Каква е любовта, когато се ожениш за своята тъща

25.10.2020 06:00 Павлина Трифонова
Бренда и Клайв Блъндън са сами на сватбата си, защото близките им роднини са сърдити заради тяхната връзка

Англичанин бе заплашен със затвор по закон от 500 г., ако го направи

“Хората си мислеха, че няма да издържим дълго, но сме по-силно свързани от всякога. Прекарваме по 24 часа седем дни в седмицата и смятаме, че в това има някаква магия”, казва Клайв Блъндън. През последните седмици 65-годишният англичанин е чест гост в медиите, тъй като необикновената му любовна история навършва 30 г., а и в сложни времена като сегашните, когато много връзки се разпадат, е добре да се търсят положителни примери.

Всъщност Клайв среща 12 г. по-голямата от него Бренда през 1977 г., когато се жени за нейната дъщеря Айрин. Раждат им се две деца, но отношенията им не вървят и се разделат през 1985 г.

Когато го вижда за първи път, Бренда въобще не е впечатлена от него, дори не го харесва. Нещата обаче коренно се променят след развода му с Айрин. Той навестява дома на тъщата, за да се вижда със своите две дъщери. Двамата се държат любезно един към друг и през 1989 г. отношенията им излизат от коловоза на грижите за децата.

“Една вечер той ме заведе да пийнем по нещо и накрая се целунахме. След това постепенно се влюбихме и искахме да продължим заедно”, спомня си Бренда. Първоначално се срещат тайно, макар да няма пречка и да е явно, тъй като и двамата са разведени. Когато бившият съпруг на Бренда разбира за случващото се, я насърчава да продължи с Клайв, ако е сигурна, че той е най-доброто за нея. Успява да я убеди, че това няма нищо общо с Айрин.

Когато обаче през 1997 г. двамата събират смелост да узаконят връзката си и внасят документи за женитба в службата по вписванията в родния им град Уорингтън, не само че получават отказ, но и кандидат-женихът е арестуван. Прекарва в полицията около 7 часа, където му е направено разяснение, че по силата на съществуващ от 500 г. закон сключването на брак помежду им е невъзможно, тъй като са роднини по сватовство. Предупреден е, че може да бъде осъден и на лишаване от свобода до седем години, ако продължава с опитите да го направи.

Двамата изоставят плановете за законен брак, но живеят заедно. Бренда се възползва от законодателна вратичка и сменя фамилията си на Блъндън.

През 2005 г. идеята за сватба отново се възражда, след като Европейският съд по правата на човека постановява, че старият английски закон противоречи на човешките права. Магистратите в Страсбург са сезирани от друга двойка със сходен проблем, която по ирония на съдбата също е от Уорингтън. В техния случай жена иска да се омъжи за бащата на бившия си мъж.

И макар британското правителство да твърди, че древният закон защитава семейния морал и предпазва родители и деца от сексуална конкуренция, а по-малките наследници във фамилията - от объркване и безпокойство, в крайна сметка той е отменен. Преценено е, че законът всъщност вече не решава никакви подобни проблеми, тъй като двойките, поели по този път, така или иначе живеят заедно.

Изминават още около две години, преди Бренда и Клайв да застанат един до друг през 2007 г. в брачната зала на града. Иронията е, че е точно същата, в която той се жени за Айрин 30 г. по-рано. Макар това да е дълго чакан момент, щастието не е пълно. Близките им отказват да присъстват. Само едни далечни братовчеди им изпращат поздравителна картичка.

Айрин се чувства предадена от своята майка, въпреки че вече има нов брак. Докато текат споровете им, тя даже обвинява Клайв в насилие по време на съвместното им съжителство, което и той, и майка ѝ отричат. “Семействата ни не присъстваха на сватбата, защото не бяха съгласни с нея. Но всичко, което ни интересуваше, беше да бъдем един с друг и законно”, споделя Бренда.

Клайв още си спомня как, когато чуват новината по телевизията, че законът е отменен, пада на коляно пред нея, за да ѝ поиска ръката. И двамата плачат от радост в този момент. Смятат, че след всичко преживяно заслужават да направят това за себе си.

След сватбата отиват на меден месец в Испания, където се оказва, че новината за тяхната необикновена любов също вече е достигнала. Барманът в хотела им ги посреща с думите: “О, имаме звезди”.

Бренда споделя, че след като е минала цялата олелия около сватбата, изведнъж е станала по-спокойна и уверена, тъй като преди винаги е чувствала, че нещо липсва в отношенията им. По думите ѝ Клайв е грижовен съпруг и се отнася много добре с нея. Наскоро се наложило да ѝ бъде поставен стент на сърцето. След операцията той буквално се превърнал в неин болногледач. Не давал нищо да върши, за да не се натоварва.

“Е, има някои лоши навици. Например продължава да си гризе ноктите, което ме побърква. Често се шегуваме колко много не ми харесваше, когато започна да излиза с дъщеря ми и ми стана зет. Истината е, че не можем един без друг, въпреки че първоначално много хора смятаха, че връзката ни няма да продължи дълго”, разказва Бренда пред “Мирър”.

И двамата признават, че ако трябва да върнат времето, пак биха постъпили така. Единственото, което им тежи, е, че Айрин все още не може да се примири със случилото се. Тя продължава да смята, че Клайв е виновен за всички раздори в нейното семейство, и не може да му прости това. Според нея майка ѝ толкова се е променила, откакто е с него, че не може да я познае.

Бренда твърди, че многократно се е опитвала да оправи отношенията помежду им, но вече се е отказала, защото иска да изживее живота си спокойно и да се радва на обичта, с която я дарява Клайв. “Често спорим и мисля, че винаги съм била предизвикателство за него, но става дума за взаимност и доверие”, допълва тя.

По принцип двамата избягват да казват на непознати как са се запознали, защото повечето не вярват, че това е истина. Съседите и приятелите им обаче споделят тяхната радост, че са заедно в тези трудни времена. За Клайв това, че могат да прекарват сами по цял ден в продължение на дълго време и да продължават да се разбират, е достатъчно доказателство, че е направил правилен избор да се ожени за своята тъща.

Съд в Нигерия развали 3-годишен брак заради свекър

Нигерийски съд разреши на жена да се разведе заради намеса на свекъра в семейните отношения. В искането си за разтрогване на 3-годишния брак Ибукун Амосун посочва, че бащата на нейния съпруг Бабатунде е “отровил” ума му.

Преди да се оженят, тя имала добра работа и се били разбрали да продължи да я върши. Родителите му обаче настоявали тя да си остане в къщи, както масово се случва с нигерийските жени, и да започне да ражда деца.

“Не се съгласих и го убедих да ми позволи да продължа да работя. Всеки път, когато ги посещаваше, след това подновяваше натиска върху мен, докато един ден смени ключалката и аз не можех да изляза”, обяснява Ибукун в съда.

Вместо нейния мъж по време на бракоразводното дело се появява свекърът. Той твърди, че никога не е казвал на сина си да я заключва, но признава, че трудно се справяли с нея, тъй като отказвала да забременее, докато не завърши програмата на Националния младежки корпус. Освен това отказвала да носи дрехи, каквито се полагали за омъжени жени, а майка ѝ непрекъснато я подкрепяла в нейното непокорство.

Майката на Ибукун също дава показания пред съда. Тя казва, че свекърът е трябвало да позволи на младите сами да разрешат несъгласията си и да не се меси в техните дела.

В мотивите си за разтрогване на брака съдът посочва, че го прави в интерес на мира, и препоръчва на двете страни да избягват всякакви действия, които могат да доведат до конфронтация.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>