Вирусът ни разката! Двойно скочиха болните от COVID-19 за 18 дни (Обзор)

18.10.2020 21:45
COVID-19
Доц Добрин Василев

Със 77 починали седмицата 12-18 октомври е най-смъртоносната

Двоен скок на болните от коронавирус само за 18 дни отчита България. Като само за последната седмица бяха установени нови 4789 случая на COVID-19, а делът на позитивните PCR тестове стигна устойчиво над 13% от направените. Медици определиха ситуацията с думите “вирусът ни разката”.

11 228 бяха активните случаи на заразени с коронавирус в България според обявената в неделя статистика. За сравнение в началото на месеца в страната е имало 5477 активни случая.

Седмицата 12-18 октомври отбеляза поредица от рекорди по откриване на нови случаи на денонощие, като в събота бе обявен абсолютният рекорд до момента - 998 нови заразени за 24 часа. В Стара Загора разпространението на заразата вече е дифузно, а не на огнища, обявиха от регионалната здравна инспекция

“Натрупа се умора у хората и

пада гардът за

защита и за

предпазване

Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с БЦЖ и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни “разката”. Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението”, коментира бума на заразените с коронавирус доц. Добри Василев от Александровска болница пред БНР.

Лекуващите се в болници от коронавирус стигнаха 1484, а 79 са в изключително тежко състояние и се лекуват в интензивните отделения. В 4 области на страната пък вече се падат по-малко от петима медици на един заразен - Благоевград, Търговище, Шумен и Сливен. В това съотношение се включват не само лекари, но и медсестри, санитари и пр.

За последното денонощие починаха 10 души, 77 са за последната седмица. Това е нов мрачен рекорд. Предната седмица - рекордьор по смъртни случаи, бе с 66.

От тази седмица карантината за носителите на коронавирус трябва да бъде намалена от 14 на 10 дни, както разпореди в петък премиерът Бойко Борисов. Освен това краят на карантината вече не настъпва след задължителен отрицателен тест за COVID-19, а само с изтичане на срока ѝ.

“Шансът за заразяване намалява силно след няколко дни,

но не е равен на нула. Това обаче е така и при 14-дневната карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест”, коментира доц. Василев намеренията на правителството за намаляване на карантината.

Доц. Василев: По-вероятно е да се намери лечение, а не ваксина

По-вероятно е медиците да намерят лечение на вируса, причиняващ COVID-19, отколкото да се създаде ефективна ваксина. Този коментар направи началникът на Клиниката по кардиология на Александровска болница доц Добрин Василев пред БНР.

“Лично аз си мисля, че по-вероятно е да се намери някакво лечение. В момента вероятно ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне. Вече за ваксината ще трябва повечко да почакаме”, заяви кардиологът.

“Беше доказано, че от ремдесивир има полза. Според голямо американско проучване позитивното въздействие на медикамента е факт, затова и се оспорва становището на Световната здравна организация”, поясни още Добрин Василев. “Статистическите данни показват, че ремдесивир е ефективен препарат за лечениe на COVID”, допълни той.

Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все повече доказателства за това, каза още доц. Василев. За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимптомно, 5% я прекарват критично, припомни той. По думите му абсолютно е доказано, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>