Подгответе градината за есента, като от падналите листа и клони направите компост

26.10.2020 03:00

Засадете голи корени на дървета и храсти, за да спестите пари

Късият ден и по-ниските температури през есента са знак, че трябва да подготвите градината си за наближаващите зимни месеци. Всъщност колкото повече работа свършите сега, толкова по-малко ще имате напролет, когато дойде време да засадите нови цветя, а и всички зелени храсти ви напомнят, че се нуждаят от внимание, като започнат усилено да растат.

Пренаредете овощните

дървета

Именно сега е моментът да преместите корените на черешата близо до пейка или беседка в двора, за да може след време клоните на овощното дръвче да ви пазят сянка в горещите дни. Това няма да е проблем не само за черешата, но и за всички трайни насаждения. Причината е, че почвата все още е достатъчно топла, за да насърчи растежа на корените, които да достигнат дълбочина преди настъпването на зимата. Освен това есенните дъждове поддържат пръстта влажна, което допълнително ще закали растенията.

Засадете голи корени

Дърветата и храстите с голи корени, т. е. без стъбло и листа, са много по-евтини от останалите. Затова е икономично решение да ги засадите през есента в градината си. Единственото, което трябва да направите преди крайното застудяване през декември, е да покриете почвата им с малко слама, за да предпазите корените от отрицателните температури.

Подгответе компост

от падналите листа

На повечето дървета тепърва им предстои листопад. Вместо само да изхвърляте падналите вече пожълтели листа, ги съберете и използвайте за компост заедно с клоните и растителните отпадъци. За целта ви е необходим голям дървен или пластмасов контейнер. На дъното му се поставят начупените клони. Покриват се с листа, бурени и парчета от дърво. Препоръчително е да сложите и малко влажна почва, както и яйчени черупки, защото са богати на калций. Поне веднъж дневно разбърквайте съдържанието на контейнера, за да прониква в него въздух. Компостът би трябвало да е готов след около 30 дни.

Почистете градинските си

инструменти 

Инструментите на градинаря винаги трябва да са почистени и остри, за да може да подрязва с тях храстите и дърветата. Това става основно през пролетта, но тогава имате толкова много задължения в градината, че е препоръчително да подготвите инструментите си сега.

Направете къщичка за птици 

Няма да съжалявате, ако построите къщичка за птици в двора си. Така не само ще го направите по-приветлив, но и ще помогнете на пернатите, които не мигрират на юг, с допълнителна храна. Къщичките се строят до висок храст, дърво или ограда, за да ги предпазите от атаките на хищни животни. Добра идея е да засадите около тях ягодоплодни растения, с които да се хранят през пролетта.

Разделете коренищата 

Препоръчително е коренищата на многогодишните храсти да се разделят на 2-3 части, за да запазите растението здраво и след зимата. Как става това? Изкарайте коренището и го почистете много добре от почвата. За максимален ефект е препоръчително да го измиете с вода, за да видите възможно най-ясно кои части са достатъчно качествени, за да ги засадите на ново място и да започнат да растат.

Засейте нова трева

Обикновено тревата се сее до средата на октомври, но тъй като тази година есента е по-топла от обикновено, срокът се удължава поне до края на месеца. Именно сега е подходящият момент, защото влажността на въздуха е висока, температурите не са станали прекалено ниски, а и плевелите растат по-бавно. За да имате хубава морава, е препоръчително не само да почистите почвата, но и да изравните терена. Тревата ще има стабилна коренова система и поне 7-8 см височина за 40 дни. В този период следете прогнозата за времето. Ако падне слана, сериозно ще навреди на растежа ѝ.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>