В Несебър връщат лятото за 3 дни с прясно уловена риба, музика и кулинарни битки

21.10.2020 11:40 Димчо Райков
Рибарското пристанище на Несебър

Фестивалът “Есенни пасажи” е почит към най-старата професия на морето

Идния октомври ще бъде финализиран проект за реконструкция на пристанището Северна буна за 9 млн. лева

Почит и уважение към един от най-старите занаяти - рибарството, ще съберат приятели и жители на Несебър на култовия фестивал “Есенни пасажи” от 23 до 25 октомври.

Докато на други места по морския бряг есента силно се усеща, в Несебър ще върнат лятното оживление с тридневно изложение на прясно уловена риба, дегустации, кулинарни състезания и концерти.

“Фестивалът обещава да е впечатляващ”, убедени са организаторите от общината. “Есенни пасажи” е със 7-годишна традиция в Несебър. Това е
първият български
град, който прави
подобен фестивал
Заради пандемията от коронавирус, която драстично намали чуждите туристи, това лято в общината бе отчетен сериозен ръст на българи.

Като жест към тях е и фестът “Есенни пасажи”, който за разлика от други мероприятия не бе отменен от културната програма заради кризата.

Тази година Несебър го надгради с научна конференция, посветена на рибарството като част от нематериалното световно културно наследство. Това не е случаен акцент, тъй като наред с туризма този занаят е основен поминък в района.

За удобство на местните рибари Несебър изпълнява мащабен проект за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище Северна буна за близо 9 млн. лв., който трябва да завърши до октомври догодина.

“Към настоящия момент градът има сключени договори по оперативни програми и към други външни донори, включително поети ангажименти за осигуряване на съфинансиране за 18,41 млн. лв.”, разказва кметът на Несебър Николай Димитров. Проектите - от всички сфери на социалния, културния и икономическия живот, са на различна фаза от своето изпълнение.

Според Николай Димитров за успешното им завършване като бенефициент общината е задължена да осигури съфинансиране и оборотни средства за междинни плащания, както и недопустими разходи като ДДС например за част от програмите.
“Това е огромно
предизвикателство
за нас в период на икономическа и здравна криза. Ние сме подписали договори със съответните срокове.

Затова отговорността ни е огромна и се налага да търсим различни варианти за обезпечаване на плащанията”, споделя несебърският кмет.

Други от От страната и света

Ст. комисар Димитър Машов за пияния експерт: ОДМВР - Велико Търново осъжда подобно поведение

"Ръководството на Областната дирекция остро осъжда подобно поведение. Такива случаи няма да бъдат толерирани. Това се казва в позиция на директора на търновската полиция старши комисар Димитър Машов

Почина звездата от "Титаник" и "Властелинът на пръстените" Бърнард Хил

Актьорът Бърнард Хил, известен с ролите си на капитан Едуард Смит в "Титаник" и на краля на Рохан Теоден във "Властелинът на пръстените", е починал на 79-годишна възраст

В храм "Св. Петка" в Сливен ще бъде изнесена иконата на св. вмчк. Георги Победоносец за поклонение

В храм "Св. Петка" в Сливен ще бъде изнесена за поклонение икона на св. вмчк. Георги Победоносец, съобщи предстоятелят на църквата отец Йоан Петров. Това е една от най-известните икони в православния

Владика и кмет раздават яйца козунак за Второ възкресение

Във великотърновския храм „Възкресение Христово" се състоя службата за Второ възкресение, а митрополит Григорий и свещеници четоха откъси от Евангелието на няколко езика

Мюсюлманинът, реставрирал над 20 църкви: Сънувам обектите си,

Мюсюлманинът Турхут Исмаил възстановява християнски храмове. Той реставрира поредната църква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора. Над 20 са църквите, които Турхут вече е ремонтирал

>