От пиле мляко на Фермерския фест в УХТ (снимки)

23.10.2020 15:44 Руслан Йорданов
Студентите от УХТ представиха щанд със свои месни деликатеси.
Проф. д-р Пламен Моллов обърна внимание на сладката и сиропите от горски плодове.
Блага Генева е приготвила специални чайове за 7-те чакри, разработени от йога специалист и лекар вътрешни болести.
Кунка Петкова показа как се готви японска императорска гъба.

Екзотични храни и натурални родни продукти предлага първият по рода си Фермерски фестивал, който се провежда днес в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Чайове за 7-те чакри, екзотичните японски гъби шийтаке, млечни и месни продукти от биоферми, сладка от диви горски плодове, тикви, белгийски шоколад, ядки, мариновани яйца та дори и козметика и накити предлагат 25-те изложители на базара. 

  "Взехме решение тази години да съвместим нашата Научно-техническа конференция, на която се представят най-новите разработки на УХТ и колеги от други институти, с Фермерският фестивал. На него се предлагат автентични продукти, произведени при екологични условия.
По този начин хвърляме мост между наука и практика.

Полезно е ние, учените, да си сверим часовника с производителите, а и те също да се видят как се развиват научните разработки", заяви пред 24plovdiv.bg ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. Той обеща базарът да се превърна в традиция. 

Един от организаторите на тържището е Блага Генева, която има компания за производство на чай. Тя е сред инициаторите на Фермерския фестивал в София, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието. 

Генева смята, че освен да се осъществи връзка между фермерите, технолозите, преподавателите и студентите, базарът дава чудесна възможност на пловдивчани да си закупят автентични храни. Тя се надява фестът да се провежда редовно и в града на тепетата, като следващата проява да бъде под формата на коледен базар. 

Блага Генева е родом от Асеновград и е възпитаник на УХТ. От 20 години живее в София и обяснява, че интересът към фермерските храни в столицата продължава да расте главоломно. Има и стълпотворение от производители. На феста пред министерството могат да се поберат до 40 сергии, а желаещите да покажат стоката си са много повече и чакат ред. 

Генева се надява същият голям интерес да се прояви и в Пловдив. 

"Все повече хора държат на качеството, на истинския вкус, на традицията. Големият ни коз е, че заставаме с лице към клиента. И ако някой се разочарова, няма да дойде втори път", казва тя. 

Студентите от УХТ също с ентусиазъм се включиха в проявата. Те разпънаха собствен щанд с месни продукти, на който предлагат салами и кренвирши с мляко, птичи колбас с каш, годжи бери и куркума, и други изкушения за кулинарите. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>