В Австрия покриват загубите за старта на сезона в ските (Обзор)

18.10.2020 22:00 Георги Банов, Зьолден
Норвежецът Лукас Братен записа първа победа, а до неделя нямаше и подиум за световната купа. Снимка: Ройтерс

Правителството на Австрия е отпуснало допълнително пари, за да се покрият загубите от липсата на публика и другите ограничения по време на старта на сезона в световната купа по ски в Зьолден.

“За нас бе от изключителна важност да направим състезанието, защото световната купа е запазената марка на туризма ни. Правителството, както и това на провинция Тирол покриха част от това, което загубихме. Само от билети сумата е над 2 милиона евро” - обясни за “24 часа” президентът на организационния комитет Якоб Фолкнер - “За хотелиерите направихме жеста да издърпаме старта с една седмица по-рано, за да може от следващата да бъдат отворени пистите за туристи, като според тях вече имат доста заявки за нощувки”, допълни той.

Австрия категорично отказва да съобщава за брой заразени от началото на пандемията, но хората категорично спазват всички мерки на правителството. Маските са задължителни дори на открито.

Австрийците и ФИС

взеха уникални

мерки

за сигурност, които наподобяват тези в НБА и НХЛ, въпреки че ските са на открито. Състезатели, треньори и журналисти са отделени в хотелите. Нямаш право да излизаш от стаята си, а акредитация се взема единствено след отрицателен тест. Няма церемония за награждаване, а всеки сам си взема трофея от поставка, както е във Формула 1. Пресконференцията е онлайн, като въпросите се задават в чат.

И въпреки всичко това имаше сериозни проблеми. Руският национален отбор при мъжете не бе допуснат за старт. Двама треньори бяха обявени за съмнителни след положителен и отрицателен тест. И защото са били контактни с тях, Павел Трихачов, Александър Андриенко и Иван Кузнецов не бяха допуснати до жребия. Отпадна и единственият представител на Полша Михал Ясичек, който е дал положителен тест.

Още в петък треньор и ваксмайстор в шведския тим бяха дали положителни проби и всички национали без Кристофер Якобсен също бяха спрени. Якобсен пристигнал сам от глетчер в Австрия и не бил контактен с останалите.

Така за първи път в историята на ските в Зьолден при мъжете караха по-малко състезатели, отколкото при жените. Дамите бяха 69, а мъжете със 7 по-малко.

Всички състезатели

признаха,

че се чувстват

странно

в новата обстановка, но били готови на всичко само и само да се състезават. Мнозина от тях обаче обявиха, че мерките са малко пресилени за спорт на открито. Австрийците ще имат сериозен проблем, защото от Кицбюел обявиха, че ще правят марковото си състезание единствено ако има зрители.

20-годишният норвежец Лукас Братен сензационно спечели откриващото състезание. Това бе негова първа победа и първо качване на подиума в кариерата. Най-доброто му класиране до момента бе четвъртото място в слалома в Кицбюел тази година, а в гигантския слалом - шесто място. През 2019 година той бе втори в супергигантския слалом и трети в комбинацията на световното за младежи във Вал ди Фаса (Италия).

Норвежец не бе печелил първото състезание за сезона от 2007 година, когато триумфира Аксел Лунд Свиндал.

Братен бе едва пети след първото спускане, но с второ време във второто успя да изпревари само с 5 стотни най-бързия в него Марко Одермат от Швейцария. Трети остана победителят от първия манш Джино Кавицел (Швейцария). Той бе на 46 стотни.

Само на 3 стотни от подиума остана французинът Алекси Пентюро, който спечели последните два гигантски слалома в Зьолден и се опита да стане едва вторият в историята, който има три поредни победи в първото състезание след Тед Лигети (САЩ). Петото място само на 56 стотни разделиха Лоик Меяр (Швейц) и големият фаворит Хенрик Кристоферсен (Нор).

Битката бе предопределена още от първия манш. В него първите 14 бяха с разлика от 96 стотни, а първите четирима се събраха в 15.

Между двата манша мъглата се изчисти и грейна слънцето, което започна да размеква пистата, което размести доста скиорите. От тройката след първото спускане на подиума остана само Кавицел. Носителят на световната купа Александер Аамод Килде (Норвегия) не завърши първия манш.

При жените нямаше драми с коронавируса, но за сметка на това състезанието ще се запомни с невероятен пробив. Четири състезателки, които стартираха с номера след 60-и, влязоха в точките, а американката Пола Молцен дори стана 10-а с номер 62. Французойката Роман Мирадоли с предпоследен номер стана 13-а, а точки взеха още рускинята Екатерина Ткаченко и швейцарката Пришка Нуфер.

Победата спечели 24-годишната италианка Марта Басино, която бе само с 14 стотни пред сънародничката си Федерика Бриньоне. На трето място с най-добър втори манш е словачката Петра Влъхова. Чехкинята Естер Ледецка

затвърди статута

си на звезда

в два спорта

- сноуборд и ски. Специалистката в скоростните дисциплини за първи път влезе в точките на гигантски слалом.

При мъжете не бяха допуснати подобни изненади. Най-задният номер, който се класира сред първите 30, бе белгиецът Сам Маес, който тръгна 40-и.

Най-добрият български скиор Алберт Попов продължава подготовката си за началото на сезона, като за него той ще започне на 21 декември със слалома в Алта Бадия (Италия). За Зьолден той нямаше достатъчно точки, за да бъде сред първите 150 в дисциплината. На гигантски слалом в момента той е с 39,24 наказателни точки, което му дава 291-о място. На слалом е с 9,36, което пък го подрежда на 39-о място.

В момента ранглистата на слалом се оглавява от Кристоферсен, Клеман Ноел (Франция) и Даниел Юл (Швейцария), които са с 0 наказателни точки. Пред Алберт обаче има състезатели, които прекратиха кариерата си. Великият Марсел Хиршер (Австрия) все още е на 31-о място, въпреки че не кара цял сезон. Това означава, че Алберт може да разчита и на място в първите 31, които карат на добро трасе в първия манш.

 

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>