Осигуряват до дни оксфордска ваксина за медици в Англия

26.10.2020 21:11 Павлина Трифонова

Пускат и 12-минутен тест за коронавирус

Британските власти опитват да осигурят лиценз за спешна употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от университета в Оксфорд и “Астра Зенека”, за да може да бъде поставена поне на медици и възрастни хора още преди Коледа, макар цялата процедура по одобрението ѝ да не е приключила.

От изследователския екип увериха, че тя дава добър имунен отговор както при млади, така и при възрастни хора и предизвиква по-малко нежелани реакции.

Затова британското здравеопазване вече е започнало подготовка за нейното поставяне, като някои от регионалните му подразделения са получили указания да бъдат готови за седмицата след втори ноември. “Първоначалният лиценз на ваксината ще бъде за спешна употреба, а не за пълно одобрение”, съобщи проф. Ейдриан Хил от изследователски екип.

Едва след като се съберат допълнителни данни за нейната безопасност и ефикасност, ще се даде лиценз да се използва и за цялото население, което вероятно ще стане догодина.

Междувременно една от най-големите аптечни вериги във Великобритания - “Буутс”, съобщи, че до две седмици ще стартира услуга за бързо тестване за коронавирус. Тя ще трае 12 минути и гарантира достоверност на резултата от 97%. Цената на теста е 120 паунда (около 260 лв.). Предназначен е за хора без симптоми, които искат да са спокойни при срещи с роднини или пътувания.

Иначе всеки, който подозира, че се е заразил, може да поиска безплатен тест чрез своя личен лекар или на специален сайт и телефон.

Новината идва в момент, в който се обсъжда дали може да бъдат тествани студентите в английските университети, за да им бъде разрешено да се върнат при близките си за Коледа.

Националният съюз на студентите във Великобритания призова това да се направи и да бъдат предприети и други спешни действия за спасяване на психичното здраве на следващите в британски университети, след като стана ясно, че за по-малко от месец 9 души са отнели живота си в тях. Някои от самоубилите се младежи са страдали от психични проблеми от принудителното заключване заради коронавируса, а други са приемали наркотици. Те са на възраст между 18 и 21 г., като по данни на полицията в нито един от случаите не става дума за насилствена смърт.

Сред тях е Фин Китсън, чийто баща е водещ преподавател в престижния Кеймбридж. 19-годишното момче почива в кампуса на университета в Манчестър, докато е в карантина заради много заразени състуденти там. Според семейството му той е страдал от тежко безпокойство заради епидемията.

Други от От страната и света

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

Европейската комисия публикува своята оценка на проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на България и отправи препоръки страната да повиши амбициите си в

Обвиниха сириеца, заловен да превозва мигранти между Димитровград и Хасково

Прокуратурата привлече като обвиняем сирийския гражданин А. А, (23 г.) за подпомагане на свои шестима сънародници да преминат в страната в нарушение на закона

Царево чисти речните корита, търси финансиране за система за превенция на бедствия и аварии

Община Царево предприе почистване на речните корита като превенция от бъдещи наводнения, след като през септември м.г. порой удави града и няколко съставни селища, а четирима души загинаха

Намесиха и Никола Минчев във фалшифицирането на документи, той отрече

Председателят на сдружението "Да опазим Корал" Атанас Русев заяви пред БНР, че освен Лена Бориславова и Кирил Петков във фалшифицирането на документи е замесен и бившият председател на НС от

Чуден Великден в прегръдката на невероятната Рила предлага комплекс "Мальовица"

Много хора вземат решение къде да прекарат празничните почивни дни в последния момент, тъй като дълго се колебаят дали да бъдат на вилата, в чужбина, на море или в прегръдката на планината

>