва за милиардера Доналд Тръмп през 2005 г. Двамата се запознават през 1998 г. на парти и започват да се срещат, когато президентът е в процес на развод с втората си съпруга Марла Мейпълс.

Ражда на Тръмп син Барън през 2006 г. Мелания е втората първа дама, родена извън страната, и първата, чийто роден език не е английски.

69-годишната Джил Байдън е учителка по английски. Родена е в Хамънтън, Ню Джърси. Омъжва се за Джо Байдън през 1977 г., като става мащеха на Бо и Хънтър, двамата синове от първия му брак. Джил и мъжът ѝ имат дъщеря Ашли, родена през 1981 г. Кандидатката за първа дама има бакалавърска и докторска степен от университета в Делауер. Докато Джо Байдън е вицепрезидент, тя е професор по английски език в колежа на Северна Вирджиния. Това я прави първата втора дама, която заема платена работа, докато съпругът ѝ е вице.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>