Кой с какво е най-добър сред 83 града в Европа

26.10.2020 14:23 Пламена Томева
Най-много хора се оплакват от качеството на живот в Белград. 63% от жителите на сръбската столица са доволни от града си.

На север и запад се тревожат от цените на жилищата, на юг и изток - от възможностите за добра работа и чистотата на въздуха

С 58 100 интервюта на граждани Брюксел оценява качеството на живот в градовете на Стария континент

Копенхаген, Стокхолм, Цюрих, Гданск, португалският Брага, Осло, Хамбург, Рен и Кардиф - това са градовете в Европа, където хората са най-доволни от живота. Между 98 и 87 на сто са удовлетворените там.

Това показва новият доклад на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове, който събира опита и мненията на жителите на 83 града. Проведени са 58 100 интервюта през 2019 г.

В топ 10 на най-малко доволните от градовете си са Белград, Палермо, Атина, Истанбул, Скопие, Тирана, Неапол, Рим, унгарският Мишколц и Анкара.

От България в проучването са включени София и Бургас.

Около 84% от софиянци

са доволни от града си

В повечето градове от Източна Европа мнозинството казва, че качеството на живот се е подобрило през последните 5 г. (Виж повече на 18-а стр.)

В градовете в Западна и Южна Европа обаче повечето смятат, че няма подобрение или дори има влошаване.

И още една разлика между градовете: в южните са недоволни, че трудно се намира добра работа, докато в северните - че трудно се намира добро жилище на разумна цена. София впрочем е изключение от първия тренд с над 58% от жителите, които казват, че е лесно да намериш добра работа.

В Атина има най-добри

възможности за намиране

на жилище на изгодна цена

с 64% от анкетираните, които казват, че не срещат трудности.

Като цяло хората в градове в южната част на ЕС и градовете от Западните Балкани, са по-склонни да твърдят, че е лесно да се намери добър дом на добра цена, отколкото тези, които живеят в Западен ЕС, северните страни и страните от Европейската асоциация за свободна търговия. Почти във всички градове в южната част на ЕС и Западните Балкани поне 50% от жителите са положително настроени относно наличността, качеството и цената на жилището в сравнение с по-малко от 35% в останалите региони.

Най-големи възможности за добра работа има в Прага, Мюнхен и Хамбург. А най-трудно е в Палермо, Неапол, испанския Овиедо и Атина.

По-малките градове

са по-чисти и тихи

Хората, доволни от чистотата на града, варират в широки граници, от над 90% в Люксембург до по-малко от 10% в Палермо и Рим.

Средно за Европа 6 от 10 жители на градовете са доволни от чистотата, в която живеят. Удовлетвореността е под общата средна стойност в южната част на ЕС (47%) и в Западните Балкани и Турция (54%).

Удовлетворението намалява с размера на града, както и за качеството на въздуха и шума. Докато около 70% от хората са доволни от чистотата в селища с по-малко от 250 000 жители, делът спада до 55% в градовете с между 1 и 5 милиона и до 57% в населените места с повече от 5 милиона жители.

В няколко столици от балканския и източноевропейския регион малък дял от жителите са доволни от чистотата: Скопие (21%), Атина (30%), Братислава (31%), София (34%), Белград (37%) и Букурещ (37%).

Удовлетвореността от качеството на въздуха варира значително в Европа, с разлика от 80 процентни пункта между града с най-високо и най-ниско удовлетворение. Жителите на Цюрих са най-доволни от качеството на въздуха (93%), срещу 13% за жителите на Скопие.

Едва 27% от софиянци не се оплакват от него. (Виж обаче на 20-а стр. мнението на бившия министър на екологията Юлиан Попов, че въздухът в София е по-чист от въздуха във Венеция.)

В Бургас 30% от хората са доволни от въздуха, който дишат, а 69% казват, че нещо трябва да се промени. В южните и източните градове на ЕС само половината от жителите не се притесняват за това, което дишат, в сравнение с общо средно 62% за цяла Европа. За групата градове в Западните Балкани и Турция средната стойност е 51%.

Големите населени места са и по-шумни. Средно двама от трима жители са доволни от нивото на шума в града (65%). Удовлетворението е по-ниско в градовете в южната (52%) и източната част на ЕС (58%), както и в Западните Балкани и Турция (51%).

В дъното на класацията

за най-шумен град е

определен Букурещ,

където само 31% от жителите не се оплакват, следван от Атина (33% доволни), Истанбул (35%) и София (38%).

Публичната администрация в градовете е корумпирана според над 70% от европейците в източната и южната част от Стария континент.

Възприятието за местната корупция варира значително в европейските градове. Наскоро “Трансперънси интернешънъл” съобщи, че “въпреки че е най-добре представящият се регион, със среден резултат 66 от 100, Западна Европа и ЕС не са имунизирани срещу корупция.

Най-силно обаче тя се усеща в градовете от Западните Балкани и Турция, където повече от двама на всеки трима са съгласни (68%) с твърдението за корупция в администрацията. В източните градове на ЕС ситуацията е почти същата - 65%. В северните и западните части на съюза обаче корупцията се усеща от много по-малко хора - под 40%.

От всички 83 града в доклада

най-силно усещат

корупцията жителите на

Белград, Загреб и Скопие,

където почти 9 от 10 жители недоволстват от публичната администрация в техния град. Следват Букурещ, Рим, Подгорица, Тирана и Атина, в които около 8 от 10 жители се съгласяват с твърдението. В другия край на спектъра по-малко от 2-ма от 10 жители усещат корупция в администрацията - в датските Олборг и Копенхаген, следвани от френския Рен и Грьонинген в Нидерландия.

Има връзка между дела на жителите, които се затрудняват да плащат сметките си в края на месеца, и тези, които чувстват, че могат да получат материална или нематериална помощ. С други думи, ако не можете да плащате сметките си, е по-вероятно да почувствате, че не можете да потърсите помощ от роднини, приятели, съседи и други познати.

По-голяма трудност при плащането на сметки се наблюдава в градовете в южния Европейски съюз и Западните Балкани и Турция - съответно 41% и 58% от жителите, срещу 19% в северната част на ЕС.

В градовете с повече от

1 млн. жители 37%

са имали затруднения

при плащането на сметка

спрямо 29% от селищата с по-малко от 1 милион жители.

Като цяло трима от четирима жители на градовете са доволни от обществения транспорт, въпреки че тази цифра варира от едва 22% в Палермо до 97% в Цюрих. 10-те града с най-добър обществен транспорт са с над 88% одобрение, докато в последните 10 удовлетвореността варира от 22 до 55%. Девет от десетте града с най-ниско представяне са в южната част на ЕС, Западните Балкани и Турция. Едва 30% в Тирана са доволни от градските автобуси, 36% в Подгорица, 40% в Белград и 53% в Букурещ.

Във всички градове

7 от 10 жители са доволни

от здравните услуги,

въпреки че има големи разлики. Най-доволни от здравната система са в Цюрих, Грьонинген, Антверпен и Мюнхен. Най-недоволни са в Скопие, Атина, Палермо и Варшава.

Почти 9 от 10 жители в градовете на Западния ЕС (86%) са доволни в сравнение със само пет от всеки десет жители в източната част (54%). Извън ЕС удовлетвореността е най-висока в градовете от зоната на ЕАСТ и Великобритания (82%), а най-ниска в градовете от Западните Балкани и Турция (53%).

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>