САЩ пожела: Заедно да спрем Русия в Черно море (Обзор)

22.10.2020 21:21 Виктор Иванов
Изтребители F-16
Премиерът Бойко Борисов на среща с помощник държавния секретар на САЩ Кларк Купър настоя за по-бързо реализиране на индустриалното сътрудничество при покупката на американските изтребители.

l Трябва да изградим морски център и по-силен флот

l Вашингтон против китайци в българските пристанища

l България е полезна, за да задържим Турция в НАТО

България и САЩ трябва да се противопоставят на провокациите и агресивните действия на Русия в Черно море със съвместни действия. Това обяви в четвъртък помощник държавният секретар на САЩ Кларк Купър.

Русия постепенно завладява контрола над Черно море и заплахите са както по въздух, така и по море, обясни той.

Има реална опасност да бъде ограничена свободата на корабоплаването в Черно море не само на военни, но и на търговски кораби, предупреди Купър. Русия постепенно увеличавала и военното си присъствие в района като се е съсредоточила не само към Украйна и Крим, но е сериозна заплаха и за по-малките страни в района, добави той.

Във Варна ще бъде направен военноморски координационен център, който да събира и обработва информация за активността в Черно море. Той трябва да се ползва и от останалите съюзници в НАТО. А България трябва да увеличи и военноморския си капацитет, заяви помощник-държавният секретар на САЩ, но без да уточнява дали това включва бързи сделки за нова кораби. В момента България е пред подписването на сделка с германската фирма “Люрсен” за построяването на 2 нови патрулни кораба.

Много е важно да задържим Турция към НАТО и Западния свят, защото Русия винаги е целяла да я отдели, коментира още Купър. Според него България можела да е полезна в опитите Турция да бъде задържана в НАТО.

Китай също има интерес към завладяване на Черно море, каза още Купър. Политиката на Пекин обаче е да контролира главно търговските пристанища. В последните години има засилен интерес от Китай за инвестиции главно в пристанище Варна покрай инициативата за връзки “Един пояс, един път”. През 2019 г. китайски делегации на няколко пъти оглеждаха пристанище Варна с опции за концесия или построяването на китайски терминал. Не давайте пристанища на Китай, дадете ли им контрола върху пристанище, губите от националния си суверенитет, призова Купър.

Част от програмата на американския дипломат е била оглед на военни бази в България, в които САЩ биха инвестирали в инфраструктура, за да се задълбочи военното сътрудничество, добави още той.

Подаряват ни два стари F-16, за да тренират механици

САЩ искат да дарят два изтребителя F-16 с отпаднала необходимост на България, съобщиха от американското посолство. Очаква се одобрение от Конгреса на САЩ.

Двете машини би трябвало да се ползват в България за обучение на механици, за

да са готови при пристигането

на закупените от България

осем нови изтребителя

“Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион”, подчертаха от посолството на САЩ при обявяването на подаръка.

За по-бързо реализиране на индустриалното сътрудничество, свързано с покупката на американските изтребители, настоя в четвъртък премиерът Бойко Борисов на среща с помощник държавния секретар Кларк Купър. Така страната ни би трябвала

да придобие ноу-хау и да повиши

своята конкурентоспособност,

твърди министър-председателят. Вече са дадени и първите 100 млн. лв. за модернизация на авиобазата в Граф Игнатиево, подчертал той пред американеца.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>