Пандемията стопи емигрантските пари до 17 млн. евро на месец

26.10.2020 20:52
Данните на БНБ показват, че за година парите от емигрантите са спаднали с 545 млн. евро.

Преводите през април са най-ниските от 2010 г. насам - едва 10,5 млн. евро

С 544,8 млн. евро са се стопили парите от емигрантите за година. От началото на 2020 г. до края на август българите в чужбина са изпратили на близките си у нас 291,2 млн. евро, докато за същия период на миналата година сумата е била 836 млн. евро. Това сочат данни на БНБ. От тях става ясно, че от март насам, когато пандемията удари най-силно, средно на месец у нас са изпращани по 17 млн. евро, докато в нормални години сумата е 80-100 млн. евро.

През август например са пратени 11,1 млн. евро, а година назад сумата е била 80,5 млн. Българите тук са получили от близките си в чужбина по-малко средства единствено през април - 10,5 млн. евро. Това е най-ниската стойност на преводите от гастарбайтери от 2010 г. насам, откогато са и актуалните данни на БНБ. Най-ниските регистрирани суми досега са били именно през януари и ноември 2010 г. - съответно 53 млн. и 50,8 млн.

Сумите през тази година започват да падат рязко от март насам, когато беше началото на сериозните мерки, въведени заради пандемията от коронавирус в цяла Европа - голяма част от хората останаха по домовете си, а редица индустрии понесоха големи загуби. През третия месец на годината изпратените пари са били 37,8 млн. евро, докато през януари и февруари те са били съответно 90,9 и 98,4 млн. През май има лек ръст на преводите, които достигат до 15,4 млн. евро, но след това отново започват да спадат.

За второто тримесечие на годината най-много преводи са дошли от САЩ - 8 млн. евро, което сравнено с първите три месеца, е с 34,8 млн. по-малко. През април, май и юни миналата година парите от Америка са били 63,4 млн. евро.

На второ място са преводите от Германия - 7,7 млн. евро за второто тримесечие спрямо 46,9 млн. през първото.

Парите, изпратени от останалите държави, са почти незначителни. 4,2 млн. евро са дошли от Испания, като на годишна база са намалели с 34,2 млн. Преводите от Великобритания също падат драстично - от 28,2 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г. до 3,5 тази година.

От Гърция са изпратени 2,4 млн. евро, а от Италия - 2,2. Всички останали суми са под 2 млн.

Трябва да се отбележи, че БНБ не отчита всички пари, идващи от емигранти. Те всъщност вероятно са доста повече, тъй като в статистиката не се отбелязват парите в брой, както и преводите над 2500 евро.

Други от От страната и света

Русия: ЕС държи 100 000 тона руски торове на няколко пристанища

Русия обвини Европейския съюз, че незаконно държи около 100 000 тона руски торове на различни европейски пристанища, предаде Ройтерс. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви

Битки между римляни и готи на античен фест в древния град Никополис ад Иструм

На 25 май т. г. Археологически резерват „Никополис ад Иструм" до с. Никюп, община Велико Търново ще е домакин на седмото издание на Античен фестивал "Нике - играта и победата"

ЦИК тегли жребия за номерата в бюлетините на изборите - вижте ги (На живо)

Централната избирателна комисия тегли жребия за номерата за бюлетините за изборите 2 в 1 на 9 юни. Първо се теглят номерата за европейските избори. Партиите и коалициите

НАП установи нарушение в детски център в Пловдив

Националната агенция за приходите установи нарушение в детски център в Пловдив. При проверката в обекта, фискалните инспектори са констатирали случай, при който не е издадена касова бележка при

БМВ се вряза в мантинелата на АМ "Тракия", вали дъжд - хлъзгаво е

Лек автомобил БМВ е катастрофирал на магистрала "Тракия", на 25 км преди София, видя "24 часа". От мократа настилка колата е поднесла и от най-дясно е преминала в мантинелата

>