Екранизацията на “Бьорнстад” на Бакман – в 5 епизода по НВО

18.10.2020 20:14
Лимитираният сериал е в 5 епизода. СНИМКА: НВО

Лимитираните сериали отдавна привлякоха вниманието на зрителя и на критиката. Сега на ред е премиерата на още един по НВО - “Бьорнстад”, направен по едноименния бестселър на шведския журналист, блогър и писател Фредрик Бакман.

Той изследва надеждите, които обединяват една малка общност, тайните, които я разкъсват, смелостта, необходима на отделния човек, за да се противопостави на групата, и последствията от това как отглеждаме момчетата си в пет едночасови епизода.

Животът в малкия град Бьорнстад бавно губи живец и все повече жителите му се отдават на монотонно всекидневие. Погледите и надеждите на всички са свързани с младежкия отбор по хокей на лед, който има шанс да се класира на националния полуфинал.

Но тежестта от очакванията се проявява извън игрището и акцентът се пренася на събитията, довели до изнасилването на 15-годишната дъщеря на треньора – Мая, от 17-годишния Кевин – звездата на отбора.
Историята проследява последиците както за двамата - виновния и жертвата, така и за техните семейства и приятели, целия отбор и обществеността, която се бори да върне репутацията си на град с хокейни шампиони. Обвиненията се разпространяват из Бьорнстад до степен, в която никой от жителите не остава незасегнат.

“Романът на Фредрик Бакман съчетава изключително завладяваща история, герои, които изскачат от страницата, уникална обстановка и вълнението и драмата на състезателния хъс. Същевременно изследва дълбоко теми, които резонират една в друга като общност, мъжественост, младост и надежда”, казва за избора за екранизацията на романа Антъни Рут - изпълнителен вицепрезидент на оригиналната продукция на HBO Европа. Самият автор на “Бьорнстад” Бакман е в продуцентския екип на сериала.

Снимките му започват в началото на миналата година в снежния и леденостуден север на Швеция. Сцените са правени в местността Галиваре и градовете Йоверторнео, Хапаранда, Каликс, Малмбергет и Кируна.

За много от младите актьори, които играят спортистите от младежкия отбор по хокей на Бьорнстад, това е дебют на екрана. Но повече от тях имат опита от играта на леда като Ото Фалгрен, Алфонс Нордберг, Ерик Лундквист, Расмус Карлсон и Найдат Рустом.

Утвърдените имена в актьорския състав са Улф Стенбърг, Алиет Опхайм, Тобиаш Зилиакус, Мириам Бентх и Оливър Дюфекер. И петте епизода на сериала са режисирани от Петер Грьонлунд.

Премиерата на “Бьорнстад” ще е на 18 октомври, неделя, и на стрийминг платформата HBO GO, и на малкия екран - по НВО 3 от 22 ч.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>