“Сънсет ризорт” - скандали от първата копка до резолюцията в Европарламента, ирландците не си плащали тока

15.10.2020 14:23 Димчо Райков
Петзвездният комплекс се извисява на входа на Поморие - на метри от морето.
ИВАН АЛЕКСИЕВ
КЛЕЪР ДЕЙЛИ

В петък в Поморие очакват евродепутатката Клеър Дейли, ще я питат има ли тя лични интереси в луксозния комплекс

В петък - 16 октомври, както първи “24 часа” съобщи, в Поморие се очаква ирландската евродепутатка Клеър Дейли. Тя се очертава като най-яростния критик на страната ни в Европарламента.

По предварителна информация Дейли ще се срещне с представители на хотелския комплекс “Сънсет ризорт”, който намеси в скандалната резолюция, давайки чрез него негативен пример за “недостатъци на върховенството на закона в България”.

Това предизвика острата реакция на кмета на Поморие Иван Алексиев, който в интервю за “24 часа” заяви, че макар непоканен на срещата, ще отиде, за

да попита Клеър

Дейли има ли тя

частен интерес,

превръщайки

частен спор в

част от

еврорезолюцията

Според жители на града близки до ирландската лява депутатка имали апартаменти в “Сънсет ризорт” и дългогодишни конфликти с инвеститора. Ирландските собственици отказвали да плащат целогодишно за охрана и такса поддръжка за общите части, градините и басейните в разкошния комплекс на входа на Поморие. Едни от мотивите им били, че комплексът не работи целогодишно.

“Въпросната г-жа Дейли нито веднъж не е влязла в кореспонденция с нас, нито е идвала на място, за да се запознае как стоят нещата. Явно случаят идеално ѝ пасва на радикалните възгледи, за да ги пришие към резолюцията на принципа “Иди доказвай, че нямаш сестра”, коментира пред “24 часа” Николай Павлов, шеф на отдел “Собственици” към “Сънсет ризорт мениджмънт”.  

За разлика от нея предшественикът ѝ в Европарламента от левите Брайн Хейс редовно поддържал кореспонденция и видеоконферентни връзки с управата на комплекса, за да си изясни нещата. След 6 месеца евродепутатът се убедил, че няма нищо нередно, и даже се извинил.

Това се случва на една среща в офиса му в Брюксел преди Коледа през 2018 г., на която събира недоволните ирландци и представители на “Сънсет ризорт”. На нея

една по една

претенциите

на ирландците

отпадат

Те са 16, като сред възраженията им има и такива като: “Защо няма евтини полети от Ирландия до Бургас?”.

На неоспоримите доказателства, че българите не мамят ирландците и са съобразили всичко според действащото законодателство у нас, година по-късно Клеър Дейли отново подхваща случая с голяма стръв.

1000 са собствениците на апартаменти. От тях ирландците са около 350, а недоволните - около 60, което представлява едва 5-6% от всички.

Останалите са руснаци, холандци, англичани, датчани, норвежци, граждани от бившите соцстрани и българи, които редовно си плащат таксите за поддръжка и консумативи.

15 евро за

квадрат е

тарифата за

поддръжка

на година. На ирландците тя се вижда висока, но основният спор е за тока. Той е породен от факта, че за обекта е издадено строително разрешение през 2003 г. преди приемането на Закона за устройство на територията. Става въпрос за т.нар. Специфични правила и норми на застрояване, които позволяват измерването на тока с високо напрежение да става на един електромер. При това положение консумираната електроенергия се разпределя между всички собственици според квадратурата на апартамента. Таксата е 8 лв. на ден за студио с една спалня, 10 лв. - за студио с две спални, което означава, че  за 10-дневна почивка например един собственик трябва да плати 80-100 лв. за ползван ток. Затова

групата

недоволни

е поискала

изкарване на

индивидуални

партиди

Като чули обаче, че поставянето на отделни електромери ще им струва хиляди левове, надигнали вой.

“Да не говорим, че ако се мине на този вариант, за което се съмнявам, на пребиваващите по-дълго в комплекса ще им излезе много по-скъпо, отколкото плащат сега. 

Формално групата ирландци се хванала за една европейска директива, според която всеки гражданин на ЕС има право чрез свободния пазар на избор на доставчик, за което обаче в случая ние не сме в закононарушение”, казва Николай Павлов. Че

няма нередности

при таксуването

на ирландците и в отговор на техни жалби, потвърдили от Върховна касационна прокуратура и всички контролни органи - НАП, ДКЕВР и Комисията за защита по потребителите,  които се изредили на проверка в комплекса.

Николай Павлов няма обяснение защо Клеър Дейли се е захванала с такава стръв за случая. Самата тя не притежава апартамент в комплекса. Местни разказват, че скандали около комплекса има от 19 г.

Първоначално комплексът се казва “Поморие голф енд бийч ризорт”. Стартът е даден през 2001 г., когато холандската “Кепитъл граунд енд билдинг инвестмънт Ви Ен” купува 50 дка общински терен за 1,6 млн. лева.

Тогавашният кмет Георги Трухчев обяснява, че идеята била блатата в този район да се запълнят. За мястото нямало други кандидати и конкурс не бил обявен. По план комплексът е трябвало да бъде завършен през 2004-а.

Обещанията са, че холандският инвеститор ще вложи 50 млн. лева в изграждането. Проектът за най-голямата инвестиция изобщо в историята на общината предвижда луксозен хотел, вили, казина, голф игрище, басейни и кортове.

Реално обаче строителството започва през 2003 г., като през следващата спира. Вдигнати са само 1/4 от сградите, когато избухва скандал с холандската фирма. Изведнъж нейният офис в Поморие безлюдява, връзката с холандските представители се губи.

Тогава ирландски медии пишат, че

холандският

инвеститор,

продавал

на зелено

апартаменти

за високите за онова време 1000-1200 евро за квадратен метър, има сериозни финансови затруднения.

Според тогавашни публикации ирландските инвеститори купували имотите директно от “Кепитъл граунд” или чрез британски агенции, сред които “Платинум дивелъпмънтс”.

Всеки клиент депозирал между 15 и 50 хил. евро. През лятото на 2004 г. скандалът ескалира заради предплатени, но неполучени апартаменти.

Ирландската преса съобщава, че над 400 инвеститори могат да загубят близо 12 млн. евро. Platinum Developments, която е главен посредник, е изпратила писма до клиентите си. В тях се съобщава, че холандската “Кепитъл граунд енд билдинг инвестмънт” изпитва недостиг на финансови средства и това може да се отрази на способността им да изпълнят проекта.

Скоро след това заради фалит на холандския инвеститор става ясно, че ирландската Platinum Developments е в процес на преговори да купи и довърши “Поморие голф енд бийч ризорт”.

Днес комплексът, който след поредната смяна на собствеността вече се нарича

“Сънсет ризорт”,

разполага с общо

770 помещения

Собственик е предприемачът Боян Бонев, който доизгради комплекса в Поморие. Бонев дълги години стопанисваше плажната ивица “Несебър юг”, но заради поредица сигнали за нарушения концесията, сключена с фирмата му “Сироко” ЕООД, бе развалена.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>