Кой ще сготви най-вкусната рибена чорба на фестивала "Есенни пасажи" в Несебър

21.10.2020 12:00 Тони Щилиянова
Рибарски лодки в Стария Несебър

Надпреварата ще е между самите рибари, ще ги оценяват шеф готвачи

В края на октомври Несебър отново ще приема гости от цялата страна, а по калдъръмените улички на Стария град ще се носи аромат на прясно изпечена черноморска риба.

Осмото издание на фестивала “Есенни пасажи” ще събере своите почитатели в последния октомврийски уикенд. На него жители и гости на морския град ще се насладят не само на разнообразие от рибни изкушения, но и на богата културна програма.

На 24 октомври на плошад “Месамбрия” всеки ще може да опита от прясно приготвената рибна продукция на местни ресторантьори, а и да се наслади на традиционните мариновани, сушени и консервирани черноморски деликатеси на несебърски производители.

Интерес буди и състезанието кой ще сготви най-вкусната рибена чорба. Надпреварата е неизменна част от фестивала и е характерна с това, че готвенето става на борда на местните риболовни кораби.

Ръкави ще запретнат най-умелите майстори - самите рибари. Техните способности ще бъдат оценявани от шеф готвачи, които ще демонстрират и кулинарна виртуозност в приготвянето на различни рибни деликатеси.
По традиция фестивалът дава и символичен старт на рибарския сезон.

Тази година станалият традиционен за културния афиш на града форум се провежда с подкрепата на програмата за морско дело и рибарство. Осигурени са средства, с които са закупени нова сцена и висококачествен пълноцветен LED екран.

“Това са само част от изненадите в рамките на европейското финансиране за уникално звуково и визуално изживяване на есенния фестивал в Несебър”, казват от общината.

Старите морски рецепти, които станаха гурме

Наред с културно-историческото наследство, което Несебър е завещал на България и човечеството, градът под закрилата на ЮНЕСКО се слави и с богатата си морска кухня. Някои от рибните гозби в региона са неизменна част от менютата на много морски заведения - от най-обикновените кръчми до най-изисканите ресторанти.

“24 часа” представя 3 от най-специфичните ястия, приготвени по рецепти, предавани от поколения на поколения несебърлии, които са се превърнали в запазена марка на града. В тях са използвани често срещани черноморски риби и продукти, които са лесни за набавяне и правят изпълними рецептите.

Черноморската фауна е представена в цялото си разнообразие в Несебърнския залив, а местните са естетизирали и най-обикновеното рибно ястие, за да го превърнат в гурме изкушение.

Сафрид на керемида

На пръв поглед тази рецепта изглежда позната и може да се адаптира за всички риби, но в Несебър тя е придобила гурме измерение.  

Сафридът се почиства и измива добре, след което се овкусява със сол и черен пепер. Оставя се така за около час - час и половина. Според местните за предпочитане е рибата да е с главите.
Сафридът се поставя на керемида и се покрива с два пласта - първият е от резенчета лимон, върху които се слагат доматите на шайби.

Полива се с чаша бяло вино и се пече на фурна, но задължително на умерена топлина, за да нe прегори плънката отгоре и рибата да остане сурова. Поднася се с прясно нарязан магданоз. Тази рецепта може да се приложи и за чернокоп.

Миди с ориз по несебърски

Мидите се почистват много добре и се варят в леко подсолена вода. Ядките се отделят от черупките и се оставят настрана да изстинат.
В това време се запържва глава лук и ориз, поръсени със сол и червен пипер. Така се сотират за около 10-15 минути.  

После към тях се добавят мидите с 1 литър вода и чаша от бульона, в който са врели преди това. Добавят се 2-3 зърна бахар и дафинов лист. Варят се на бавен огън, докато стане оризът. Малко преди да свалите ястието от печката, поръсете с магданоз и оставете мидите на изключен котлон. Поднасят се с прясно смлян черен пипер.

Рибена чорба

По 200 грама моркови, лук и картофи се нарязват на ситно и се запържват в 100 грама олио, докато се оцвети. После се заливат с 3 литра вряща подсолена вода.

За това количество се използва около 800 грама риба - за предпочитане да е разнообразна, но по-мазна, включително и речна. Нарязва се на ситно и за разлика от другите традиционни рецепти се овалва съвсем леко в брашно и така се пуска да ври със зеленчуците. Към водата се добавят по 5-10 грама девесил и керевиз.  

Накрая се залива със застройка от 4 жълтъка и 300 грама кисело мляко, разбъркани с малка бучка масло. Оставя се на изключен котлон и се поднася със ситно нарязан магданоз.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>