Двама министри от ЕС заразени след среща. Там е била Екатерина Захариева (Обзор)

18.10.2020 20:49
Екатерина Захариева е спазвала дистанция през цялото време на съвета, като за събитието в Люксембург българската външна министърка била по-строга дори от срещите в Брюксел.

Съветът в Люксембург става свръхразпространител, нашата вицепремиерка спазвала дистанция

Външните министри на Австрия и Белгия дадоха положителни проби за коронавирус след среща с колегите си от ЕС в Люксембург миналата седмица. Има опасения, че този форум може да е бил “суперразпространител” на заразата, предаде Ройтерс.

На съвета на външните министри участва и българската вицепремиерка Екатерина Захариева. Австриецът Александър Шаленберг и белгийската му колежка Софи Уилмес седяха един до друг по време на общата закуска в понеделник, каза говорителка на външното министерство във Виена.

Захариева е спазвала дистанция през цялото време на съвета, а за събитието в Люксембург тя е била по-строга дори от срещите в Брюксел, успокоиха от нашето външно министерство.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе поставен под карантина, след като негов охранител даде положителен тест. Ватиканът пък обяви, че има случай на COVID-19 в кардиналския дом “Света Марта”, където живее папа Франциск.

Заразата се върна с пълна сила в Европа. Франция отчете рекордните 32 427 случая на COVID-19 за денонощие, а Великобритания съобщи за нови над 16 000 заразени. Нидерландия също регистрира рекорд - 8114 случая. Големите вериги супермаркети в Германия съобщиха, че пак отбелязват презапасяване с тоалетна хартия.

Словакия започва масово тестване на всички граждани над 10 години, тъй като броят на новозаразените нараства, съобщи премиерът Игор Матович. Тестовете ще бъдат безплатни, каза той, но не уточни дали ще бъдат задължителни.

Властите в американския щат Ню Йорк забраниха провеждането на сватбена церемония, след като разбрали, че може да присъстват над 10 000 гости, в нарушение на мерките за борба срещу вируса, обяви губернаторът Андрю Куомо. “Вижте, можете да се ожените, но не може да каните хиляди хора на сватбата си. Ще имате същия резултат в края на деня. Освен това излиза по-евтино”, пошегува се губернаторът. Според местни медии сватбата е на ортодоксални евреи - общност, която наскоро протестира в Ню Йорк срещу въведените ограничения. САЩ са страната с най-много случаи на COVID-19 в света - над 8,34 млн. Броят на починалите в страната приближава 225 хиляди.

Същевременно за първи път в света експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус, причиняващ COVID-19, по опаковки със замразена храна. Те подчертават, че контактът с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус, може да доведе до инфекция.

Проучване на Университета в Синсинати пък показа, че копринените маски, заедно с хирургическите или тези, обозначени като N95, са много по-препоръчителни от тези от памук или от синтетични материали.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>