ТЕЦ „Бобов дол“: Няма да горим отпадъци

19.10.2020 18:17
ТЕЦ "Бобов дол" СНИМКА: Архив

Ще докажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни, казват от централата

Административният съд в Кюстендил потвърди комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", което дава право на централата да използва и неопасни отпадъци като част от горивния микс за производството на ток. Въпреки решението на съда от теца посочват, че сами се отказали от алтернативното горива и няма да го използват. Ето и цялото позиция на ТЕЦ "Бобов дол".

Днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се потвърждава комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ за осъществяване на дейност, в която е включена и добиването на енергия от оползотворяването на гориво от неопасни отпадъци, за пореден път показва, че нашата централа никога не е извършвала „нерегламентирано“ изгаряне на отпадъци.

Ние винаги сме действали с пълно съответствие с изискванията на българските закони. Въпреки това съдебно решение ТЕЦ „Бобов дол“ отново заявява, че се отказал и няма намерение да използва RDF гориво за производството на електрическа енергия. Съдебната битка, която продължаваме да водим, за да защитим нашето комплексно разрешително, е всъщност само битка за правото ни да докажем и покажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни пред българските институции и общественост.

Самият факт, че въпросното комплексно разрешително е издадено от Изпълнителната агенция по околна среда, че то е съгласувано и със здравните власти, в случай РЗИ, което следи за спазването на държавната здравна политика, означава, че нашата централа не само не е нарушила екологичното законодателство, ни и никога не е застрашавала общественото здраве, както дълго време беше внушавано.

Надяваме се решението на българския съд да не се използва за създаване на нова порция медийна истерия, ние не използваме и няма да използваме RDF гориво, както многократно сме заявили, а в миналото никога не сме го използвали незаконно. Заради лъжливи медийни публикации и сигнали до българските институции, само за 7 дни нашата централа беше проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции. Не бяха установени нарушения, както и изгаряне на отпадъци.

Относно коментираните, разпространявани в социалните мрежи и някои медии снимки и видеоматериали, показващи „черен дим, излизащ от комина на централата“, това е следствие от използването на гориво от мазут за разпалване на котлите и е точно посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на РИОСВ и е записано като нормален режим на работа на централата при разпалване в нейното разрешително.

Разпалването на котлите с мазут е традиционно за въглищните централи в страната, ТЕЦ “Бобов дол” не прави изключение. Прави впечатление, че хората и организациите, подаващи различни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отказват да присъстват на конкретните огледи.

Централата не е отказвала поискана информация никога!

Други от От страната и света

Без реклама на хазарта още от Разпети петък. За държавното тото ограничения няма (Обзор)

Затварят игралните зали в населени места с под 10 000 души Рекламата на хазарта се забранява във всички медии - това гласуваха депутатите окончателно и единодушно на извънредно заседание във вторник

Правителството ще тегли заеми за половин милиард лева през май

Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо половин милиард лева през май. Това става ясно от публикувания емисионен календар за месеца

ЦИК: „Сиела Норма“ ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Задължение, а не престъпление извършил прокурорът Сулев, като обвинил Пепи Еврото (Обзор)

Съдът прекрати делото срещу него, започнало заради "Осемте джуджета" Прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев не е извършил престъпление, а е упражнил правомощията си

3 вида хляб с таван от 15% на надценката в магазина (Обзор)

Събирачи на билки и гъби остават с патентен данък Три вида хляб - бял, “Добруджа” и типов, с таван от 15% на надценката в магазина, приеха депутатите на извънредно заседание във вторник

>